Επίθεση στη Νίκαια: Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία - 25χρονος ο δράστης

Επίθεση στη Νίκαια: Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία - 25χρονος ο δράστης Facebook Twitter
Επίθεση στη Νίκαια: Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία - Ένας 25χρονος ονόματι «Μπραχίμ» ο δράστης (EPA)
0

Η Γαλλία αυξάνει το καθεστώς επιφυλακής ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο για τρομοκρατική επίθεση, με απόφαση του πρωθυπουργού, μετά το μπαράζ επιθέσεων σε γαλλικούς στόχους.

Τουλάχιστον τρία άτομα, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που αποκεφαλίστηκε νωρίτερα το πρωί στην Νίκαια της Γαλλίας. Οι αρχές πιστεύουν ότι ο επιτιθέμενος, ο οποίος ονομάστηκε «Μπραχίμ», είναι ηλικίας 25 ετών και ενήργησε μόνος του. 

Ο δήμαρχος της Νίκαιας Christian Estrosi είπε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση και ότι ο «ισλαμο-φασιστικός» δράστης «δεν σταμάτησε να φωνάζει τον Αλλάχου Ακμπάρ ακόμη και όταν του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή».

Ο δράστης δέχτηκε αστυνομικά πυρά, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Δύο από τα θύματα δέχτηκαν επίθεση στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού του Notre Dame στην Νίκαια. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα και έναν άντρα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Το τελευταίο θύμα, μία γυναίκα, με πολλαπλές μαχαιριές, κατάφερε να ξεφύγει και να φτάσει σε ένα κοντινό καφέ ωστόσο κατέληξε λίγο αργότερα.

Σε δεύτερη επίθεση εντός γαλλικού εδάφους, ένας άλλος άνδρας επιχείρησε να επιτεθεί με μαχαίρι σε αστυνομικούς στην πόλη Αβινιόν. Φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ» ( Ο Θεός είναι μεγάλος) και απειλούσε περαστικούς. Τελικά εξουδετερώθηκε από άνδρες της αστυνομίας.

Την ίδια σχεδόν ώρα, ένας Σαουδάραβας πολίτης συνελήφθη στη Τζέντα καθώς μαχαίρωσε φρουρό ασφαλείας έξω από το γαλλικό προξενείο με «ένα αιχμηρό εργαλείο».

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν τη γειτονιά της Νίκαιας αποκλεισμένη και περιτριγυρισμένη από αστυνομικά και οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Στη Νίκαια έφτασε πριν από λίγο και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Επίθεση στη Νίκαια: Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία - 25χρονος ο δράστης Facebook Twitter
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν έφτασε πριν από λίγο στη Νίκαια. (EPA)

Ήταν η τρίτη επίθεση σε δύο μήνες στη Γαλλία εν μέσω αυξανόμενης έντασης στον μουσουλμανικό κόσμο για  τα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ που εκδόθηκαν εκ νέου από τη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Ωστόσο, οι επιθέσεις σε Αβινιόν και Τζέντα δεν ήταν αμέσως σαφές εάν συνδέονταν με την επίθεση στη Νίκαια.

Το γραφείο της Γαλλικής Εισαγγελίας κατά της Τρομοκρατίας ξεκίνησε έρευνα για τις δολοφονίες της Νίκαιας, η οποία σηματοδότησε την τρίτη επίθεση μετά την έναρξη της δίκης 14 ατόμων για τις δολοφονίες του Ιανουαρίου του 2015 στο Charlie Hebdo και σε ένα σούπερ μάρκετ κοσέρ από ένοπλους που ορκίστηκαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα.

Η επίθεση έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά τον αποκεφαλισμό του 47χρονου καθηγητή στο Παρίσι από 18χρονο Τσετσένο ισλαμιστή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τέσσερα χρόνια, η Νίκαια έγινε η σκηνή μιας άλλης τρομοκρατικής επίθεσης, όταν ένας Τυνήσιος άνδρας έριξε το φορτηγό που οδηγούσε πάνω σε πλήθος κατά τους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης. Τότε, στις 14 Ιουλίου έπεσαν νεκροί 86 άνθρωποι.

Με πληροφορίες του BBC/Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM