«Εστία μετάδοσης» ο Τραμπ: Επαφές με εκατοντάδες άτομα πριν ανακοινώσει ότι νοσεί από κορωνοϊό

«Εστία μετάδοσης» ο Τραμπ: Επαφές με εκατοντάδες άτομα πριν ανακοινώσει ότι νοσεί από κορωνοϊό Facebook Twitter
EPA
0

Μια ημέρα πριν ανακοινώσει ότι νοσεί από κορωνοϊό ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ παρευρέθηκε σε συγκέντρωση στο Νιου Τζέρσεϊ με εκατοντάδες χρηματοδότες της καμπάνιας του, με τους οποίους συνομίλησε.

Μάλιστα, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι τόνισε ότι «κανένας δεν φορούσε μάσκα μέσα στην αίθουσα όταν προετοιμάζαμε τον πρόεδρο». Την Τετάρτη, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μίλησε σε μια συγκέντρωση στο Ντουλούθ της Μινεσότας, ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων. 

«Η ιχνηλάτηση των επαφών ξεκίνησε αμέσως στον Λευκό Οίκο, μόλις έγινε γνωστό ότι η Χόουπ Χικς, η στενή συνεργάτιδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, βρέθηκε θετική στον νέο κορωνοϊό», δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας, Κέιλι ΜακΕνάνι.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, ο Τραμπ έλαβε το αποτέλεσμα της δικής του εξέτασης αργά το βράδυ της Πέμπτης. «Μέσα σε μία ώρα ανακοινώσαμε αυτήν την πληροφορία στον αμερικανικό λαό», σημείωσε.

Η ΜακΕνάνι σχολίασε επίσης ότι «κρίθηκε ασφαλές» για τον Τραμπ να πάει την Πέμπτη σε μια εκδήλωση για συγκέντρωση πόρων για την προεκλογική εκστρατεία του στο Νιου Τζέρσεϊ, αν και λίγες ώρες νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η Χικς είχε προσβληθεί από την Covid-19.

Σύμφωνα με το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου, όλες οι προγραμματισμένες προεκλογικές εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετείχε εντός των επόμενων ημερών θα διεξαχθούν διαδικτυακά ή θα αναβληθούν προσωρινά.

«Εστία μετάδοσης» ο Τραμπ: Επαφές με εκατοντάδες άτομα πριν ανακοινώσει ότι νοσεί από κορωνοϊό Facebook Twitter
EPA

Ο Μπιλ Στίβεν, ένας εκπρόσωπος της εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων, διευκρίνισε ότι αναβάλλονται επίσης προσωρινά και όλες οι εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετείχαν μέλη της οικογένειας Τραμπ. Αντιθέτως, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που βρέθηκε αρνητικός στον νέο κορωνοϊό, θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμά του.

Όλες οι άλλες εκδηλώσεις θα εξεταστούν «κατά περίπτωση», πρόσθεσε. Απομένουν πλέον μόνο 32 ημέρες μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Καλούν όσους συμμετείχαν σε προεκλογικές εκδηλώσεις του Τραμπ να εξεταστούν 

Οι αρχές στο Νιου Τζέρσεϊ και τη Μινεσότα προέτρεψαν απόψε εκατοντάδες ανθρώπους να υποβληθούν σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό, επειδή παρέστησαν σε δύο προεκλογικές εκδηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το τελευταίο 48ωρο.

Ο Τραμπ, που εξ αρχής υποβάθμιζε τον κίνδυνο της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Μελάνια μπαίνουν σε καραντίνα αφού βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, λίγες μόλις ώρες αφού οργάνωσαν μια εκδήλωση για συγκέντρωση χρημάτων στο Μπεντμίνστερ του Νιου Τζέρσεϊ.

Την Τετάρτη, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μίλησε σε μια συγκέντρωση στο Ντουλούθ της Μινεσότας, ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων. Αν και η ομιλία δόθηκε σε ανοιχτό χώρο, σε ένα βίντεο διακρίνεται ο Τραμπ να πετάει καπελάκια στο πλήθος των συγκεντρωμένων, ορισμένων εκ των οποίων δεν φορούσαν μάσκα.

Η Κάλι Κάσπζακ, μια 19χρονη φοιτήτρια που πήγε σε αυτή τη συγκέντρωση, είπε ότι δεν ανησυχεί πολύ, επειδή φορούσε μάσκα και εξήγησε ότι ήταν αρκετά μακριά από τον πρόεδρο. Ο Σάιμον Έντι, ένας 24χρονος μηχανικός ο οποίος δηλώνει ότι στηρίζει τον Μπάιντεν αλλά πήγε στην προεκλογική ομιλία του Τραμπ για να δει από πρώτο χέρι την «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» που λατρεύουν οι υποστηρικτές του, είπε ότι αισθάνεται πως μπορεί να εκτέθηκε σε κίνδυνο, αλλά όχι από τον Τραμπ, δεδομένου ότι ήταν σε μεγάλη απόσταση και φορούσε μάσκα. «Όποιος πήγε σε αυτήν την εκδήλωση εκθέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο», σχολίασε.

Το υπουργείο Υγείας της Μινεσότας κάλεσε όσους συμμετείχαν σε προεκλογικές εκδηλώσεις του Τραμπ αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης στο Ντουλούθ αλλά και μιας άλλης στο Σόργουντ, να εξεταστούν ακόμη και αν δεν έχουν συμπτώματα. «Υπάρχει δυνητικός κίνδυνος μετάδοσης στη συγκέντρωση του Ντουλούθ και σε άλλες εκδηλώσεις που σχετίζονται με την επίσκεψη του προέδρου Τραμπ. Η διάδοση της Covid-19 στην κοινότητα ήταν υψηλή στην κομητεία Σεντ Λούις και πριν από τη συγκέντρωση αυτής της εβδομάδας και οι άνθρωποι που συμμετείχαν μπορεί να ήταν μολυσματικοί χωρίς να το γνωρίζουν», σημείωσε.

Στο Νιου Τζέρσεϊ, κάποιοι αμφισβήτησαν την απόφαση του Τραμπ να διεξαχθεί κανονικά η εκδήλωση στο Μπεντμίνστερ χθες Πέμπτη, αφού η στενή σύμβουλός του, η Χόουπ Χικς, βρέθηκε θετική στον ιό. Ορισμένοι στην εκδήλωση φορούσαν μάσκες και άλλοι όχι.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Φιλ Μέρφι κάλεσε όσους συμμετείχαν να εξεταστούν και να λάβουν όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις, όπως να αυτοαπομονωθούν.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μιλώντας για «ήπια συμπτώματα», ενώ φέρεται να εξετάζεται η πρόταση να απευθύνει βιντεοσκοπημένο διάγγελμα στους πολίτες για να δείξει ότι είναι λειτουργικός και ικανός να ασκεί διακυβέρνηση.

Οι σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ δεν φορούσαν μάσκες όταν τον προετοίμαζαν για το ντιμπέιτ

Οι στενοί σύμβουλοι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν φορούσαν μάσκες όταν βρίσκονταν μαζί του, τις ημέρες που τον προετοίμαζαν για την πρώτη τηλεμαχία με τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, όπως αποκάλυψε σήμερα ένας από αυτούς. Η οικογένεια του Ρεπουμπλικάνου προέδρου μάλιστα έβγαλε τις μάσκες μέσα στην αίθουσα όπου διεξήχθη το ντιμπέιτ, το βράδυ της Τρίτης.

«Όχι, κανένας δεν φορούσε μάσκα μέσα στην αίθουσα όταν προετοιμάζαμε τον πρόεδρο», είπε ο Κρις Κρίστι, αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι προσβλήθηκε από τον νέο κορωνοϊό. Ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ εξήγησε ότι ο ίδιος μετείχε σε μια ομάδα «πέντε ή έξι προσώπων» που συμβούλευαν τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ενόψει της τηλεμαχίας της 3ης Νοεμβρίου. Επισκέφθηκε μάλιστα πολλές φορές τον Λευκό Οίκο «από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης».

Στην ομάδα αυτή μετείχε επίσης ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι. Στην ερώτηση αν παρατήρησε να έχει συμπτώματα ο πρόεδρος, ο Κρίστι απάντησε αρνητικά.

Συνήθως, τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου πέντε ημέρες αφότου μολυνθεί κάποιος. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να εμφανιστούν λίγο πιο νωρίς ή πιο αργά, σπανίως μετά τη 12η ημέρα. Όμως όσοι προσβάλλονται από τον SARS-CoV-2 αρχίζουν να είναι μολυσματικοί δύο ημέρες πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Στην περίπτωση του Τραμπ αυτό σημαίνει ότι θα ήταν μολυσματικός από την Τρίτη ή την Τετάρτη, εφόσον τα συμπτώματα εμφανίστηκαν την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Ο 74χρονος Τραμπ και ο 77χρονος Μπάιντεν δεν φορούσαν μάσκες κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, όμως τήρησαν τις αποστάσεις. Τα μέλη των οικογενειών τους έφτασαν στην αίθουσα φορώντας μάσκες, αλλά στη συνέχεια οι Τραμπ τις έβγαλαν, όπως είπε ο συντονιστής της συζήτησης, Κρις Ουάλας. «Όλοι όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα βγήκαν αρνητικοί» στα τεστ, είπε στο Fox News. Όμως οι υγειονομικές αρχές είχαν συστήσει να φορούν όλοι μάσκες σε κλειστό χώρο, εκτός από τους δύο υποψηφίους και τον συντονιστή.

«Η κυρία Τραμπ φορούσε μάσκα μπαίνοντας, αλλά την έβγαλε όταν κάθισε. Όλα τα άλλα μέλη της οικογένειας που είδα εκεί, συμπεριλαμβανομένων της Ιβάνκα και της Τίφανι», των θυγατέρων του προέδρου, «δεν φορούσαν μάσκες όταν κάθισαν».

Η σύζυγος του Μπάιντεν, η Τζιλ, αντιθέτως φορούσε μάσκα καθ' όλη τη διάρκεια της τηλεμαχίας, που κράτησε 90 λεπτά. Σημειώνεται ότι η προσβολή του Ντόναλντ Τραμπ από τον κορωνοϊό υπόσχεται μία περίοδο αβεβαιότητας στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ