Απεργία την Πρωτομαγιά

Φυλάκιση και πρόστιμο στη Βελγίδα αναισθησιολόγο - Έκανε χειρουργείο σε έγκυο σε κατάσταση μέθης

Φυλάκιση και πρόστιμο στη Βελγίδα αναισθησιολόγο - Έκανε χειρουργείο σε έγκυο σε κατάσταση μέθης Facebook Twitter
Φυλάκιση και πρόστιμο στη Βελγίδα αναισθησιολόγο - Προκάλεσε τον θάνατο εγκύου σε κατάσταση μέθης (larepubliquedespyrenees© N.Sabathier)
0

Τρία χρόνια φυλάκιση επέβαλε το δικαστήριο στη Βελγίδα αναισθησιολόγο που κατηγορείται ότι ήταν μεθυσμένη κατά τη διάρκεια έκτακτου χειρουργείου σε έγκυο Βρετανίδα, με αποτέλεσμα τον θάνατό της.

Στην 51χρονη Helga Wauters απαγορεύτηκε με δικαστική απόφαση να ασκήσει ξανά το επάγγελμά της. Η 51χρονη κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία για το θάνατο της 28χρονης Xynthia Hawke το 2014.

Η Βρετανίδα πέθανε όταν η Wauters έσπρωξε έναν αναπνευστικό σωλήνα στον οισοφάγο της αντί για την τραχεία, ανέφεραν οι ερευνητές. Ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ κατά τη διάρκεια της καισαρικής.

Η Wauters δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο την Πέμπτη, αλλά συγγενείς του θύματος ταξίδεψαν από το Somerset, στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να παρευρεθούν στη δίκη στη γαλλική πόλη Pau.


Η 28χρονη εισήχθη στο νοσοκομείο Orthez κοντά στο Pau τον Σεπτέμβριο του 2014. Της χορηγήθηκε επισκληρίδια  ένεση από την Wauters, αλλά εμφανίστηκαν επιπλοκές κατά την γέννα, πράγμα που σήμαινε ότι χρειάστηκε επείγουσα καισαρική.

Η Wauters, χρόνια αλκοολική, παραδέχτηκε ότι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Κάθε μέρα έπινε βότκα. Την ημέρα του θανάτου της Βρετανίδας, παραδέχτηκε ότι είχε πιεί ένα ποτήρι κρασί πριν κληθεί στο νοσοκομείο για την καισαρική.

Μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι μύριζε αλκοόλ. Όταν τέθηκε υπό κράτηση, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο αίμα της ήταν 2,38 γραμμάρια ανά λίτρο ή ισοδύναμη με περίπου 10 ποτήρια κρασί.

Η 51χρονη ήταν λιγότερο από δύο εβδομάδες στη δουλειά όταν έγινε το χειρουργείο. Υποστήριξε επίσης ότι χρησιμοποίησε μάσκα οξυγόνου αντί για αναπνευστήρα.

Η 28χρονη Hawke ξύπνησε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και άρχισε να κάνει εμετό και να φωνάζει ότι «πονάει», είπαν οι μάρτυρες. Μια νοσοκόμα είπε στο δικαστήριο ότι η σκηνή ήταν σαν να βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη.

Η έγκυος υπέστη καρδιακή ανακοπή και πέθανε τέσσερις ημέρες μετά το χειρουργείο αλλά το αγοράκι της έζησε.

Ωστόσο, η Wauters αρνήθηκε ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον θάνατο της 28χρονης και επέμεινε ότι φταίει και το υπόλοιπο προσωπικό. Ισχυρίστηκε ότι ο αναπνευστήρας δεν λειτουργούσε εκείνη τη στιγμή κάτι που οι ερευνητές έκριναν αναληθές.


Την Πέμπτη, το δικαστήριο διέταξε να πληρώσει η αναισθησιολόγος σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση στην οικογένεια του θύματος.

Η Wauters μετακόμισε στη Γαλλία αφού απολύθηκε από τη δουλειά της σε βελγικό νοσοκομείο επειδή ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η εταιρεία που την προσέλαβε δεν έλεγξε τα διαπιστευτήριά της ούτε το πειθαρχικό της αρχείο, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Αναγνωρίζω τώρα ότι ο εθισμός μου ήταν ασυμβίβαστος με τη δουλειά μου», δήλωσε η Wauters σε προηγούμενη ακρόαση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Θα μετανιώνω για αυτόν τον θάνατο σε όλη μου τη ζωή».

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ