Έρευνα: Το διαζύγιο έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία

Έρευνα: Το διαζύγιο έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία Facebook Twitter
pixabay
0

Το διαζύγιο είναι μια επώδυνη συνήθως διαδικασία που επιδρά αρνητικά στη σωματική και ψυχική υγεία, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που εξέτασε τις επιπτώσεις αμέσως μετά από ένα διαζύγιο.

Όσο μεγαλύτερη είναι η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο πρώην συντρόφους, τόσο σοβαρότερες τείνουν να είναι και οι επιπτώσεις, ιδίως για την ψυχική υγεία τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκερντ Χαλντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Frontiers in Psychology», εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.856 πολύ πρόσφατων διαζυγίων (η μελέτη έγινε σε διάστημα έως πέντε μόνο ημερών μετά το χωρισμό).

Διαπιστώθηκε ότι «η σωματική και η ψυχική υγεία των δύο πρώην συντρόφων αμέσως μετά το διαζύγιο ήταν σημαντικά χειρότερη σε σχέση με εκείνη του γενικού πληθυσμού». Η μελέτη επισημαίνει ότι συχνά ένα διαζύγιο τραβά σε μάκρος εωσότου ολοκληρωθεί και στο μεταξύ τα όποια ψυχικά τραύματα επουλώνονται, γι' αυτό οι προηγούμενες μελέτες πάνω στο ζήτημα -οι οποίες δεν έγιναν άμεσα μετά το χωρισμό- έτειναν να υποεκτιμούν τη σοβαρότητα των επιπτώσεων.

Η μελέτη, μεταξύ άλλων, διαπίστωσε ότι μετά από ένα διαζύγιο καλύτερη σωματική υγεία μεταξύ των χωρισμένων ανδρών έχουν αυτοί με τα υψηλότερα εισοδήματα και με νεότερη ηλικία, ενώ καλύτερη ψυχική υγεία έχουν εκείνοι με περισσότερα παιδιά, όσοι έχουν ήδη βρει νέα σύντροφο και εκείνοι που είχαν ξαναπεράσει διαζύγιο στο παρελθόν (η πείρα πάντα μετράει...).

Μεταξύ των γυναικών, μετά από ένα διαζύγιο καλύτερη υγεία έχουν όσες βγάζουν περισσότερα χρήματα, όσες έχουν βρει νέο σύντροφο και όσες είχαν λιγότερα διαζύγια στο παρελθόν, ενώ καλύτερη ψυχική υγεία έχουν όσες είχαν αυτές την πρωτοβουλία για το διαζύγιο (και όχι ο σύντροφος τους), καθώς και όσες έχουν βρει...διάδοχο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Διεθνή / Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Η μόδα έχασε μια από τις μορφές που έδωσαν στο τζιν νέο κύρος, νέα τιμή και νέα θέση στην αγορά. Ο Αντριάνο Γκολντσμιντ δεν συνδέθηκε μόνο με μεγάλα brands, αλλά και με την ίδια τη μετάβαση του denim στη σύγχρονη εποχή.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν προειδοποιεί για «καταστροφικά» αντίποινα μετά τις άνευ προηγουμένου απειλές του Τραμπ

Η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ κλιμακώνεται επικίνδυνα, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου και τις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης για «καταστροφικά» αντίποινα
THE LIFO TEAM