Η Ρωσία άρχισε την παραγωγή του νέου εμβολίου της κατά της COVID-19, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται το υπουργείο Υγείας.

 

«Η παραγωγή του εμβολίου εναντίον της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό που αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Επιστημονικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια έχει ξεκινήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

 

Το ρωσικό υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως το εμβόλιο, με την επωνυμία Sputnik V, έχει περάσει από όλους τους απαραίτητους ελέγχους και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να κτίζει ανοσία απέναντι στον SARS-CoV-2. 

 

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη, το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 στον κόσμο που παρασκευάστηκε στο Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας, έπειτα από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Ο ίδιος ο Πούτιν τόνισε πως το εμβόλιο αποδείχτηκε αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια δοκιμών, εξασφαλίζοντας μόνιμη ανοσία από τον ιό.

 

Μάλιστα, θέλοντας να δώσει έμφαση για την επιτυχή διεξαγωγή των απαραίτητων δοκιμών στο εμβόλιο, γνωστοποίησε πως μια από τις δύο κόρες του εμβολιάστηκε ήδη και, παρότι ανέβασε για λίγο πυρετό, νιώθει καλά.

 

«Ρώσοι επιστήμονες πέρασαν τα απαραίτητα στάδια δοκιμών και απέδειξαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ρώσος πρόεδρος, υπερθεματίζοντας πως «κάποτε ο σοβιετικός δορυφόρος άνοιξε το δρόμο προς το Διάστημα για την ανθρωπότητα, τώρα το ρωσικό εμβόλιο ανοίγει το δρόμο σε ένα μέλλον χωρίς Covid-19, μάσκες και κοινωνική απομόνωση».

 

Σκεπτικισμός κι αμφιβολίες

 

Ωστόσο, μέρος της επιστημονικής κοινότητας εκφράζει τον προβληματισμό πως η Μόσχα ίσως βάζει σε προτεραιότητα το «εθνικό γόητρο έναντι της επιστήμης και της ασφάλειας», σε μια προσπάθεια να κερδίσει την παγκόσμια κούρσα στην ανάπτυξη εμβολίου. 

 

Ο Jarbas Barbosa, εκ μέρους του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ για την Αμερική ανέφερε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει αρκετές πληροφορίες για να αξιολογήσει το εμβόλιο. Όταν ρωτήθηκε για τη πιθανή παραγωγή του στη Βραζιλία, ο Barbosa είπε πως δεν θα γίνει αν οι δοκιμές των φάσεων ΙΙ και ΙΙΙ δεν εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

 

«Οποιοσδήποτε παραγωγός εμβολίου πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που εξασφαλίζει την ασφάλεια (του εμβολίου) και προτείνεται από τον ΠΟΥ», ανέφερε μιλώντας από την Ουάσινγκτον.

 

Η αμερικανική πλευρά αμφισβητεί την αξιοπιστία των ρωσικών ανακοινώσεων, θεωρώντας ότι το «Sputnik V» δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένο. «Θεωρώ ότι είναι παρακινδυνευμένο, εξαιρετικά παρακινδυνευμένο» σχολίασε ο Ντάνιελ Σάλμον, διευθυντής στο Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Εμβολίων του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

 

«Αβάσιμες ανησυχίες»

 

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε προ ημερών ότι οι ισχυρισμοί πως το εμβόλιο της χώρας του για τον κορωνοϊό δεν είναι ασφαλές είναι αβάσιμοι και ότι διατυπώνονται για λόγους ανταγωνισμού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

 

«Φαίνεται ότι οι ξένοι συνάδελφοί μας αντιλαμβάνονται τα ειδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ρωσικού φαρμάκου και προσπαθούν να εκφέρουν γνώμες που κατά την άποψή μας είναι απολύτως αβάσιμες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο.