ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Ρωσία: Οι γιατροί του Ναβάλνι δεν επιτρέπουν τη διακομιδή του στη Γερμανία - «Απόπειρα κατά της ζωής του από δόλιες αρχές»

Ρωσία: Οι γιατροί του Ναβάλνι δεν επιτρέπουν τη διακομιδή του στη Γερμανία - «Απόπειρα κατά της ζωής του από δόλιες αρχές» Facebook Twitter
Ρωσία: Οι γιατροί του Ναβάλνι δεν επιτρέπουν τη μεταφορά του σε νοσοκομείο της Γερμανίας (EPA)
0

Οι γιατροί που έχουν αναλάβει τον επικριτή του Βλάντιμιρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι μετά τη δηλητηρίασή του, αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να απομακρυνθεί από τη χώρα για να λάβει θεραπεία στη Γερμανία.

Είπαν ότι πολύ άρρωστος για να μετακινηθεί, όπως δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Πούτιν.

«Η απαγόρευση της μεταφοράς του Ναβάλνι είναι μια απόπειρα κατά της ζωής του, που εκτελείται αυτή τη στιγμή από γιατρούς και τις δόλιες αρχές που την επέβαλαν», έγραψε η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κϊρα Γιάρμις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τους γιατρούς μόλις μία ώρα πριν από την άφιξη ενός αεροπλάνου που θα μετέφερε τον Ναβάλι σε νοσοκομείο στη Γερμανία.

Ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου είπε στην ομάδα του Ναβάλνι ότι η κατάστασή του ήταν «ασταθής» χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο γιατρός στη συνέχεια κλειδώθηκε στο γραφείο του και αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω ερωτήσεις, αναφέρει ο Guardian.

Ο Ναβάλνι δίνει μάχη για τη ζωή του αφού ήπιε τσάι, το οποίο οι σύμμαχοί του πιστεύουν πως περιείχε δηλητήριο. Οι γιατροί που τον έχουν αναλάβει σε νοσοκομείο της πόλης Ομσκ της Σιβηρίας δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τη διάγνωση αυτή, όμως λένε πως είναι μία από τις εκδοχές, που εξετάζουν.

Σύμφωνα με την Κίρα Γιάρμις, την εκπρόσωπο του Ναβάλνι, ο επικεφαλής γιατρός είπε σήμερα πως η κατάστασή του είναι ασταθής και πως το νοσοκομείο θεωρεί ότι η επιθυμία των συγγενών του να μετακινηθεί σε άλλη ιατρική εγκατάσταση δεν είναι αρκετή για να δικαιολογήσει μια τέτοια μετακίνηση.

Την ίδια ώρα ένα γερμανικό αεροπλάνο με μια ομάδα εξειδικευμένη στη θεραπεία ασθενών σε κώμα επρόκειτο να προσγειωθεί στο Ομσκ γύρω στις 09:00 (ώρα Ελλάδας), δήλωσε η εκπρόσωπος.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από τη Νυρεμβέργη στις 03:11 (τοπική ώρα· 04:11 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.

Ο Jaka Bizilj, ιδρυτής της Γερμανικής ΜΚΟ Cinema for Peace Foundation, δήλωσε στην εφημερίδα Bil πως «Το αεροπλάνο βρίσκεται στον αέρα, έχουμε όλα τα απαραίτητα χαρτιά και ελπίζουμε ότι ο Αλεξέι είναι έτοιμος για μεταφορά αύριο το πρωί, ώστε να μπορέσουμε να πετάξουμε στο Βερολίνο».

Ο επικεφαλής της οργάνωσης πρόσθεσε ότι εκτός από τον Ναβάλνι, το αεροσκάφος θα παραλάβει επίσης τη σύζυγό του.

Ωστόσο, η Κίρα Γιάρμις είχε ήδη εκφράσει νωρίτερα φόβους ότι αξιωματούχοι του νοσοκομείου θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τη διαδικασία μεταφοράς του επικριτή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο εξωτερικό.

«Ζητάμε από τη διεύθυνση του νοσοκομείου όπου βρίσκεται ο Αλεξέι τώρα να μην μας εμποδίσει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη μεταφορά του» δήλωσε χθες.

Ο Ναβάλι πετούσε από το Ομσκ στη Σιβηρία προς τη Μόσχα την Πέμπτη, όταν ξαφνικά αρρώστησε και έχασε τις αισθήσεις του, αναγκάζοντας τον πιλότο να κάνει επείγουσα προσγείωση στο Ομσκ.

Οι υπάλληλοι του νοσοκομείου στο Ομσκ έδωσαν αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή του και δεν επέτρεψαν στην οικογένεια ή τους υποστηρικτές του να τον δουν.

Ο Ανατόλι Καλίνιτσενκο, αναπληρωτής επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου, επιβεβαίωσε αρχικά ότι ο Ναβάλνι ήταν αναίσθητος και υπό αναπνευστική υποστήριξη, αλλά χαρακτήρισε την κατάστασή του «σταθερή». Οι γιατροί «ασχολούνται σήμερα με τη διάσωση της ζωής του», είπε την Πέμπτη το απόγευμα.


Το προσωπικό του νοσοκομείου αρνήθηκε επίσης να δείξει στους οικείους του τα αποτελέσματα των εξετάσεων που εικάζεται ότι θα έδειχναν δηλητηρίαση.

Η Γιάρμις πιστεύει ότι ένα φλιτζάνι τσάι που έπινε ο Ναβάλι σε καφετέρια του αεροδρομίου περιείχε μια τοξίνη καθώς ήταν το μόνο πράγμα που είχε καταναλώσει εκείνο το πρωί. «Είμαι βέβαιη ότι αυτή ήταν σκόπιμη δηλητηρίαση», είπε.

Εάν επιβεβαιωθεί ως εσκεμμένη απόπειρα, θα είναι η τελευταία περίπτωση δηλητηρίασης προσωπικοτήτων υψηλού κύρους και αντιφρονούντων στη Ρωσία. Μεταξύ αυτών η υπόθεση της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ το 2018 και ο θάνατος του πολιτικού αντιπολιτευόμενου Μπόρις Νεμέσοφ το 2015.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον

Η υποψία της δηλητηρίασης του Ναβάλνι έχει προσελκύσει παγκόσμια προσοχή. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Robert O'Brien είπε ότι τα νέα ήταν «εξαιρετικά ανησυχητικά» και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

«Είναι πολύ θαρραλέος άνθρωπος. Είναι ένας πολύ θαρραλέος πολιτικός που έχει αντισταθεί στον Πούτιν μέσα στη Ρωσία και οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι μαζί του και με την οικογένειά του», δήλωσε στο Fox News.

«Αν πίσω από αυτό κρύβονται Ρώσοι, αυτό είναι κάτι που θα λάβουμε υπόψη για το πώς θα αντιμετωπίζουμε τους Ρώσους στο μέλλον» πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, από την πλευρά της, Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, την ανησυχία της για την κατάσταση του Ναβάλνι και είπε ότι θα μπορούσε να λάβει θεραπεία στη Γερμανία ή τη Γαλλία.

«Ελπίζω ότι μπορεί να ανακάμψει και φυσικά αν είναι στη Γαλλία ή στη Γερμανία μπορεί να λάβει από εμάς όλη τη βοήθεια και την ιατρική υποστήριξη που απαιτείται», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ ευχήθηκε επίσης στον Ναβάλνι «ταχεία ανάρρωση», προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο θα τον βοηθούσε στη μετακίνησή του σε νοσοκομείο του εξωτερικού, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Για τους ισχυρισμούς περί δηλητηρίασης, σχολίασε ότι πρόκειται «μόνο για υποθέσεις» έως ότου αποδειχθεί το αντίθετο.

Με πληροφορίες του Guardian/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα LGBTQ+

Διεθνή / Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα LGBTQ+

Όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, κατέστησε σαφές ότι θα εργαστεί όχι μόνο για να αντιστρέψει τη ζημιά που έκανε ο Τραμπ στα δικαιώματα των LGBTQ+, αλλά και για να τα προωθήσει ακόμη περισσότερο
NEWSROOM
Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Διεθνή / Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Περίπου 200 νεοφασίστες, ντυμένοι στα μαύρα, ταξίδεψαν στη Λίμνη Κόμο για να γιορτάσουν την επέτειο των 79 χρόνων από την εκτέλεση του Μουσολίνι - Διαδηλωτές απάντησαν με το αντιφασιστικό «Bella Ciao» στους φασιστικούς ύμνους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ