Πομπέο: Ελπίζουμε ότι οι Αρμένιοι θα μπορέσουν να αμυνθούν απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν

Πομπέο: Ελπίζουμε ότι οι Αρμένιοι θα μπορέσουν να αμυνθούν απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν Facebook Twitter
EPA
0

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αρμενία θα μπορέσει να αμυνθεί απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν.

«Ελπίζουμε ότι οι Αρμένιοι θα μπορέσουν να αμυνθούν απέναντι σε αυτά που κάνουν οι Αζέροι», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Τζόρτζια. Η δήλωση του Πομπέο θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως στήριξη σε μία από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην οποία ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν τον ρόλο μεσολαβητή.

Ο Πομπέο δεν αποσαφήνισε αν με τη φράση αυτή τάσσεται υπέρ της Αρμενίας, περιοριζόμενος να ζητήσει να γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός και να διεξαχθούν «ειρηνικές συνομιλίες» για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ο Αμερικανός τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία εντείνει τους κινδύνους της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ προμηθεύοντας με όπλα το Αζερμπαϊτζάν. «Είναι επικίνδυνο. Τώρα έχουμε τους Τούρκους, οι οποίοι επεμβαίνουν και παρέχουν πόρους στο Αζερμπαϊτζάν, αυξάνοντας τον κίνδυνο, κλιμακώνοντας την ανάφλεξη που λαμβάνει χώρα σε αυτήν τη μακροχρόνια σύγκρουση», δήλωσε ο Πομπέο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η πολυετής σύγκρουση πρέπει να επιλυθεί μόνο μέσω ειρηνικών συνομιλιών, όχι μέσω ενόπλων συγκρούσεων, «και σίγουρα όχι με τρίτες χώρες που έρχονται για να δανείσουν τη δύναμη πυρός τους σε αυτό που είναι αποτελεί ήδη μια πυριτιδαποθήκη». 

  

Οι ΗΠΑ, μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία, συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ, η οποία συγκροτήθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια για να βρει μια ειρηνική λύση στο πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αλίεφ: Θα καταλάβουμε όλες τις περιοχές αν δεν αποχωρήσουν

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ προειδοποίησε ότι ο στρατός του θα καταλάβει όλες τις περιοχές γύρω από Ναγκόρνο Καραμπάχ, αν δεν αποχωρήσει η Αρμενία.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ο Αλίεφ είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των Αζέρων ήδη ελέγχουν δύο από τις πέντε κυριότερες περιφέρειες του Ναγκόρνο Καραμπάχ και ότι θα τις καταλάβουν όλες, εκτός και αν η Αρμενία συμφωνήσει να αποχωρήσει από την περιοχή μέσα σε ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Όταν ρωτήθηκε για την πρόταση της Ρωσίας για ανάπτυξη στρατιωτικών παρατηρητών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Αλίεφ είπε ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να συζητηθεί προς το τέλος της σύγκρουσης και θα χρειαζόταν την έγκριση του Αζερμπαϊτζάν.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Αλίεφ είπε ότι η Ρωσία θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και μετά τη λήξη της «στρατιωτικής φάσης» και την έναρξη μιας «πολιτικής διευθέτησης». Σημείωσε ότι το Μπακού είναι έτοιμο να ξεκινήσει αυτή την «πολιτική διευθέτηση ακόμη και αύριο, εφόσον η Αρμενία εγκαταλείψει την προσπάθειά της να ανακτήσει τα εδάφη που έχασε και στα οποία δεν έχει κανένα δικαίωμα.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες περί μισθοφόρων, ο Αλίεφ επανέλαβε ότι κανείς δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις για κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν χρειάζεται ξένη στρατιωτική βοήθεια. Υποστήριξε μάλιστα ότι μόνο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν έχουν καταστρέψει αρμενικό στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Πασινιάν: Τα σχέδια Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν έχουν αποτύχει

Τα σχέδια της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν να καταλάβουν τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με έναν πόλεμο αστραπή έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στο Sputnik.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι η Τουρκία ανέπτυξε μαχητές από τη Συρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Προς το παρόν, ο στρατός αυτοάμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κρατά τις θέσεις του. Και στην πραγματικότητα, μπορούμε να πούμε ότι τα σχέδια της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν να καταλάβουν τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ με έναν πόλεμο αστραπή έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής», δήλωσε.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός κατηγόρησε την Άγκυρα ότι είναι ο βασικός υποστηρικτής της κλιμάκωσης στον θύλακα και η απόφαση του Μπακού να ξεκινήσει εχθροπραξίες ελήφθη υπό το πατρονάρισμα της Τουρκίας.

«Είναι πλέον προφανές ότι η Τουρκία είναι ο βασικός υποστηρικτής αυτού του πολέμου... Με απόφαση και το πατρονάρισμα της Τουρκίας, αποφασίστηκε να ξεκινήσει ένας πόλεμος, μια επίθεση εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», τόνισε ο Αρμένιος ηγέτης.

Σημείωσε ακόμη ότι το Γερεβάν είναι έτοιμο να εφαρμόσει τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, που επιτεύχθηκαν στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, για τον τερματισμό της σύγκρουσης, προσθέτοντας πως πρέπει να βρεθεί ένας αποδεκτός συμβιβασμός για όλους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Sputnik, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ