Αγωγή κατά του Ντόναλντ Τραμπ, για το προεδρικό διάταγμα που περιορίζει την προστασία των εταιρειών social media, κατέθεσε το Κέντρο για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία (CDT).

 

Μετά την κόντρα του με το Twitter, με αφορμή αναρτήσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος την προηγούμενη εβδομάδα υπέγραψε διάταγμα που θα αποδυναμώσει τον νόμο ο οποίος προστατεύει τις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 

Το CDT, που υποστηρίζεται από την τεχνολογική βιομηχανία, αναφέρει στην αγωγή ότι το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ παραβιάζει συνταγματικά δικαιώματα των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα σημειώνει ότι η υπογραφή του διατάγματος είναι «εκδικητική», μετά την «παρέμβαση» του Twitter για αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου.

 

Επιπλέον, στην αγωγή σημειώνεται ότι το προεδρικό διάταγμα θα περιορίσει τη δυνατότητα των Αμερικανών να εκφράζονται ελεύθερα στο διαδίκτυο.

 

Παραιτήσεις στο Facebook

 

Στο μεταξύ, στο Facebook συνεχίζονται οι αντιδράσεις εξαιτίας της ουδέτερης στάσης που αποφάσισε να τηρήσει η εταιρεία στην κόντρα του Ντόναλντ Τραμπ με το Twitter.

 

«Παραιτούμαι από τη Facebοok. Δεν μπορώ να συνεχίσω να βρίσκω δικαιολογίες», έγραψε στον λογαριασμό του ο Τίμοθι Άβενι, μηχανικός της εταιρείας. «Το Facebook προσφέρει μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους πολιτικούς να ριζοσπαστικοποιούν τους πολίτες και να εξυμνούν τη βία. Βλέπουμε τις ΗΠΑ να βυθίζονται στο ίδιο είδος διχόνοιας που τροφοδοτήθηκε από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσε τον θάνατο ανθρώπων στις Φιλιππίνες, τη Μιανμάρ και τη Σρι Λάνκα», ανέφερε ακόμη.

 

Πολλοί εργαζόμενοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους προς τον Μάρκ Ζούκερμπεργκ, ενώ συμμετείχαν σε διαδικτυακή απεργία τη Δευτέρα. Αντίθετα με το Twitter το οποίο παρενέβη σε πολλές αναρτήσεις του Τραμπ, το Facebook αποφάσισε να μην μπλοκάρει το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου στο οποίο έγραφε: «Οι λεηλασίες θα αντιμετωπιστούν με σφαίρες», αναφορικά με τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

 

«Με περηφάνια ανακοινώνω ότι από σήμερα δεν εργάζομαι πλέον στη Facebook», έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα ο Όουεν Άντερσον ένας άλλος μηχανικός της εταιρείας. Στην εβδομαδιαία διαδικτυακή σύσκεψη, την Τρίτη, ο Ζούκερμπεργκ απάντησε σε ερωτήσεις εργαζομένων.

 

Σε προσωπικό επίπεδο, καταδίκασε τη «διχαστική και εμπρηστική ρητορική» του Αμερικανού προέδρου σε ανάρτηση στο προφίλ του την Παρασκευή. Όμως, εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν πρέπει να διαγραφούν οι αναρτήσεις του Τραμπ, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης και προκειμένου το κοινό να μπορεί να ενημερώνεται.

 

«Είμαστε απογοητευμένοι και έκπληκτοι από τις ακατανόητες εξηγήσεις του Μαρκ για την απόφασή του να διατηρήσει τις αναρτήσεις του Τραμπ», δήλωσαν η Βανίτα Γκούπτα, η Σέριλιν Ίφιλ και ο Ρασάντ Ρόμπινσον επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων οργανώσεων προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

 

«Αρνείται να αναγνωρίσει σε ποιο βαθμό το Facebook βοηθά τον Τραμπ να υποκινεί σε βία εναντίον των διαδηλωτών. Ο Μαρκ δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες φωνές που εκφέρουν αντίστοιχο βλαπτικό λόγο στο Facebook», ανέφεραν ακόμη.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP