Απεργία την Πρωτομαγιά

WSJ: Ο Τραμπ ήξερε ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό, δεν το είπε σε συνέντευξη

WSJ: Ο Τραμπ ήξερε ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό, δεν το είπε σε συνέντευξη Facebook Twitter
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πάρει ήδη το πρώτο θετικό αποτέλεσμα σε τεστ κορωνοϊού, πριν δώσει συνέντευξη στο FoxNews, αλλά απέκρυψε αυτό το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε θετικός στον ιό σε rapid test το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, πριν δώσει την τηλεφωνική συνέντευξη στο Fox News, κατά την οποία όμως δεν αποκάλυψε αυτό το αποτέλεσμα. Αντίθετα, στις εν λόγω δηλώσεις του επιβεβαίωσε πληροφορίες για κρούσμα κορωνοϊού ανάμεσα στους πιο στενούς συνεργάτες του.

Επίσης, ο Τραμπ αναφέρθηκε στο δεύτερο τεστ στο οποίο είχε υποβληθεί ο ίδιος, τα αποτελέσματα του οποίου περίμενε, χωρίς όμως να μιλήσει για το θετικό rapid test. «Θα πάρω τα αποτελέσματα του τεστ είτε απόψε, είτε αύριο το πρωί», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης. Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι πράγματι είχε βρεθεί θετικός στον ιό. Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ ξεσήκωσε αντιδράσεις, με τη χθεσινή απόφασή του να κάνει βόλτα έξω από το νοσοκομείο, με αυτοκίνητο, για να χαιρετίσει οπαδούς του. 

WSJ: Ο Τραμπ ήξερε ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό, δεν το είπε σε συνέντευξη Facebook Twitter
Ο Τραμπ στην προεδρική σουίτα του νοσοκομείου, σε φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος (Πηγή φωτό EPA)

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Λευκού Οίκου, το πιο αξιόπιστο τεστ- με δείγμα ρινικού επιχρίσματος- γίνεται μόνο έπειτα από ένα θετικό αποτέλεσμα του rapid test. Με βάση ανθρώπους που έχουν γνώση του ζητήματος, τα τεστ που διενεργήθηκαν στον Αμερικανό πρόεδρο ακολούθησαν αυτό το πρωτόκολλο.

Επίσης, ενώ ο ιός εξαπλωνόταν σε στενούς συνεργάτες του, ο Τραμπ ζήτησε από σύμβουλο να μην αποκαλύψει το θετικό αποτέλεσμα του τεστ στο οποίο είχε υποβληθεί το άτομο αυτό. «Μην το πεις σε κανέναν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση της συζήτησης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του ήθελαν να έχουν σε τέτοιο βαθμό υπό έλεγχο τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, που ο μάνατζερ της καμπάνιας του προέδρου, ο Μπίλ Στέπιεν, δεν ήξερε πως η Χόουπ Χικς, μία από τις στενότερες συνεργάτιδες του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, είχε βρεθεί θετική το πρωί της Πέμπτης.

Το έμαθε όταν ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση, αργότερα εκείνο το βράδυ, σύμφωνα με πηγή της WSJ. Το βράδυ της Παρασκευής, η καμπάνια του Τραμπ ανακοίνωσε ότι και ο Στέπιεν είχε βρεθεί θετικός.

Η οργή του Τραμπ

Ακολούθησαν οι αντικρουόμενες δηλώσεις του Λευκού Οίκου για την κατάσταση υγείας του Αμερικανού προέδρου, ακόμη και μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Το Σάββατο, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος παρακολουθούσε καθώς ο γιατρός του Λευκού Οίκου Σον Κόνλεϊ έλεγε στους δημοσιογράφους ότι τα συμπτώματα του προέδρου βελτιώνονται.

Λίγα λεπτά αργότερα ο Τραμπ ταράχθηκε όταν ένα άλλο άτομο, με γνώση της κατάστασης, προειδοποίησε τους δημοσιογράφους ότι η κατάσταση του προέδρου είναι ανησυχητική. Οργισμένος, ο πρόεδρος γρήγορα τηλεφώνησε σε σύμβουλό του, από το δωμάτιο του νοσοκομείου. «Ποιος διάολο το είπε αυτό;», απαίτησε να μάθει ο πρόεδρος, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση της τηλεφωνικής κλήσης. Αργότερα, το AP ανέφερε ότι ο άνθρωπος που είχε κάνει αυτή τη δήλωση ήταν ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μίντοους.

Την Κυριακή, οι γιατροί του προέδρου είπαν πως η κατάστασή του βελτιώνεται και ότι μπορεί να πάρει εξιτήριο ακόμη και σήμερα. Παράλληλα όμως δήλωσαν ότι του χορηγείται ένα στεροειδές το οποίο συνήθως συστήνεται στις πιο σοβαρές περιπτώσεις της νόσου.

Οι συνεργάτες του προέδρου

Αβεβαιότητα υπάρχει και για την ιχνηλάτηση. Μια διαδικασία εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, για κάθε κρούσμα κορωνοϊού. Αλλά αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς ο Τραμπ και οι υψηλόβαθμοι σύμβουλοί του πέρασαν την προηγούμενη εβδομάδα ακολουθώντας το κανονικό πρόγραμμά τους και σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρούνταν αποστάσεις ή η χρήση μάσκας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρώην κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, που είπε ότι ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ για τα πρώτα κρούσματα στον Λευκό Οίκο. Κανείς δεν επικοινώνησε μαζί του, παρότι είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης εβδομάδας με τον Τραμπ.

Ο Κρίστι ήταν μέλος της ομάδας προετοιμασίας για το ντιμπέιτ που συναντήθηκε με τον Τραμπ στις 26 Σεπτεμβρίου. Η ομάδα περιελάμβανε επίσης την Χικς, την πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου Κελιάν Κόνγουει και τον Στέπιεν. Και οι τέσσερις έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Επίσης, ο Κρίστι και η Κόνγουει ήταν ανάμεσα στους εκατοντάδες καλεσμένους στην εκδήλωση στον Λευκό Οίκο κατά την οποία ο Τραμπ ανακοίνωσε την υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο. Στην εκδήλωση, λίγοι φορούσαν μάσκες και οι προσκεκλημένοι κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλον.

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ