Αμερικανίδα στρατιωτική γιατρός και η σύζυγός της συνελήφθησαν για κατασκοπεία για τη Ρωσία

Αμερικανίδα στρατιωτική γιατρός και η σύζυγός της συνελήφθησαν για κατασκοπεία για τη Ρωσία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/DAREK DELMANOWICZ
0

Μια γιατρός του αμερικανικού στρατού και η σύζυγός της, μια πολιτική γιατρός, κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη διαρροή πληροφοριών στη Ρωσία.

Η Jamie Lee Henry και η Anna Gabrielian φέρεται να σχεδίαζαν να μοιραστούν εμπιστευτικές πληροφορίες για ασθενείς σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Το ζευγάρι φέρεται να είπε στο FBI πως κίνητρό τους ήταν ο πατριωτισμός τους για τη Ρωσία. 

Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη από δικαστήριο του Μέριλαντ, στη Βαλτιμόρη, για συνωμοσία και αποκάλυψη πληροφοριών υγείας.

Οι διωκτικές Αρχές ανέφεραν πως οι δύο γιατροί ήθελαν να βοηθήσουν τη ρωσική κυβέρνηση να αποκτήσει πληροφορίες αναφορικά με την «κατάσταση ασθενών που έχουν σχέση με την κυβέρνηση και τον στρατό των ΗΠΑ». 

Η ταγματάρχης Henry εργαζόταν σε στρατιωτική βάση στη Βόρεια Καρολίνα και σκόπευε να χρησιμοποιήσει την εξουσιοδότηση ασφαλείας της για να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία δύο ιατρικών ιδρυμάτων. Η σύζυγός της εργαζόταν στο νοσοκομείο Johns Hopkins.

Η Gabrielian φέρεται να προσέφερε τις υπηρεσίες της στη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον πριν μήνες, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. 

Στα μέσα Αυγούστου, την είχε προσεγγίσει ένας πράκτορας του FBI, προσποιούμενος πως είναι μέλος της διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, φαίνεται πως η γιατρός δήλωσε πως παρακινείται από «τον πατριωτισμό προς τη Ρωσία για να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στη χώρα, ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι θα απολυόταν ή θα πήγαινε στη φυλακή». 

Ακόμα, είπε στον πράκτορα ότι μπορεί να βοηθήσει και η σύζυγός της, δίδοντας σημαντικές πληροφορίες. Και η Henry δήλωσε πως είναι ταγμένη στον σκοπό και επεσήμανε πως σκεφτόταν ακόμα και να ενταχθεί στον ρωσικό στρατό. 

Η ταγματάρχης Henry ήταν η πρώτη γνωστή εν ενεργεία αξιωματικός του αμερικανικού στρατού που αποκάλυψε ότι είναι τρανσέξουαλ, αφού ο στρατός της έδωσε την άδεια να αλλάξει επίσημα το όνομα και το φύλο της το 2015, την ίδια χρονιά που παντρεύτηκε το ζευγάρι.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ