Ένταλμα σύλληψης του Τραμπ εξέδωσε το Ιράκ - Για την δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί

Ένταλμα σύλληψης του Τραμπ εξέδωσε το Ιράκ - Για την δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί Facebook Twitter
Ένταλμα σύλληψης του Τραμπ εξέδωσε το Ιράκ - Για την δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί (EPA)
0

Ένταλμα σύλληψης για τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε το Ιράκ.

Σύμφωνα με το Associated Press το ένταλμα που εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές του Ιράκ αφορά σε σύλληψη του Τραμπ για τη δολοφονία ενός Ιρανού στρατηγού πέρυσι.

Το ένταλμα εκδόθηκε από δικαστή του ανακριτικού δικαστηρίου της Βαγδάτης, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη διερεύνηση της επίθεσης drone που σκότωσε τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί και τον πολιτικό ηγέτη Αμπού Μαχντί αλ-Μουχαντίς, με εντολή από την Ουάσιγκτον, ανέφερε το γραφείο τύπου του δικαστηρίου.

Και οι δύο δολοφονήθηκαν έξω από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο Αμπού Μαχντί αλ-Μουχαντίς ήταν ο αναπληρωτής ηγέτης των δυνάμεων της Λαϊκής Κινητοποίησης, μια ομάδα κάλυψης που αποτελείται από μια σειρά πολιτοφυλακών, συμπεριλαμβανομένων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν. Δημιουργήθηκαν για να πολεμήσουν την ομάδα του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Σουλεϊμανί ήταν επικεφαλής της εκστρατευτικής δύναμης Quds, του επαναστατικού σώματος φρουράς του Ιράν.

Το ένταλμα σύλληψης αφορά σε κατηγορίες για προμελετημένη δολοφονία, η οποία φέρει την καταδίκη της θανατικής ποινής. Αν και είναι πολύ απίθανο να εφαρμοστεί, θεωρείται ωστόσο, μία συμβολική κίνηση στις φθίνουσες ημέρες της προεδρίας Τραμπ.

Η απόφαση έκδοσης του εντάλματος «ελήφθη αφού ο δικαστής κατέγραψε τις δηλώσεις των εναγόντων από την οικογένεια του Αμπού Μαχντί αλ-Μουχαντίς», αναφέρει δήλωση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

Η έρευνα για τις δολοφονίες συνεχίζεται, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Οι δολοφονίες προκάλεσαν διπλωματική κρίση και επιδείνωσαν τους δεσμούς ΗΠΑ-Ιράκ, προκαλώντας την οργή των Σιιτών πολιτικών, που πέρασαν ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα για να πιέσουν την κυβέρνηση να εκδιώξει ξένα στρατεύματα από τη χώρα.

Από τότε, ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν εντείνει τις επιθέσεις κατά της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ, οδηγώντας σε απειλές από την Ουάσιγκτον για να κλείσει τη διπλωματική αποστολή της στη Βαγδάτη.

Πριν από δύο ημέρες έγινε γνωστό ότι και το Ιράν ζήτησε από την Ιντερπόλ τη σύλληψη του Ντόναλντ Τραμπ και 47 ακόμα αξιωματούχων των ΗΠΑ, για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Με πληροφορίες του Assoiciated Press 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ