Ο Κόντε προειδοποιεί τους Ιταλούς: Γενικό lockdown αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Ο Κόντε προειδοποιεί τους Ιταλούς: Γενικό lockdown αν δεν τηρηθούν τα μέτρα Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε προειδοποιεί και καθιστά σαφές ότι η εναλλακτική, αν δεν τηρηθούν οι νέοι περιορισμοί, είναι σαφώς χειρότερη: «χωρίσαμε την Ιταλία σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας, για να μην προχωρήσουμε σε γενικό lockdown», τόνισε.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η Deutsche Welle, πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των περιφερειών οι οποίες μετατράπηκαν σε κόκκινη ζώνη, δεν είχαν αμφισβητήσει ποτέ -μέχρι τώρα- τον όλο μηχανισμό που υιοθέτησε η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ οι αρχές ζητούν από τους γονείς να αποφεύγουν να πηγαίνουν τα εγγόνια για επίσκεψη στους παππούδες για να περιοριστεί η διάδοση του ιού. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι δεν θα επιτραπεί η οργάνωση καμίας υπαίθριας χριστουγεννιάτικης αγοράς. Ούτε της πιο γνωστής στην Πιάτσα Ναβόνα της Ρώμης.

Ολικό lockdown για το σύνολο των ιταλικών περιφερειών ζήτησε άλλωστε χθες με παρέμβασή του μέσω διαδικτύου, ο πρόεδρος των ιατρικών Συλλόγων Ιταλίας Φιλίπο Ανέλι, λόγω της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία και πολλές μονάδες εντατικής θεραπείας.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε χώρισε την Ιταλία σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας: κόκκινη (η οποία ισοδυναμεί με καθολικό lockdown), πορτοκαλί (με σειρά αυστηρών περιορισμών) και κίτρινη (με μεγαλύτερη ευχέρεια μετακίνησης για τους πολίτες και λειτουργίας των επιχειρήσεων).

Το δε υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης κατέστησε σαφές ότι οι δήμαρχοι και νομάρχες στο εξής θα μπορούν να κλείνουν τις πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός, και νωρίτερα απ' ότι ισχύει μέχρι σήμερα. Δηλαδή και πριν από τις 9 το βράδυ.

Οι ευρύτερες περιοχές του Μιλάνου και του Τορίνο με πάνω από 15 εκατομμύρια κατοίκους υποφέρουν. Αρκετά νοσοκομεία ιδίως στο Τορίνο ήδη δεν καταφέρνουν να δεχθούν νέους ασθενείς. Για τον λόγο αυτό, η περιφέρεια Πεδεμόντιο ζήτησε τη συμβολή ακόμα και γιατρών μη κυβερνητικών οργανώσεων ενώ σε όλη την Ιταλία έχει ήδη γεμίσει το 30% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Όσο για τις νότιες περιοχές της χώρας η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη: εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Rai, αποκάλυψε ότι ο έκτακτος διαχειριστής του δημόσιου συστήματος υγείας της Καλαβρίας, δεν ετοίμασε όπως θα όφειλε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Υποχρεώθηκε να παραιτηθεί αλλά στο μεταξύ οι γιατροί των νοσοκομείων στο Ρήγιο της Καλαβρίας, αναγκάσθηκαν να ενισχύσουν τις μονάδες εντατικής θεραπείας με προσωπική τους πρωτοβουλία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ