ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρουσίασε επίσημα το νέο του επιτελείο

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρουσίασε επίσημα το νέο του επιτελείο Facebook Twitter
ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρουσίασε τη νέα του ομάδα (EPA)
0

«Έτοιμες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο οι ΗΠΑ» δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρουσιάζοντας τις ομάδες που θα αναλάβουν την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια στην κυβέρνησή του.

«Είναι μια ομάδα που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Αμερική επέστρεψε, έτοιμη να καθοδηγήσει τον κόσμο και όχι να αποτραβηχθεί», είπε ο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας τη στροφή που σκοπεύει να κάνει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Η ομάδα αυτή ενσαρκώνει την πεποίθησή του ότι «η Αμερική είναι ισχυρότερη όταν εργάζεται με τους συμμάχους της», τόνισε.

Ο Δημοκρατικός πολιτικός ότι στοχεύει να ενισχύσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Πρόσθεσε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν, ως επόμενος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, θα ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ξένοι ηγέτες με τους οποίους έχει μιλήσει το τελευταίο διάστημα «ανυπομονούν» να επαναβεβαιώσει η Ουάσιγκτον τον ιστορικό ρόλο της «ως παγκόσμιας ηγέτιδας στον Ειρηνικό, καθώς και στον Ατλαντικό, σε όλον τον κόσμο».

Εκτός από τον Μπλίνκεν, η ομάδα του Μπάιντεν περιλαμβάνει τον Τζέικ Σάλιβαν, στη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας και την Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ που θα αναλάβει πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ομάδα από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, ο Μπλίνκεν τάχθηκε υπέρ της διεθνούς συνεργασίας «για την επίλυση των προβλημάτων του κόσμου».

«Δεν μπορούμε να επιλύσουμε μόνοι μας τα παγκόσμια προβλήματα, πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες», είπε, επιμένοντας ότι είναι αναγκαία αυτή η συνεργασία.

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ διαβεβαίωσε ότι με την εκλογή του Μπάιντεν «επιστρέφει η πολυμέρεια, επιστρέφει η διπλωματία», υποσχόμενη ότι θα κάνει στροφή από τον απομονωτισμό της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Συμφωνία του Παρισιού δεν αρκεί»

Παρουσιάζοντας τον ειδικό απεσταλμένο του για την κλιματική αλλαγή, τον 76χρονο πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι είναι «αποφασισμένος» να καταπολεμήσει αυτήν την «υπαρξιακή απειλή».

«Θέλω να είμαι σαφής. Δεν υποτιμώ ούτε στο ελάχιστο τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσω για να τηρήσω τις φιλόδοξες δεσμεύσεις μου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά ταυτόχρονα, κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμήσει, ούτε στο ελάχιστο, την αποφασιστικότητά μου ότι θα το κάνω», είπε.

Ο Τζον Κέρι είπε ότι ο Μπάιντεν έχει δίκιο να θέλει να επανέλθουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του. Πρόσθεσε όμως ότι η Συμφωνία αυτή από μόνη της δεν αρκεί και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενωθεί και να θέσει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποτύχουμε όλοι μαζί», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες του POlitico/APE/AFP/Reiters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM