Επίθεση στη Νίκαια: Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία - 25χρονος ο δράστης

Επίθεση στη Νίκαια: Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία - 25χρονος ο δράστης Facebook Twitter
Επίθεση στη Νίκαια: Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία - Ένας 25χρονος ονόματι «Μπραχίμ» ο δράστης (EPA)
0

Η Γαλλία αυξάνει το καθεστώς επιφυλακής ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο για τρομοκρατική επίθεση, με απόφαση του πρωθυπουργού, μετά το μπαράζ επιθέσεων σε γαλλικούς στόχους.

Τουλάχιστον τρία άτομα, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που αποκεφαλίστηκε νωρίτερα το πρωί στην Νίκαια της Γαλλίας. Οι αρχές πιστεύουν ότι ο επιτιθέμενος, ο οποίος ονομάστηκε «Μπραχίμ», είναι ηλικίας 25 ετών και ενήργησε μόνος του. 

Ο δήμαρχος της Νίκαιας Christian Estrosi είπε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση και ότι ο «ισλαμο-φασιστικός» δράστης «δεν σταμάτησε να φωνάζει τον Αλλάχου Ακμπάρ ακόμη και όταν του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή».

Ο δράστης δέχτηκε αστυνομικά πυρά, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Δύο από τα θύματα δέχτηκαν επίθεση στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού του Notre Dame στην Νίκαια. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα και έναν άντρα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Το τελευταίο θύμα, μία γυναίκα, με πολλαπλές μαχαιριές, κατάφερε να ξεφύγει και να φτάσει σε ένα κοντινό καφέ ωστόσο κατέληξε λίγο αργότερα.

Σε δεύτερη επίθεση εντός γαλλικού εδάφους, ένας άλλος άνδρας επιχείρησε να επιτεθεί με μαχαίρι σε αστυνομικούς στην πόλη Αβινιόν. Φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ» ( Ο Θεός είναι μεγάλος) και απειλούσε περαστικούς. Τελικά εξουδετερώθηκε από άνδρες της αστυνομίας.

Την ίδια σχεδόν ώρα, ένας Σαουδάραβας πολίτης συνελήφθη στη Τζέντα καθώς μαχαίρωσε φρουρό ασφαλείας έξω από το γαλλικό προξενείο με «ένα αιχμηρό εργαλείο».

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν τη γειτονιά της Νίκαιας αποκλεισμένη και περιτριγυρισμένη από αστυνομικά και οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Στη Νίκαια έφτασε πριν από λίγο και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Επίθεση στη Νίκαια: Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία - 25χρονος ο δράστης Facebook Twitter
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν έφτασε πριν από λίγο στη Νίκαια. (EPA)

Ήταν η τρίτη επίθεση σε δύο μήνες στη Γαλλία εν μέσω αυξανόμενης έντασης στον μουσουλμανικό κόσμο για  τα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ που εκδόθηκαν εκ νέου από τη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Ωστόσο, οι επιθέσεις σε Αβινιόν και Τζέντα δεν ήταν αμέσως σαφές εάν συνδέονταν με την επίθεση στη Νίκαια.

Το γραφείο της Γαλλικής Εισαγγελίας κατά της Τρομοκρατίας ξεκίνησε έρευνα για τις δολοφονίες της Νίκαιας, η οποία σηματοδότησε την τρίτη επίθεση μετά την έναρξη της δίκης 14 ατόμων για τις δολοφονίες του Ιανουαρίου του 2015 στο Charlie Hebdo και σε ένα σούπερ μάρκετ κοσέρ από ένοπλους που ορκίστηκαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα.

Η επίθεση έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά τον αποκεφαλισμό του 47χρονου καθηγητή στο Παρίσι από 18χρονο Τσετσένο ισλαμιστή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τέσσερα χρόνια, η Νίκαια έγινε η σκηνή μιας άλλης τρομοκρατικής επίθεσης, όταν ένας Τυνήσιος άνδρας έριξε το φορτηγό που οδηγούσε πάνω σε πλήθος κατά τους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης. Τότε, στις 14 Ιουλίου έπεσαν νεκροί 86 άνθρωποι.

Με πληροφορίες του BBC/Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM