Έρευνα: Το διαζύγιο έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία

Έρευνα: Το διαζύγιο έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία Facebook Twitter
pixabay
0

Το διαζύγιο είναι μια επώδυνη συνήθως διαδικασία που επιδρά αρνητικά στη σωματική και ψυχική υγεία, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που εξέτασε τις επιπτώσεις αμέσως μετά από ένα διαζύγιο.

Όσο μεγαλύτερη είναι η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο πρώην συντρόφους, τόσο σοβαρότερες τείνουν να είναι και οι επιπτώσεις, ιδίως για την ψυχική υγεία τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκερντ Χαλντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Frontiers in Psychology», εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.856 πολύ πρόσφατων διαζυγίων (η μελέτη έγινε σε διάστημα έως πέντε μόνο ημερών μετά το χωρισμό).

Διαπιστώθηκε ότι «η σωματική και η ψυχική υγεία των δύο πρώην συντρόφων αμέσως μετά το διαζύγιο ήταν σημαντικά χειρότερη σε σχέση με εκείνη του γενικού πληθυσμού». Η μελέτη επισημαίνει ότι συχνά ένα διαζύγιο τραβά σε μάκρος εωσότου ολοκληρωθεί και στο μεταξύ τα όποια ψυχικά τραύματα επουλώνονται, γι' αυτό οι προηγούμενες μελέτες πάνω στο ζήτημα -οι οποίες δεν έγιναν άμεσα μετά το χωρισμό- έτειναν να υποεκτιμούν τη σοβαρότητα των επιπτώσεων.

Η μελέτη, μεταξύ άλλων, διαπίστωσε ότι μετά από ένα διαζύγιο καλύτερη σωματική υγεία μεταξύ των χωρισμένων ανδρών έχουν αυτοί με τα υψηλότερα εισοδήματα και με νεότερη ηλικία, ενώ καλύτερη ψυχική υγεία έχουν εκείνοι με περισσότερα παιδιά, όσοι έχουν ήδη βρει νέα σύντροφο και εκείνοι που είχαν ξαναπεράσει διαζύγιο στο παρελθόν (η πείρα πάντα μετράει...).

Μεταξύ των γυναικών, μετά από ένα διαζύγιο καλύτερη υγεία έχουν όσες βγάζουν περισσότερα χρήματα, όσες έχουν βρει νέο σύντροφο και όσες είχαν λιγότερα διαζύγια στο παρελθόν, ενώ καλύτερη ψυχική υγεία έχουν όσες είχαν αυτές την πρωτοβουλία για το διαζύγιο (και όχι ο σύντροφος τους), καθώς και όσες έχουν βρει...διάδοχο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM