Αμερικανικό Πεντάγωνο: Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» δεν ήταν έγκλημα πολέμου

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» δεν ήταν έγκλημα πολέμου Facebook Twitter
1

Εδώ και μερικούς μήνες το Αμερικανικό Πεντάγωνο είχε διατάξει έρευνα για τον αεροπορικό βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 30 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και μελών του προσωπικού.

Το πόρισμα της έρευνας αναφέρει πως ορισμένα μέλη πράγματι «δεν τήρησαν τους κανόνες εμπλοκής και τη νομοθεσία περί ένοπλων συγκρούσεων» όμως δεν εξάγεται το συμπέρασμα ότι «αυτές οι παραλείψεις ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου», δήλωσε ο στρατηγός και επικεφαλής του κεντρικού στρατηγείου των ΗΠΑ Τζόζεφ Βότελ στους δημοσιογράφους.

Η έρευνα του υπουργείου Άμυνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το επεισόδιο αυτό προκλήθηκε «από ακούσια ανθρώπινα λάθη, διαδικαστικά λάθη και αστοχία του εξοπλισμό». Παράγοντες που οδήγησαν στο τραγικό λάθος ήταν επίσης η κόπωση και «ο εντατικός ρυθμός» των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον στρατηγό δεν πρόκειται για έγκλημα πολέμου γιατί κανείς από τους στρατιωτικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση δεν γνώριζε ότι ο στόχος του βομβαρδισμού ήταν ένα νοσοκομείο.

«Προσπαθούσαν να κάνουν το σωστό. Προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους Αφγανούς συμμάχους μας» τόνισε ο στρατηγός , επικεφαλής του κεντρικού στρατηγείου των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, πήραν μία λάθος απόφαση στη συγκεκριμένη υπόθεση και στόχευσαν ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο κατέληξε στο συμπέρασμα πως στην επίθεση πήραν μέρος 16 Αμερικανοί - μέλη του αμερικανικού στρατού (χωρίς ωστόσο να τους κατονομάζει), αλλά κανένας τους δεν γνώριζε ότι έβαλλαν κατά νοσοκομειακής εγκατάστασης. Και στους 16 επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές, από επιστολές επίπληξης μέχρι υποχρεωτική συμβουλευτική, αλλά κανείς τους δεν πρόκειται να δικαστεί ενώπιον στρατοδικείου.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ελήφθησαν πειθαρχικά μέτρα σε βάρος 12 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, όπως υποχρεωτική αργία, απομάκρυνση από διοικητική θέση ή εντατική επανεκπαίδευση.

Πέντε από τους στρατιωτικούς που ενεπλάκησαν συμβάν -μεταξύ των οποίων και ένας στρατηγός του αμερικανικού στρατού- μετατέθηκαν πίσω στις ΗΠΑ.

Η έκθεση αναφέρει ότι έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε περισσότερους από 170 ανθρώπους και οικογένειες θυμάτων ενώ εγκρίθηκε ένα κονδύλι ύψους 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων για να ξαναχτιστεί το νοσοκομείο. Ο Βότελ διευκρίνισε ότι καταβλήθηκαν 3.000 δολάρια στον καθένα από τους τραυματίες και 6.000 στους συγγενείς των νεκρών.

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο παρελθόν εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο το πλήγμα αυτό οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει σχολιάσει τα συμπεράσματα της έρευνας.


Ο John Sifton, επικεφαλής του Ασιατικού τμήματος του «Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», σχολιάζοντας τις τιμωρίες των Αμερικανών στρατιωτικών, τις αποκάλεσε «προσβολή για τους νεκρούς».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ