Έρευνα Κολούμπια: Mε πιο έγκαιρο lockdown «θα είχαν σωθεί 36.000 ζωές»

Έρευνα Κολούμπια: Mε πιο έγκαιρο lockdown «θα είχαν σωθεί 36.000 ζωές» Facebook Twitter
0

Για 36.000 λιγότερους θανάτους από κορωνοϊού, αν στις ΗΠΑ είχε επιβληθεί μία εβδομάδα νωρίτερα lockdown, κάνει λόγο νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με την έρευνα, εκτιμάται πως 83% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί, αν τα μέτρα είχαν ληφθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα και πως 54.000 λιγότεροι άνθρωποι θα είχαν πεθάνοι αν οι πόλεις είχαν επιβάλει lockdown την 1η Μαρτίου.

Η έρευνα καλύπτει στοιχεία έως τις 3 Μαΐου οπότε και οι θάνατοι του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, ξεπερνούσαν τις 65.300.

Σήμερα, σύμφωνα με τη διαρκώς ανανεούμενη βάση δεδομένων του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, οι νεκροί στις ΗΠΑ είναι 93.400.

Έρευνα Κολούμπια: Mε πιο έγκαιρο lockdown «θα είχαν σωθεί 36.000 ζωές» Facebook Twitter

Τα ευρήματα της έρευνα καταδεικνύουν το ότι αυστηρότερα και πιο έγκαιρα μέτρα θα μείωναν δραματικά τον αριθμό των θυμάτων. «Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της έγκαιρης παρέμβασης και της επιθετικής αντιμετώπισης στον έλεγχο εξάπλωσης του ιού» αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τα ταξίδια τους στις 16 Μαΐου, πέντε ημέρες αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε κηρύξει το ξέσπασμα του κορωνοϊού ως «παγκόσμια πανδημία».

Μεμονωμένες πολιτείες επέβαλαν περιοριστικά μέτρα σε διαφορετικές φάσεις, με τις πολιτείες της Καλιφόρνια και της Νέας Υόρκης να μπαίνουν σε lockdown στις 19 Μαρτίου και 22 Μαρτίου, αντιστοίχως, την ώρα που η Τζόρτζια έγινε η τελευταία πολιτεία που εφάρμοσε μέτρα στις 3 Απριλίου.

Ο Τραμπ επικρίνεται ακόμα για τη μη έγκαιρη επιβολή μέτρων, αλλά και για τα Tweet όπου συνέκρινε τον κορωνοϊό με τη γρίπη.

Άλλωστε και ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ και μέλος της task force του Λευκού Οίκου για την πανδημία, Άντονι Φάουτσι, είχε δηλώσει στις 12 Απριλίου πως οι ΗΠΑ «θα μπορούσαν να έχουν σώσει περισσότερες ζωές» αν έθεταν σε ισχύ τα μέτρα ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού νωρίτερα.

Οι ΗΠΑ είναι η χειρότερα πληττόμενη χώρα του κόσμου από τον κορωνοϊό και μετρά πάνω από 1,5 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα και 93.400 θανάτους.

 Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ