Η Κομισιόν ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca- «Περιμένουμε να παραδοθούν 400 εκατ. δόσεις όπως συμφωνήσαμε»

Η Κομισιόν ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca- «Περιμένουμε να παραδοθούν 400 εκατ. δόσεις όπως συμφωνήσαμε» Facebook Twitter
EPA
0

Η Κομισιόν ενέκρινε το εμβόλιο που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό, έπειτα από το «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

«Αναμένω ότι η εταιρεία θα παραδώσει 400 εκατομμύρια δόσεις, όπως έχει συμφωνηθεί», ανέφερε σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε εμβόλια για τους Ευρωπαίους, τους γείτονες και τους εταίρους μας παγκοσμίως», ανέφερε ακόμη στην ανάρτησή της.


Η Κομισιόν, στην ανακοίνωση για την έγκριση του εμβολίου, υπενθύμισε ότι το συμβόλαιο με την AstraZeneca προβλέπει την παράδοση συνολικά 400 εκατομμυρίων δόσεων εντός του 2021. Αυτές θα προστεθούν στις 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech και τις 160 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Παρασκευής, ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca για άτομα από 18 ετών και άνω. Η έγκριση για το συγκεκριμένο εμβόλιο ήρθε εν μέσω της σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Κομισιόν και τη φαρμακευτική εταιρεία, για τις παραδόσεις. Αυτό είναι το τρίτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό που εγκρίνεται στην ΕΕ, έπειτα από αυτό που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech και το εμβόλιο της Moderna.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επεσήμανε στην ανακοίνωσή του ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν από 18 έως 55 ετών. «Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά αποτελέσματα σε μεγαλύτερους συμμετέχοντες (άνω των 55 ετών) για να παρέχουν έναν αριθμό για το πόσο καλά θα λειτουργεί το εμβόλιο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα», ανέφερε ο ΕΜΑ.

Επεσήμανε όμως ότι «αναμένεται προστασία, με δεδομένη μια ανασολογική απόκριση παρατηρείται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και με βάση την εμπειρία από άλλα εμβόλια. Καθώς υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για την ασφάλεια σε αυτό τον πληθυσμό, οι επιστήμονες του ΕΜΑ θεωρούν ότι το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερους ενήλικες».

AstraZeneca: Αναπόφευκτες οι καθυστερήσεις

Στο μεταξύ σήμερα ο CEO της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, δήλωσε ότι είναι αναπόφευκτες οι δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην παρασκευή των εμβολίων, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία αναπτύχθηκαν.

«Έχουμε έτοιμες εκατομμύρια δόσεις για να ξεκινήσουν οι παραδόσεις στην ΕΕ», δήλωσε και συμπλήρωσε πως η εταιρεία πιστεύει ότι έχει επιλύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε στη μονάδα που παρασκευάζει τα εμβόλια για την ΕΕ και η παραγωγικότητα θα βελτιωθεί σύντομα.

«Η AstraZeneca εργάζεται 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα και είναι απολύτως επικεντρωμένη στην αύξηση της παραγωγής για την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Παρίσι: Δεν μπορεί να επηρεάζεται μόνο η ΕΕ από τις καθυστερήσεις

Από την άλλη, ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, τόνισε ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν οι καθυστερήσεις και υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να τιμωρούνται οι Ευρωπαίοι προς όφελος μιας «άλλης χώρας».

«Μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες στην παραγωγή (...), όμως εάν υπάρχουν δικαιολογημένες καθυστερήσεις, δεν υπάρχει λόγος να επηρεάζουν μονάχα την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε. «Δεν μπορεί να υπάρχει από τη μία πλευρά σημαντική καθυστέρηση στις παραδόσεις προς την Ευρώπη και από την άλλη παραδόσεις που τηρούνται ή επιταχύνονται προς μια άλλη χώρα», συμπλήρωσε, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται στη Βρετανία.

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM