Καναδάς: Απειλή θανάτου για Σαουδάραβα πρώην κατάσκοπο - Είχε μηνύσει τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

Καναδάς: Απειλή θανάτου για Σαουδάραβα πρώην κατάσκοπο - Είχε μηνύσει τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν Facebook Twitter
EPA
0

Ένα πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, βρίσκεται «υπό αυξημένη προστασία», μετά από μία νέα απειλή για τη ζωή του, σύμφωνα με καναδικά Μέσα. 

Το πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών είχε κατηγορήσει τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, ότι είχε προσπαθήσει να τον δολοφονήσει το 2018. Η καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail», υποστηρίζει ότι οι υπηρεσίες της χώρας πληροφορήθηκαν ότι πραγματοποιήθηκε μία νέα απόπειρα επίθεσης κατά του Σαάντ αλ Τζάμπρι, ο οποίος ζει σε μυστική τοποθεσία στην ευρύτερη περιοχή του Τορόντο. 

Ο Σαάντ αλ Τζάμπρι υπηρετούσε ως επικεφαλής αντικατασκοπείας για έναν άλλον πρίγκιπα, τον Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, ο οποίος όπως εκδιώχθηκε το 2017 από τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Η εφημερίδα υποστήριξε ότι η πηγή της, κάποιος «με γνώση της κατάστασης», δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την πρόσφατη απειλή από Σαουδάραβες πράκτορες. Το Σαάντ αλ Τζάμπρι προστατεύεται πλέον από «βαριά οπλισμένους» αξιωματικούς της Βασιλικής Καναδικής Αστυνομίας, καθώς και από ιδιωτικούς φρουρούς, ανέφερε η εφημερίδα.  

Στη μήνυση που κατατέθηκε την Πέμπτη σε δικαστήριο της Ουάσινγκτον, ο Σαάντ αλ Τζάμπρι, κατηγορεί τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ότι είχε προσπαθήσει να τον δολοφονήσει το 2018, όπως και τον Τζαμάλ Κασόγκι. Συγκεκριμένα, στη μήνυση αναφέρεται ότι μέλη της «Μονάδας Τίγρη»,  της «προσωπικής ομάδας μισθοφόρων του πρίγκιπα» έφθασαν στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο με τουριστική βίζα στα μέσα Οκτωβρίου 2018 «σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη». 

«Μετέφεραν στις αποσκευές τους δύο βαλίτσες με εργαλεία παθολογοανατομίας, ενώ κάποιοι από αυτούς ήταν εκπαιδευμένοι στην αποστείρωση τόπων, όπου είχαν διαπραχθεί εγκλήματα. Στην ομάδα βρισκόταν και ο ιατροδικαστής, ο οποίος διαμέλισε τον Κασόγκι με πριόνι. Οι κατηγορούμενοι – μέλη της "Μονάδας Τίγρη" – εισήλθαν παράνομα στον Καναδά, ταξιδεύοντας με τουριστική βίζα και προσπαθώντας να παραπλανήσουν τις καναδικές αρχές, επιλέγοντας διαφορετικά γκισέ στο αεροδρόμιο για να θεωρήσουν τα διαβατήριά τους», αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά.

«Είναι πλήρως απαράδεκτο και δεν θα ανεχτούμε ποτέ ξένους παράγοντες να απειλούν την εθνική ασφάλεια του Καναδά ή την ασφάλεια των πολιτών μας και των κατοίκων μας», σχολίασε η Μέρι Λιζ Πάουερ, εκπρόσωπος του υπουργού Δημόσιας Τάξης της χώρας Μπιλ Μπλερ, παραπέμποντας σε παλαιότερες δηλώσεις του προϊσταμένου της. 

Ο Σαάντ αλ Τζάμπρι βρισκόταν ήδη στο εξωτερικό τον Ιούνιο του 2017 όταν ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατέλαβε την εξουσία, θέτοντας σε κατ' οίκον περιορισμό τον Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ. Ο Σαάντ αλ Τζάμπρι αρνήθηκε να επιστρέψει και κατέφυγε στον Καναδά όπου ζει ένας γιος του. Τον Μάρτιο τα παιδιά του στη Σαουδική Αραβία απήχθησαν και έκτοτε δεν έχει ακούσει γι αυτά. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΝΑΡΚΕΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Τι είδους νάρκες έχει τοποθετήσει το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ και πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να τις απομακρύνουν;

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά των ναρκών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για το άνοιγμα των Στενών, όμως η αποναρκοθέτηση είναι μια επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση σε σχολείο στην Τουρκία: 162 συλλήψεις μετά από αναρτήσεις που εξυμνούσαν την τραγωδία

Μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία ακολούθησαν τις αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία, μετά από αναρτήσεις στα social media που φέρεται να εξυμνούσαν τα περιστατικά και προκάλεσαν έντονη ανησυχία για τη δημόσια ασφάλεια
THE LIFO TEAM