Αμερικανικός πύραυλος των 439.000$ ίσως να κατέρριψε μπαλόνι 12 δολαρίων- Τι υποστηρίζει ερασιτεχνική ομάδα

Μπαλόνι Facebook Twitter
Φωτ: Epa
0

Μια ερασιτεχνική ομάδα με χόμπι τη δημιουργία, απελευθέρωση και παρακολούθηση μπαλονιών, η οποία εδρεύει στο Ιλινόις του Σικάγο, ενδέχεται να έλυσε το μυστήριο γύρω από τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που κατέρριψε ο αμερικανικός στρατός την περασμένη εβδομάδα.  

Η ομάδα ονόματι North Illinois Bottlecap Balloon Brigade υποστηρίζει ότι ένα από τα μπαλόνια που χρησιμοποιεί ως χόμπι της χάθηκε πάνω από την Αλάσκα στις 11 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που ένα αμερικανικό αεροσκάφος F-22 κατέρριψε ένα άγνωστο αερομεταφερόμενο αντικείμενο, όχι πολύ μακριά πάνω από το Γιουκόν του Καναδά.

Σε ανάρτησή της στο μπλογκ που διατηρεί, η ομάδα δεν συνέδεσε τα δύο γεγονότα, ωστόσο η τροχιά του μπαλονιού pico πριν από το τελευταίο καταγεγραμμένο ηλεκτρονικό του check-in στις 12.48 π.μ. εκείνης της ημέρας, υποδηλώνει μια σύνδεση με το περιστατικό.

Όπως αναφέρει ο Guardian, εάν αληθεύει η εν λόγω υπόθεση, αυτό θα σήμαινε ότι ο αμερικανικός στρατός ξόδεψε έναν πύραυλο κόστους 439.000 δολαρίων για να χτυπήσει ένα αβλαβές μπαλόνι αξίας περίπου 12 δολαρίων. 

«Το τελευταίο καταγεγραμμένο υψόμετρο του μπαλονιού ήταν 37.928 πόδια», σημειώνει η ομάδα, ενώ ήταν κοντά στο νησί Hagemeister, με έκταση 116 τετραγωνικά μίλια στη βόρεια ακτή του Μπρίστολ.

Το αντικείμενο πάνω από το Γιουκόν ήταν το δεύτερο από τα τρία που καταρρίφθηκε με εντολή του Τζο Μπάιντεν σε διαδοχικές ημέρες το περασμένο σαββατοκύριακο, αφότου ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι καταρρίφθηκε πάνω από τον Ατλαντικό, ενώ διέσχιζε την ακτή της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα τρία αντικείμενα που καταρρίφθηκαν μετά την καταστροφή του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού ήταν πιθανώς «καλοήθη» και πιθανότατα εμπορικά ή αντικείμενα που συνδέονται με την κλιματική έρευνα. 

Τζο Μπάιντεν: «Δεν θα ζητήσω συγγνώμη για την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού»

Χθες ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως έδωσε εντολή κατάρριψης των τριών αντικειμένων λόγω των κινδύνων για την πολιτική εμπορική εναέρια κυκλοφορία και επειδή δεν μπορούσαμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο παρακολούθησης ευαίσθητων εγκαταστάσεων.

Στη συνέχεια είπε ότι σχεδιάζει να μιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αλλά αρνήθηκε  να πει πότε. «Νομίζω ότι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Σι είναι να κόψει ριζικά τη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με εμένα», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά δεν ζητώ συγγνώμη. Δεν ζητώ συγγνώμη και θα ανταγωνιζόμαστε και θα διαχειριζόμαστε υπεύθυνα αυτόν τον ανταγωνισμό, ώστε να μην εκτραπεί σε σύγκρουση», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM