Πούτιν: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό - Εμβολιάστηκε η κόρη του

Πούτιν: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό - Εμβολιάστηκε η κόρη του Facebook Twitter
O Πούτιν τόνισε πως το εμβόλιο αποδείχτηκε αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια δοκιμών
0

Το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 στον κόσμο που παρασκευάστηκε στο Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας, έπειτα από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν

Στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης σήμερα, ο Πούτιν τόνισε πως το εμβόλιο αποδείχτηκε αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια δοκιμών, εξασφαλίζοντας μόνιμη ανοσία από τον ιό. 

Μάλιστα, θέλοντας να δώσει έμφαση για την επιτυχή διεξαγωγή των απαραίτητων δοκιμών στο εμβόλιο, γνωστοποίησε πως μια από τις δύο κόρες του εμβολιάστηκε ήδη και, παρότι ανέβασε για λίγο πυρετό, νιώθει καλά. 

«Ρώσοι επιστήμονες πέρασαν τα απαραίτητα στάδια δοκιμών και απέδειξαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ρώσος πρόεδρος, υπερθεματίζοντας πως «κάποτε ο σοβιετικός δορυφόρος άνοιξε το δρόμο προς το Διάστημα για την ανθρωπότητα, τώρα το ρωσικό εμβόλιο ανοίγει το δρόμο σε ένα μέλλον χωρίς Covid-19, μάσκες και κοινωνική απομόνωση». 

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει το δρόμο για μαζική παραγωγή του εμβολίου, παρότι τα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών για τον έλεγχο της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου συνεχίζονται. Μάλιστα, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως είναι θέμα χρόνου και δεύτερο εμβόλιο από το κρατικό ερευνητικό κέντρο Vector της Σιβηρίας. 

Σύμφωνα με το Reuters, η ταχύτητα με την οποία η Ρωσία κινήθηκε στην ανάπτυξη του εμβολίου υποδεικνύει την αποφασιστικότητά της να κερδίσει την παγκόσμια κούρσα για ένα αποτελεσματικό προϊόν κατά του κορωνοϊού, ωστόσο προκαλεί προβληματισμό το αν και κατά πόσο τέθηκε σε προτεραιότητα το «εθνικό γόητρο έναντι της επιστήμης και της ασφάλειας». 

Μάλιστα, η επιθετική στρατηγική της Ρωσίας εν μέσω μιας από τις χειρότερες πανδημίες στον κόσμο έχει επικριθεί από πολλούς επιστήμονες που ανησυχούν πως οι δόσεις ίσως είναι επιβλαβείς ή δημιουργήσουν ψευδή αίσθηση ασφάλειας στον κόσμο για την ανοσία. 

Σε πρόσφατη ακρόαση στο Κογκρέσο, ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Ασθενειών των ΗΠΑ και επικεφαλής επιδημιολόγος του Λευκού Οίκου, τόνισε πως θα ήταν προβληματικό αν χώρες διέθεταν ένα εμβόλιο πριν από εκτεταμμένες δοκιμές: «Ευελπιστώ πως οι Κινέζοι και οι Ρώσοι δοκιμάζουν επαρκώς το εμβόλιο προτού το διαθέσουν στον κόσμο, καθώς ο ισχυρισμός πως υπάρχει έτοιμο εμβόλιο προς χορήγηση πριν δοκιμαστεί, θεωρώ πως είναι τουλάχιστον προβληματικός» είχε πει ο Φάουτσι, ο οποίος δεν περιμένει εμβόλιο ευρείας κλίμακας πριν τις αρχές του νέου έτους.

Σημειώνεται πως σήμερα η Ρωσία κατέγραψε 4.945 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 897.599 –ο τέταρτος υψηλότερος αριθμός περιστατικών στον κόσμο.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών από COVID-19 αυξήθηκε σε 15.131 αφού οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.

Με πληροφορίες από Reuters/Associated Press/Washington Post

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM