Άγαλμα του Λένιν διχάζει γερμανική πόλη

Άγαλμα του Λένιν διχάζει γερμανική πόλη Facebook Twitter
EPA
0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τοποθέτηση ενός αγάλματος του κομμουνιστή ηγέτη Βλαντιμίρ 'Ιλιτς Λένιν σε γερμανική πόλη, από κόμμα της άκρας αριστεράς. 

Το Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κόμμα της Γερμανίας τοποθέτησε το άγαλμα έξω από τα κεντρικά του γραφεία στην πόλη Γκελζενκίρχεν της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Οι Αρχές της πόλης προσπάθησαν να σταματήσουν την ανέγερση και λάνσαραν διαδικτυακή καμπάνια με το χάσταγκ «δεν υπάρχει χώρος για τον Λένιν». Ωστόσο δικαστήρια μπλόκαραν τις προσφυγές τους και τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν το Σάββατο. 

Ο Λένιν υπήρξε ο ηγέτης της ρωσικής επανάστασης του 1917 και ηγήθηκε της χώρας μέχρι το θάνατό του το 1924. Ο ίδιος παραμένει ένα σύμβολο της κομμουνιστικής κυριαρχίας σε όλο τον κόσμο, τόσο μεταξύ των υποστηρικτών όσο και εκείνων που στηλιτεύουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τα χρόνια της ΕΣΣΔ. Η ίδια η Γερμανία παρέμεινε διαχωρισμένη για δεκαετίες μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Κατά τη συζήτηση για το άγαλμα στο Γκελζενκίρχεν, το οποίο δημιουργήθηκε στην Τσεχοσλοβακία το 1957, οι δύο πλευρές συνέδεσαν το ζήτημα με τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά τις οποίες γκρεμίστηκαν ή αποσύρθηκαν αγάλματα και μνημεία που συνδέονται με τη δουλεία. 

Άγαλμα του Λένιν διχάζει γερμανική πόλη Facebook Twitter
EPA
Άγαλμα του Λένιν διχάζει γερμανική πόλη Facebook Twitter
EPA

«Ζούμε σε μία εποχή που επικρατεί προβληματισμός σε πολλές χώρες στον κόσμο για τα μνημεία», αναφέρει ο δήμαρχος Frank Baranowski σε μία σειρά από βίντεο στο YouTube κατά της τοποθέτησης του αγάλματος.

«Είναι δύσκολο να ανεχτούμε ότι ένας δικτάτορας του 21ου αιώνα τοποθετείται σε έναν πεζόδρομο (...) Το δικαστήριο αποφάσισε πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, πρέπει να το αποδεχθούμε, αλλά όχι χωρίς να το σχολιάσουμε». 

Από την πλευρά της η Gabi Fechtner, επικεφαλής του κόμματος, περιέγραψε τον κομμουνιστή ηγέτη ως έναν «μπροστά από την εποχή του, ιστορικής σημασίας, μαχητή της ελευθερίας και της δημοκρατίας». 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ