ΗΠΑ: Οργή μετά την απόφαση για τον θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ- Πυροβολήθηκαν 2 αστυνομικοί

ΗΠΑ: Οργή μετά την απόφαση για τον θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ- Πυροβολήθηκαν 2 αστυνομικοί Facebook Twitter
EPA
0

Σφοδρές διαμαρτυρίες ξέσπασαν στις ΗΠΑ μετά την απόφαση να μην ασκηθούν διώξεις σε βάρος αστυνομικών για τον θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ. Δύο ένστολοι τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Η Μπριόνα Τέιλορ, 26χρονη εργαζόμενη σε νοσοκομείο, πυροβολήθηκε πολλές φορές όταν οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σπίτι της στο Λούισβιλ, στις 13 Μαρτίου. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος ενός αστυνομικού- του Μπρετ Χάνκισον- όχι για τον θάνατο της Τέιλορ, αλλά για «αδικαιολόγητη έκθεση σε κίνδυνο» επειδή οι σφαίρες από το όπλο του κατέληξαν σε άλλο διαμέρισμα. Οι άλλοι δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες.

ΗΠΑ: Οργή μετά την απόφαση για τον θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ- Πυροβολήθηκαν 2 αστυνομικοί Facebook Twitter
EPA

Μετά την ανακοίνωση αυτής της απόφασης, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, σε πάνω από 10 πόλεις των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων στην Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και τη Φιλαδέλφεια. Στο Λούισβιλ, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών.

ΗΠΑ: Οργή μετά την απόφαση για τον θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ- Πυροβολήθηκαν 2 αστυνομικοί Facebook Twitter
Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους σε πάνω από 10 πόλεις των ΗΠΑ (Πηγή φωτό EPA

Αμφότεροι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και η ζωή τους δεν είναι σε κίνδυνο. Ο ένας αστυνομικός υποβλήθηκε σε επέμβαση, ενώ ο άλλος έχει τις αισθήσεις του και είναι σε σταθερή κατάσταση, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Λούισβιλ, Ρόμπερτ Σρέντερ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ένας ύποπτος έχει συλληφθεί.

Παρότι επιβλήθηκε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στο Λούισβιλ για τρεις ημέρες, οι διαδηλωτές παρέμειναν στους δρόμους. Ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Άντι Μπεσίαρ, έκανε έκκληση στους διαδηλωτές να γυρίσουν στα σπίτια τους. «Ξέρουμε ότι η απάντηση στη βία δεν είναι ποτέ η βία. Η σκέψη μας είναι σε αυτούς τους δύο αστυνομικούς και τις οικογένειές τους. Παρακαλώ, γυρίστε σπίτι», δήλωσε. Αργότερα έγινε γνωστό ότι 46 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στην πόλη.

ΗΠΑ: Οργή μετά την απόφαση για τον θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ- Πυροβολήθηκαν 2 αστυνομικοί Facebook Twitter
Συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη (EPA)
ΗΠΑ: Οργή μετά την απόφαση για τον θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ- Πυροβολήθηκαν 2 αστυνομικοί Facebook Twitter
Διαμαρτυρία στο Σικάγο (EPA)
 

Τι ανακοίνωσε ο εισαγγελέας

Η οικογένεια της Μπριόνα Τέιλορ και ακτιβιστές ζητούσαν να απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία στους τρεις λευκούς αστυνομικούς, για τον θάνατο της 26χρονης μαύρης γυναίκας. Όμως, αυτό απορρίφθηκε από τις αρχές έπειτα από την επανεξέταση των στοιχείων.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι ο ένας αστυνομικός, ο Μπρετ Χάνκισον, είναι αντιμέτωπος με τρεις κατηγορίες για αδικαιολόγητη έκθεση σε κίνδυνο. Υπό τη νομοθεσία του Κεντάκι, κάποιος είναι ένοχος για αυτή την κατηγορία όταν διαπράττει πράξη που δείχνει ακραία αδιαφορία για την αξία της ανθρώπινης ζωής. Η ποινή για κάθε μία τέτοια κατηγορία είναι φυλάκιση 5 ετών.

«Δεν υπάρχει τίποτα που μπορώ να προσφέρω σήμερα για να διώξω τον πόνο και τη θλίψη που προκαλεί η απώλεια ενός παιδιού, μιας ανιψιάς, μας αδελφής και φίλης», δήλωσε ο εισαγγελέας Ντάνιελ Κάμερον, απευθυνόμενος στην οικογένεια της Τέιλορ.

Στις ανακοινώσεις που έκανε ο εισαγγελέας, ανέφερε ότι η βαλλιστική έκθεση διαπίστωσε πως η Τέιλορ δέχθηκε έξι σφαίρες, αλλά η μία από αυτές την τραυμάτισε θανάσιμα. Η ανάλυση κατέληξε ότι ο αστυνομικός Μάιλς Κόσγκροουβ έριξε τη σφαίρα που σκότωσε την 26χρονη. Ο εισαγγελέας σημείωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι σφαίρες του Χάνκισον πέτυχαν την Τέιλορ, αλλά κατέληξαν σε γειτονικό διαμέρισμα.

Οι άλλοι δύο αστυνομικοί- ο Μάιλς Κόσγκροουβ και ο Τζόναθαν Μάτινγκλι- «δικαιολογημένα προστάτευσαν τους εαυτούς τους και αυτό μας εμποδίζει να επιδιώξουμε την απαγγελία κατηγοριών», είπε ο Ντάνιελ Κάμερον, συμπληρώνοντας ότι το FBI ακόμη διενεργεί έρευνα για πιθανή παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας στην υπόθεση.

«Τη σκότωσαν ξανά» 

«Είναι σαν να σκότωσαν ξανά την Μπριόνα», δήλωσε μετά την απόφαση ο Μπεν Κραμπ, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια της Τέιλορ. Ο θάνατός της ήταν «νομιμοποίηση της γενοκτονίας των μαύρων ανθρώπων γιατί, όσες αποδείξεις κι αν έχουμε, πάντα βρίσκουν έναν τρόπο να το δικαιολογήσουν νόμιμα», συμπλήρωσε. 

«Δεν ήθελαν να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος αυτών των αστυνομικών. Η απόφαση αναδεικνύει το γεγονός ότι υπάρχουν δύο συστήματα δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, ένα για τη μαύρη και ένα για τη λευκή Αμερική», πρόσθεσε ο Κραμπ και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη δολοφονία της Μπριόνα Τέιλορ. 

Το χρονικό της υπόθεσης

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου, η Μπριόνα Τέιλορ κοιμόταν με τον σύντροφό της, Κένεθ Γουόκερ, όταν άκουσαν χτύπημα στην πόρτα.

Αστυνομικοί με πολιτικά έκαναν έφοδο για ναρκωτικά και χρησιμοποίησαν κρουστικό κριό για να μπουν στο σπίτι. Δικαστής είχε δώσει ένταλμα έρευνας για την οικία της Τέιλορ επειδή υπήρχαν υποψίες ότι ένας καταδικασμένος έμπορος ναρκωτικών- ο πρώην σύντροφός της Τζαμάρκους Γκλόβερ- χρησιμοποιούσε αυτή τη διεύθυνση για να παραλαμβάνει πακέτα. Η Τέιλορ δεν είχε ποινικό μητρώο.

Ο Γουόκερ- που έχει άδεια οπλοφορίας- είπε αργότερα στην αστυνομία πως πίστευε ότι ο Γκόβερ ήταν ο εισβολέας εκείνο το βράδυ. Σύμφωνα με την αστυνομία, σφαίρα από το όπλο του Γουόκερ χτύπησε στο πόδι τον έναν από τους τρεις αστυνομικούς, τον Τζόναθαν Μάτινγκλι. Οι ένστολοι ανταπέδωσαν τα πυρά, πυροβολώντας 32 φορές, σύμφωνα με τη βαλλιστική έκθεση του FBI.

Η Μπριόνα Τέιλορ, που είχε σηκωθεί από το κρεβάτι, έπεσε νεκρή. Σύμφωνα με την αστυνομική έκθεση, το ένταλμα έδινε στους αστυνομικούς την άδεια να κάνουν έφοδο στο σπίτι χωρίς προειδοποίηση. Όμως, ο Κάμερον δήλωσε την Τετάρτη πως δεν είχε εκδοθεί τέτοιο ένταλμα. Ο εισαγγελέας ανέφερε ότι αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαιώνουν την κατάθεση των αστυνομικών ότι δήλωσαν την ιδιότητά τους. Γείτονες έχουν πει σε τοπικά ΜΜΕ ότι δεν άκουσαν τους ένστολους να κάνουν κάτι τέτοιο.

Με πληροφορίες από ΒΒC, Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM