Κορωνοϊός - Σουηδία: Πρώτη σε κατά κεφαλήν θανάτους στην Ευρώπη τις τελευταίες 7 ημέρες

Κορωνοϊός - Σουηδία: Πρώτη σε κατά κεφαλήν θανάτους στην Ευρώπη τις τελευταίες 7 ημέρες Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Σουηδία, που επέλεξε μια πιο «ανοιχτή» προσέγγιση στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καταγράφει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό θανάτων στην Ευρώπη από τη νόσο COVID-19 τις τελευταίες 7 ημέρες, καταδεικνύουν τα στοιχεία.

Η Σουηδία κράτησε ανοικτά τα περισσότερα σχολεία, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και οι θάνατοι ακολουθούν πτωτική τάση, η Σουηδία καταγράφει 6,25 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους την ημέρα, κατά μέσο όρο, για επτά συνεχόμενες ημέρες, το διάστημα μεταξύ 12ης Μαΐου και 19ης Μαΐου, σύμφωνα με το Ourworldinsata.org. Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη και μεγαλύτερος από εκείνον της Βρετανίας, που καταγράφει 5,75 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Βέβαια, κατά την πορεία της πανδημίας, η Σουηδία συνεχίζει να καταγράφει λιγότερους κατά κεφαλήν θανάτους σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, χώρες που επέλεξαν την επιβολή καραντίνας, όμως ο αριθμός των θανάτων στη Σουηδία είναι πολύ υψηλότερος από τους γείτονές της, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία.

Η στρατηγική της Σουηδίας, που βασίστηκε κυρίως σε εκούσια μέτρα για την τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης και βασικούς κανόνες υγιεινής, επικρίθηκε από ορισμένους ως ένα επικίνδυνο πείραμα με ανθρώπινες ζωές, ωστόσο προκρίθηκε από τον ΠΟΥ ως ένα μελλοντικό μοντέλο.

Υπενθυμίζεται πως, αντί να προχωρήσει σε ολοκληρωτικό lockdown, η Σουηδία υιοθέτησε ένα μίγμα νόμων και συστάσεων ως απάντηση στον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις μεγάλες συναθροίσεις, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά και οι αρχές έχουν συστήσει την κοινωνική αποστασιοποίηση, την προστασία των ηλικιωμένων, την τηλε-εργασία και την παραμονή στο σπίτι στην περίπτωση αδιαθεσίας. Τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο, παραμένουν ανοικτά, οι πολίτες δεν έχουν υποχρεωθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους και μπορούν να συναντηθούν σε μικρές ομάδες, ενώ δεν έχουν υποχρεωθεί να κλείσουν καταστήματα.

Προ ημερών, ο Σουηδός πρωθυπουργός διεμήνυσε πως οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στο εξωτερικό ότι η χώρα του έχει υιοθετήσει μια χαλαρή προσέγγιση στον κορωνοϊό, τύπου «business as usual» είναι λάθος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM