Αμερικανικός πύραυλος των 439.000$ ίσως να κατέρριψε μπαλόνι 12 δολαρίων- Τι υποστηρίζει ερασιτεχνική ομάδα

Μπαλόνι Facebook Twitter
Φωτ: Epa
0

Μια ερασιτεχνική ομάδα με χόμπι τη δημιουργία, απελευθέρωση και παρακολούθηση μπαλονιών, η οποία εδρεύει στο Ιλινόις του Σικάγο, ενδέχεται να έλυσε το μυστήριο γύρω από τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που κατέρριψε ο αμερικανικός στρατός την περασμένη εβδομάδα.  

Η ομάδα ονόματι North Illinois Bottlecap Balloon Brigade υποστηρίζει ότι ένα από τα μπαλόνια που χρησιμοποιεί ως χόμπι της χάθηκε πάνω από την Αλάσκα στις 11 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που ένα αμερικανικό αεροσκάφος F-22 κατέρριψε ένα άγνωστο αερομεταφερόμενο αντικείμενο, όχι πολύ μακριά πάνω από το Γιουκόν του Καναδά.

Σε ανάρτησή της στο μπλογκ που διατηρεί, η ομάδα δεν συνέδεσε τα δύο γεγονότα, ωστόσο η τροχιά του μπαλονιού pico πριν από το τελευταίο καταγεγραμμένο ηλεκτρονικό του check-in στις 12.48 π.μ. εκείνης της ημέρας, υποδηλώνει μια σύνδεση με το περιστατικό.

Όπως αναφέρει ο Guardian, εάν αληθεύει η εν λόγω υπόθεση, αυτό θα σήμαινε ότι ο αμερικανικός στρατός ξόδεψε έναν πύραυλο κόστους 439.000 δολαρίων για να χτυπήσει ένα αβλαβές μπαλόνι αξίας περίπου 12 δολαρίων. 

«Το τελευταίο καταγεγραμμένο υψόμετρο του μπαλονιού ήταν 37.928 πόδια», σημειώνει η ομάδα, ενώ ήταν κοντά στο νησί Hagemeister, με έκταση 116 τετραγωνικά μίλια στη βόρεια ακτή του Μπρίστολ.

Το αντικείμενο πάνω από το Γιουκόν ήταν το δεύτερο από τα τρία που καταρρίφθηκε με εντολή του Τζο Μπάιντεν σε διαδοχικές ημέρες το περασμένο σαββατοκύριακο, αφότου ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι καταρρίφθηκε πάνω από τον Ατλαντικό, ενώ διέσχιζε την ακτή της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα τρία αντικείμενα που καταρρίφθηκαν μετά την καταστροφή του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού ήταν πιθανώς «καλοήθη» και πιθανότατα εμπορικά ή αντικείμενα που συνδέονται με την κλιματική έρευνα. 

Τζο Μπάιντεν: «Δεν θα ζητήσω συγγνώμη για την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού»

Χθες ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως έδωσε εντολή κατάρριψης των τριών αντικειμένων λόγω των κινδύνων για την πολιτική εμπορική εναέρια κυκλοφορία και επειδή δεν μπορούσαμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο παρακολούθησης ευαίσθητων εγκαταστάσεων.

Στη συνέχεια είπε ότι σχεδιάζει να μιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αλλά αρνήθηκε  να πει πότε. «Νομίζω ότι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Σι είναι να κόψει ριζικά τη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με εμένα», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά δεν ζητώ συγγνώμη. Δεν ζητώ συγγνώμη και θα ανταγωνιζόμαστε και θα διαχειριζόμαστε υπεύθυνα αυτόν τον ανταγωνισμό, ώστε να μην εκτραπεί σε σύγκρουση», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Διεθνή / Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παπικής θητείας του, ο πάπας Φραγκίσκος ενίσχυσε την παρουσία των γυναικών στο εργατικό δυναμικό του Βατικανού, ενώ διόρισε αρκετές σε υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης
LIFO NEWSROOM
Κυβέρνηση Τραμπ: Επιδότηση $1.000 και εισιτήριο επιστροφής για μετανάστες που απελαύνονται αυτοβούλως

Διεθνή / Κυβέρνηση Τραμπ: Επιδότηση $1.000 και εισιτήριο επιστροφής για μετανάστες που απελαύνονται αυτοβούλως

Η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί σχέδιο «αυτοαπέλασης» για να μειώσει τα κόστη και να επιταχύνει τις απελάσεις – Συζητήσεις με Ρουάντα για υποδοχή μεταναστών
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Διεθνή / Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Το Ισραήλ γνώριζε ένα λεπτομερές σχέδιο επίθεσης της Χαμάς πάνω από ένα χρόνο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, με βάση έγγραφα και προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM