Πακιστάν: Το Ανώτατο Δικαστήριο διατάζει άρση των μέτρων - Επειδή «ο κορωνοϊός δεν είναι πανδημία»

Πακιστάν: Το Ανώτατο Δικαστήριο διατάζει άρση των μέτρων - Επειδή «ο κορωνοϊός δεν είναι πανδημία» Facebook Twitter
Πακιστάν: Ο κορωνοϊός δεν είναι πανδημία, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο - Και διατάζει άρση των μέτρων (EPA)
0

Με την απόφαση ότι ο κορωνοϊός δεν είναι πανδημία, το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν διέταξε σήμερα την κυβέρνηση να άρει ορισμένες από τις απαγορεύσεις που είχε επιβάλλει.

Ακόμη και αν η χώρα συνεχίζει να καταγράφει νεκρούς και θύματα, η δεσμευτική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου απεφάνθη ότι ο ιός «προφανώς δεν είναι μια πανδημία στο Πακιστάν».

Διερωτάται δε γιατί η μάχη εναντίον του «εξαφάνισε τόσο πολύ χρήμα». Το δικαστήριο διέταξε να ανοίξουν πάλι τα εμπορικά κέντρα αν δεν φέρουν αντίρρηση και οι αρχές υγείας και να αρθούν οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις που ανοίγουν τα σαββατοκύριακα.

Η απόφαση εκδόθηκε χρησιμοποιώντας την ευρεία εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου για έκδοση αποφάσεων αυτεπαγγέλτως χωρίς να περιμένει να κατατεθεί κάποια συγκεκριμένη υπόθεση.

Το Πακιστάν έχει αναφέρει 42.125 κρούσματα του Covid-19 και 903 θανάτους. Αν και τα νούμερα είναι μέχρι στιγμής χαμηλά σε σύγκριση με πολλές δυτικές χώρες, οι αριθμοί έχουν αυξηθεί ραγδαία αυτόν τον μήνα.

Οι αρχές, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ίμραν Χαν, δήλωσαν ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι χαμηλότερη από τις προβλεπόμενες εκτιμήσεις.

Αντιμέτωποι με την προοπτική του lockdown που προκαλεί οικονομική κατάρρευση, οι αρχές επέτρεψαν την περασμένη εβδομάδα στις λαϊκές αγορές να ξανανοίξουν σε μια σταδιακή άρση των απαγορευτικών μέτρων σε εθνικό επίπεδο.

Οι γιατροί επέκριναν τις κινήσεις αυτές, εκφράζοντας ανησυχία ότι ο ιός θα μπορούσε γρήγορα να εξαπλωθεί και να καταρρεύσει το σύστημα υγείας.

«Σίγουρα θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, του αριθμού των σοβαρών περιπτώσεων», δήλωσε στο Reuters ο γραμματέας της Ένωσης Νέων Γιατρών του Πακιστάν, Σαλμάν Καζμί. «Ανησυχούμε για την πίεση που θα δεχτούν τα νοσοκομεία».

Οι αγορές που ξανάνοιξαν κατακλύστηκαν από την πρώτη στιγμή με πελάτες την περασμένη εβδομάδα, με λίγα σημάδια κοινωνικής αποστασιοποίησης ή μάσκες προσώπου.

Το Δικαστήριο ανέφερε ότι όσο οι αγορές είναι ανοιχτές, δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων. Δεν βρήκε δε, καμία «αιτιολογημένη ή λογική» βάση στην εντολή που θέλει τις επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές το Σαββατοκύριακο.

«Δεν βρίσκουμε κανένα λόγο που να αιτιολογεί γιατί ξοδεύονται τόσα χρήματα σε αυτό (τον κορωνοϊό), το Πακιστάν δεν είναι χώρα που πλήττεται σοβαρά από αυτό», ανέφερε η δικαστική απόφαση.

Η απόφαση αυτή ελήφθη την ώρα που το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας ανακοίνωσε, ότι θα επαναφέρει περιορισμένα δρομολόγια από τις 20 Μαΐου ενώ δύο από τις τέσσερις επαρχίες του Πακιστάν άρχισαν να επαναλειτουργούν τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Με την μουσουλμανική γιορτή του Εΐντ αλ-φιτρ να αναμένεται την Κυριακή ή την Δευτέρα, ανάλογα με τη θέαση της Σελήνης, τα Μέσα Μεταφοράς και τα καταστήματα λιανικής πώλησης αναμένεται να γεμίσουν με πλήθος κόσμου.

Με πληροφορίες από το Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ