Αγνοούμενοι πρόσφυγες Ροχίνγκια εντοπίστηκαν ζωντανοί σε νησάκι της Μαλαισίας

Αγνοούμενοι πρόσφυγες Ροχίνγκια εντοπίστηκαν ζωντανοί σε νησάκι της Μαλαισίας Facebook Twitter
Αγνοούμενοι πρόσφυγες Ροχίνγκια εντοπίστηκαν ζωντανοί σε νησάκι της Μαλαισίας (EPA/Αρχείο)
0

Είκοσι έξι πρόσφυγες Ροχίνγκια, για τους οποίους υπήρχαν φόβοι ότι είχαν πνιγεί στο νησί του Λανγκάουι της Μαλαισίας, βρέθηκαν ζωντανοί κρυμμένοι στους θάμνους.

Η Μαλαισία δεν αναγνωρίζει το καθεστώς του πρόσφυγα, αλλά η χώρα αποτελεί προορισμό για τους Μουσουλμάνους Ροχίνγκια που αναζητούν μια καλύτερη ζωή μετά την απόδρασή τους από τη στρατιωτική καταστολή του 2017 στη Μιανμάρ και, πιο πρόσφατα, τα στρατόπεδα προσφύγων στο Μπαγκλαντές.

Αξιωματούχοι φοβόντουσαν ότι η υπόλοιπη ομάδα πνίγηκε προσπαθώντας να φτάσει στην παραλία, αλλά αργότερα ανακαλύφθηκαν σε ένα νησάκι ακριβώς έξω από την ακτή.

«Βρέθηκαν κρυμμένοι στους θάμνους του νησιού», ανέφερε ο Mohd Zubil Mat Som, γενικός διευθυντής της Μαλαισιανής Υπηρεσίας της Ναυτιλίας (MMEA) σε μήνυμα.

Οι αρχές έχουν θέσει τους πρόσφυγες υπό κράτηση ενώ δυο ακόμη μετανάστες Ροχίνγκια συνελήφθησαν ως ύποπτοι για παράνομη διακίνηση προσφύγων, πρόσθεσε.

Οι πρόσφυγες πιστεύεται ότι μεταφέρθηκαν με ένα μικρό καράβι στη Μαλαισία, έχοντας ταξιδέψει με το «μητρικό σκάφος» που μετέφερε εκατοντάδες Ροχίνγκια από το Μπαγκλαντές, δήλωσε αξιωματικός της ακτοφυλακής.

Σε δήλωση του, ο επαρχιακός διευθυντής της MMEA, Mohd Zawawi Abdullah, δήλωσε ότι οι πρόσφυγες εισήχθησαν λαθραία σε τοπικά αλιευτικά σκάφη που ενήργησαν ως «μεταφορείς» για να τους φέρουν στο Λανγκάουι.

«Οι έρευνές μας διαπίστωσαν, ότι αυτή η ομάδα μεταφέρει μετανάστες από μητρικές λέμβους, κοντά στα θαλάσσια σύνορα, σε τοπικά αλιευτικά σκάφη, για να αποφύγουν τις τοπικές αρχές», δήλωσε ο Zawawi.

Τον περασμένο μήνα, η Μαλαισία συνέλαβε 269 Ροχίνγκια που έφτασαν στο Λανγκάουι με κατεστραμμένο σκάφος. Ο Mohd Zubil είχε πει τότε ότι δεκάδες άτομα στο σκάφος πιστεύεται ότι χάθηκαν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που διήρκεσε τέσσερις μήνες.

Ο πρωθυπουργός Μουχιντίν Γιασίν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Μαλαισία δεν μπορεί να αναλάβει πια τους Ροχίνγκια, λόγω της κατακερματισμένης οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM