Ακροδεξιός υποψήφιος για την Καγκελαρία; Να κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Γερμανία

Ακροδεξιός υποψήφιος για την Καγκελαρία; Να κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Γερμανία Facebook Twitter
0

Το AfD, που ιδρύθηκε πριν από μια δεκαετία, έχει φτάσει στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις λόγω κυρίως ανησυχιών των ψηφοφόρων για την ύφεση, τη μετανάστευση και τη μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα, δηλώνουν πολιτικοί αναλυτές.

Το AfD επωφελείται επίσης από τη δυσπιστία των ψηφοφόρων απέναντι στον αμήχανο τρικομματικό συνασπισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος πέρασε μεγάλο μέρος των τελευταίων μηνών παλεύοντας για το πώς να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που ξέσπασαν στην κυβέρνηση.

Η υποστήριξη για το AfD βρίσκεται σε ποσοστό ρεκόρ 19-20%, πίσω από τους Συντηρητικούς της αντιπολίτευσης με 27-28%, αλλά μπροστά ή ισοδύναμα με τους Σοσιαλδημοκράτες του Σόλτς και πολύ μπροστά από τους δύο μικρότερους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ερωτηθείσα από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV εάν το AfD θα όριζε έναν υποψήφιο Καγκελάριο, η συμπρόεδρος του κόμματος Άλις Βάιντελ δήλωσε ότι «φυσικά θα κατεβάσουμε υποψήφιο. Θα το κάναμε ακόμη και χωρίς τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά», παρακάμπτοντας την ερώτηση για το αν θα κατέβαινε η ίδια.

Η πιθανότητα να γίνει Καγκελάριος της Γερμανίας ένας υποψήφιος του AfD είναι πολύ χαμηλή, δεδομένου ότι το κόμμα θα πρέπει να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση και επί του παρόντος όλα τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του.

Ωστόσο, η κίνηση να κατεβάσει υποψήφιο υποδηλώνει τη φιλοδοξία του πιο επιτυχημένου ακροδεξιού κόμματος στη Γερμανία μετά τους Ναζί, το οποίο κλονίζει όλο και περισσότερο το πολιτικό τοπίο της πολυπληθέστερης χώρας και της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Με στοιχεία από το Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM
Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM