Αφγανιστάν: Tαλιμπάν επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους που κάλυπταν διαδήλωση γυναικών

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους που κάλυπταν διαδήλωση γυναικών Facebook Twitter
0

Οι Ταλιμπάν χτύπησαν αρκετούς δημοσιογράφους προκειμένου να τους εμποδίσουν να καλύψουν μια διαδήλωση γυναικών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Καμπούλ.

Μια ομάδα 20 γυναικών κατάφερε να διαδηλώσει στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας για περισσότερο από μιάμιση ώρα με σκοπό να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να μορφώνονται και να εργάζονται χωρίς να συλληφθούν ή να τις χτυπήσουν οι Ταλιμπάν που ήταν παρόντες στο σημείο.

Ντυμένες με πολύχρωμα μαντίλια, παλτό και παντελόνια οι διαδηλώτριες φώναζαν «ανεργία, φτώχεια, πείνα» και «θέλουμε να εργαστούμε», και ζητούσαν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία για τα κορίτσια.

Η προηγούμενη διαδήλωση γυναικών στο Αφγανιστάν, που είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, είχε διαλυθεί από τους Ταλιμπάν λίγα λεπτά μετά την έναρξή της. Στη σημερινή διαδήλωση οι Ταλιμπάν εμπόδισαν τους δημοσιογράφους να πλησιάσουν τις γυναίκες, να φωτογραφίσουν ή να βιντεοσκοπήσουν τη διαμαρτυρία τους.

Ένας από τους δημοσιογράφους που ήταν παρών στο σημείο δέχθηκε χτυπήματα από τη λαβή ενός όπλου, ενώ οι Ταλιμπάν άρχισαν να τον κλωτσούν για να απομακρυνθεί από το σημείο και ένας εξ αυτών τον απείλησε. Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους Ταλιμπάν κρατούσαν τουφέκια ΑΚ-47 ή Μ-16.

Οι γυναίκες δε δέχθηκαν επίθεση στη διάρκεια της πορείας τους, όμως οι Ταλιμπάν προσπάθησαν επανειλημμένα να διακόψουν τη διαμαρτυρία τους, αν και δεν προχώρησαν σε συλλήψεις.

«Αυτή είναι η κατάσταση: οι Ταλιμπάν δε σέβονται τίποτα, ούτε τους δημοσιογράφους, ξένους ή ντόπιους, ούτε τις γυναίκες», κατήγγειλε μία διοργανώτρια της κινητοποίησης, η Ζάχρα Μοχαμάντι.

«Το μήνυμά μου σε όλα τα κορίτσια της χώρας είναι να μην φοβάστε τους Ταλιμπάν και ακόμη κι αν η οικογένειά σας δε σας αφήνει να βγείτε από το σπίτι, μη φοβάστε, βγείτε, ελάτε, κάντε θυσίες, πολεμήστε για τα δικαιώματά σας. Πρέπει να το κάνετε για να αλλάξουν τα πράγματα για την επόμενη γενιά», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και France24

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείπνο κολακείας στον Λευκό Οίκο: Οι τεχνολογικοί τιτάνες υποκλίνονται στον Τραμπ

Διεθνή / Δείπνο κολακείας στον Λευκό Οίκο: Οι τεχνολογικοί τιτάνες υποκλίνονται στον Τραμπ

Σε μια βραδιά γεμάτη επαίνους, ο πρόεδρος Τραμπ άκουσε κορυφαίους ηγέτες τεχνολογικών κολοσσών όπως Apple, OpenAI και Google να τον ευχαριστούν για τη στήριξή του στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα
LIFO NEWSROOM
Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Διεθνή / Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο στον σταθμό Gravelines, όπου η αιφνίδια εμφάνιση ενός τεράστιου σμήνους μεδουσών είχε προκαλέσει προσωρινή παύση της παραγωγής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Διεθνή / ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Η ιδέα περιορισμού της οπλοκατοχής θεωρείται ιστορικά «κόκκινη γραμμή» για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς πολλά στελέχη και οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής αντιτίθενται ακόμη και σε νόμους που αφαιρούν τα όπλα από άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Διεθνή / Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη, ενώ επιζώντες αποκαλύπτουν σοκαριστικές μαρτυρίες βιασμών και βασανιστηρίων
LIFO NEWSROOM