Δικαστήριο υποχρεώνει τη θυγατρική της Shell στη Νιγηρία να αποζημιώσει αγρότες για διαρροές πετρελαίου

Δικαστήριο υποχρεώνει τη θυγατρική της Shell στη Νιγηρία να αποζημιώσει αγρότες για διαρροές πετρελαίου Facebook Twitter
EPA
0

Ολλανδικό δικαστήριο υποχρεώνει τη θυγατρική της Shell στη Νιγηρία να αποζημιώσει αγρότες για την καταστροφή που προκάλεσαν τεράστιες διαρροές πετρελαίου.

Εφετείο στη Χάγη απέρριψε τα επιχειρήματα της Shell ότι οι διαρροές ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ, λέγοντας ότι η εταιρεία δεν παρείχε επαρκείς αποδείξεις για αυτό. Το δικαστήριο διέταξε τη θυγατρική της Shell στη Νιγηρία να αποζημιώσει τους αγρότες για τις απώλειες που είχαν εξαιτίας των διαρροών στα χωριά Goi και Oruma, το 2004 και το 2005. Το ύψος της αποζημίωσης δεν έχει οριστεί ακόμη.

Επίσης, το δικαστήριο διέταξε ότι η μητρική εταιρεία και η θυγατρική της πρέπει να τοποθετήσουν εξοπλισμό προειδοποίησης στους αγωγούς στην Oruma, προκειμένου να περιοριστεί η περιβαλλοντική ζημιά σε περίπτωση άλλης διαρροής.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Shell Νιγηρίας δεν έχει κάνει αρκετά για τον καθορισμό του εδάφους γύρω από τις περιοχές της διαρροής. Οι αγρότες που διεκδικούσαν αποζημίωση υποστηρίζουν ότι η ζημιά που προκλήθηκε από τη διαρροή πετρελαίου από τον αγωγό θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν η εταιρεία είχε εγκαταστήσει τα κατάλληλα συστήματα ανίχνευσης.

«Επιτέλους, λίγη δικαιοσύνη για τους Νιγηριανούς που υποφέρουν από τις συνέπειες του πετρελαίου της Shell», δήλωσε ο Έρικ Ντου, ένας από τους ενάγοντες. «Αυτή η ετυμηγορία φέρνει ελπίδα για το μέλλον στους ανθρώπους στο Δέλτα του Νίγηρα», συμπλήρωσε. Ο πατέρας του Ντου ήταν ένας από τους ενάγοντες που πέθαναν κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης. 

Το εφετείο της Χάγης έκρινε το 2015 ότι η υπόθεση είναι στη δικαιοδοσία των ολλανδικών δικαστηρίων, επτά χρόνια μετά την πρώτη μήνυση τεσσάρων αγροτών και έπειτα από τη διαμάχη για το αν η μητρική εταιρεία μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις ενέργειες της θυγατρικής της στη Νιγηρία.

«Αυτά είναι φανταστικά νέα για το περιβάλλον και για τους ανθρώπους που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο Ντόναλντ Πολς, επικεφαλής της Friends of the Earth Netherlands, οργάνωσης που στήριξε τους ενάγοντες. «Σημαίνει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να τα βάλουν με τις πολυεθνικές που τους βλάπτουν», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η Shell Νιγηρίας με ανακοίνωση επανέλαβε το επιχείρημα πως οι διαρροές έγιναν λόγω σαμποτάζ και εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση. «Σαμποτάζ, κλοπή αργού πετρελαίου και παράνομη διύλιση αποτελούν μεγάλη πρόκληση στο Δέλτα του Νίγηρα», ανέφερε η ανακοίνωση συμπληρώνοντας ότι «όπως όλα τα υπό τη Shell εγχειρήματα παγκοσμίως, είμαστε αφοσιωμένοι στη λειτουργία με ασφάλεια και την προστασία του τοπικού περιβάλλοντος».

Το δικαστήριο έκρινε πως η εταιρεία απέδειξε ότι μια τρίτη διαρροή οφειλόταν σε σαμποτάζ, στο χωριό Ikot Ada Udo, αλλά δεν αποφάσισε αν η Shell είναι υπεύθυνη για τη ζημιά.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Εκατοντάδες πολίτες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν στα εγκαίνια του νέου αμερικανικού προξενείου

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζεφ Λάντρι, ότι «ήρθε η ώρα η Ουάσινγκτον να επαναφέρει το αποτύπωμά της» στην αρκτική περιοχή
THE LIFO TEAM
Μπεν-Γβιρ: Βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Διεθνή / Μπεν-Γβιρ: Το βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ κακοποιεί τους Παλαιστίνιους κρατουμένους

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει την πρωτοφανή έκταση βίαιων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, που διαπράττονται από δεσμοφύλακες.
THE LIFO TEAM
ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατί οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απαγγείλουν κατηγορίες για φόνο στον 94χρονο πρώην πρόεδρο της Κούβας;

Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για φόνο και άλλα αδικήματα στον Ραούλ Κάστρο, για τον φερόμενο ρόλο του στην κατάρριψη δύο πολιτικών αεροσκαφών Κουβανών εξορίστων το 1996
THE LIFO TEAM
Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία — και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Διεθνή / Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία με την εκλογή τους και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Η Iris Duane και το Q Manivannan έγιναν τα πρώτα ανοιχτά τρανς μέλη του σκωτσέζικου κοινοβουλίου. Λίγες ημέρες αργότερα, το Holyrood αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του το φίλτρο αναζήτησης με βάση το φύλο, μετά τις αντιδράσεις για την καταγραφή μιας τρανς γυναίκας και ενός non-binary προσώπου.
THE LIFO TEAM