Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ειρηνευτική συμφωνία υπέγραψαν Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν & Ρωσία- Οργή στο Γερεβάν, εισβολή στη Βουλή

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ειρηνευτική συμφωνία υπέγραψαν Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν & Ρωσία- Οργή στο Γερεβάν, εισβολή στη Βουλή Facebook Twitter
Οργισμένο πλήθος εισέβαλε στη Βουλή της Αρμενίας, μετά την ανακοίνωση της ειρηνευτικής συμφωνίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Πηγή φωτό EPA)
0

Η Αρμενία, το Αζερμαϊτζάν και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

Η συμφωνία προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γερεβάν, όπου διαδηλωτές εισέβαλαν στη Βουλή. Η συμφωνία έρχεται έπειτα από έξι εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων, ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, για τον θύλακα. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκτιμάται ότι 100.000 εκτοπίστηκαν.

Το Ναγκόρνο- Καραμπάχ βρίσκεται στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ελέγχεται από Αρμένιους. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου που ξέσπασαν οι νέες σφοδρές μάχες υπήρξαν συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός, αλλά καμία δεν τηρήθηκε.

Η ειρηνευτική συμφωνία τέθηκε σε ισχύ τα ξημερώματα της Τρίτης. Προβλέπει ότι το Αζερμπαϊτζάν θα κρατήσει εδάφη εντός του Ναγκόρνο- Καραμπάχ, που κατέλαβε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ η Αρμενία συμφώνησε αποχωρήσει από αρκετές περιοχές τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθεί ρωσική ειρηνευτική δύναμη, αποτελούμενη από 1.960 ένστολους, που θα κάνουν περιπολίες. Ακόμη, ανέφερε ότι η συμφωνία προβλέπει ανταλλαγή αιχμαλώτων. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία «θα δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για βιώσιμη και πλήρη επίλυση της κρίσης στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ».

Στην προσπάθεια τήρησης της ειρήνης θα μετέχουν και Τούρκοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, που έκανε ανακοινώσεις μαζί με τον Πούτιν. Ο Αλίεφ χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» τη συμφωνία, κάνοντας λόγο για «συνθηκολόγηση» της Αρμενίας.

Με βάση τη συμφωνία, οι αρμενικές δυνάμεις πρέπει να παραδώσουν τον έλεγχο κάποιων περιοχών που κατέχουν εκτός των συνόρων του Ναγκόρνο- Καραμπάχ, μεταξύ των οποίων η ανατολική περιοχή Άγκνταμ, που έχει ισχυρή συμβολική σημασία για το Αζερμπαϊτζάν. Επίσης οι Αρμένιοι πρέπει να παραδώσουν την περιοχή Λάτσιν, όπου βρίσκεται η κύρια οδική αρτηρία από το Ναγκόρνο- Καραμπάχ στην Αρμενία.

Ο δρόμος αυτός- με βάση τη συμφωνία- θα πρέπει να μείνει ανοιχτός και θα προστατεύεται από 1.960 μέλη ειρηνευτικής δύναμης της Ρωσίας.

Εισβολή διαδηλωτών στη Βουλή της Αρμενίας

Η ειρηνευτική συμφωνία προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στην Αρμενία, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Νικόλ Πασινιάν, τη χαρακτήρισε «οδυνηρή».

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, διαδηλωτές εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια. Μπήκαν στη Βουλή και έσπασαν παράθυρα της πρωθυπουργικής κατοικίας, ενώ φώναζαν «Ο Νικόλ μας πρόδωσε». Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Στο κοινοβούλιο υπήρξαν συμπλοκές και το οργισμένο πλήθος ξυλοκόπησε τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Αραράτ Μιρζογιάν, ο οποίος έχασε τις αισθήσεις του, σύμφωνα με τον Guardian.

 

«Πήρα μία πολύ δύσκολη απόφαση, για εμένα και για όλους μας», ανέφερε ο Πασινιάν στη δήλωσή του, περιγράφοντας τους όρους για την κατάπαυση πυρός ως «απίστευτα οδυνηρούς για εμένα και τον λαό μας».

Ο Πασινιάν δήλωσε ότι η απόφασή του να συναινέσει στη συμφωνία βασίστηκε σε αναλύσεις σε βάθος για την πολεμική κατάσταση και σε συζητήσεις με ειδικούς. «Δεν είναι νίκη, αλλά δεν υπάρχει ήττα μέχρι να πιστέψεις ότι έχεις ηττηθεί», είπε ακόμη.

Με πληροφορίες από Guardian, BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM