Όταν ο Έλβις Πρίσλεϊ έκανε εμβόλιο σε τηλεοπτικό στούντιο- Γιατί το θυμήθηκαν πολλοί τώρα

Όταν ο Έλβις Πρίσλεϊ έκανε εμβόλιο σε τηλεοπτικό στούντιο- Γιατί το θυμήθηκαν πολλοί τώρα Facebook Twitter
Ο Έλβις Πρίσλεϊ κάνει εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα, στο στούντιο του CBS (Getty Images)
0

Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό έχουν πάρει τον «δρόμο» για την έγκριση. Στη Βρετανία, ήδη εκείνο των Pfizer/ BioNTech πήρε «πράσινο φως», ΕΕ, ΗΠΑ και άλλες χώρες θα αποφασίσουν σύντομα. Όμως, το ερώτημα είναι τώρα πόσοι θα το κάνουν.

Καθώς όλα δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι προ των πυλών, έχει «φουντώσει» η συζήτηση για το πώς θα πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν. Δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντικά ποσοστά αμφισβητιών ή και αρνητών, ενώ προκειμένου να έχει αποτέλεσμα ένα εμβόλιο απαιτείται να το κάνει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Έτσι, πολιτικοί σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν δημοσίως, ενώ αρκετοί θυμήθηκαν το παράδειγμα του Έλβις Πρίσλεϊ, που είχε κάνει δημοσίως εμβόλιο, προκειμένου να στείλει μήνυμα στους νέους.

Ήταν στις 28 Οκτωβρίου του 1956 ο νεαρός τότε Έλβις Πρίσλεϊ πήγε στο «The Ed Sullivan Show». Τραγούδησε, το κοινό ούρλιαζε αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι εκείνο το βράδυ ο Πρίσλεϊ έκανε το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα στο στούντιο, μπροστά σε εκπροσώπους του Τύπου.

Όπως αναμενόταν, αυτό αποτέλεσε σημαντική είδηση και βοήθησε να πειστούν έφηβοι και νεαροί ενήλικες να κάνουν το εμβόλιο. Σύμφωνα άρθρο του δημοσιογράφου και ιστορικού Ντέιβιντ Πέρι στο CNN, μετά την κίνηση του Πρίσλεϊ αυξήθηκαν ραγδαία οι εμβολιασμοί, κάτι που είχε τεράστια σημασία για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

 

Ένα ανάλογο μήνυμα θα επιχειρηθεί να σταλεί και τώρα, προκειμένου οι πολίτες να πειστούν για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ- οι Μπαράκ Ομπάμα, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους- έχουν ήδη δηλώσει ότι θα κάνουν δημοσίως το εμβόλιο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν επίσης δήλωσε ότι θα κάνει «μετά χαράς» δημοσίως το εμβόλιο, μόλις ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της χώρας, Άντονι Φάουτσι, κρίνει ότι είναι ασφαλές. Η Καμάλα Χάρις, η επόμενη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επίσης δήλωσε ότι θα το κάνει.

Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της, Φίλιππος, θα ενημερώσουν τους πολίτες όταν κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τους Times.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα κάνει κάτι τέτοιο η βασίλισσα Ελισάβετ, αφού και εκείνη είχε στείλει ένα μήνυμα για το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας. Το 1957, εν μέσω της διευρυμένης ανησυχίας των πολιτών για πιθανές παρενέργειες του νέου τότε εμβολίου, η βασίλισσα έσπασε το πρωτόκολλο και ανακοίνωσε ότι ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα- 8 και 6 ετών τότε αντίστοιχα- είχαν εμβολιαστεί. Αυτό καθησύχασε τον κόσμο και εκατομμύρια έκαναν το εμβόλιο, σύμφωνα με τους Times.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ