Απεργία την Πρωτομαγιά

Βενεζουέλα: Βίντεο από την ομολογία Αμερικανού μισθοφόρου για αποτυχημένο πραξικόπημα κατά Μαδούρο

Βενεζουέλα: Βίντεο από την ομολογία Αμερικανού μισθοφόρου για αποτυχημένο πραξικόπημα κατά Μαδούρο Facebook Twitter
Βενεζουέλα: Βίντεο από την «ομολογία» Αμερικανού μισθοφόρου για αποτυχημένο πραξικόπημα κατά Μαδούρο
0

Η κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας έδειξε ένα βίντεο Αμερικανού μισθοφόρου που φέρεται να ομολογεί ότι σχεδίαζε να ανατρέψει τον Νικολάς Μαδούρο

Ο Λουκ Ντένμαν είναι ένας από τους 13 ανθρώπους που συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο στη Βενεζουέλα, με την κατηγορία ότι είναι «μισθοφόροι» των οποίων η ένοπλη εισβολή απέτυχε.

Ο Μαδούρο στράφηκε για μία ακόμα φορά εναντίον του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να εισβάλει στη χώρα και να τον ανατρέψει.

Ο Τραμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή των ΗΠΑ.


Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σχολιάζοντας σχετικά ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει «καθαρά εργαλεία» για να εξασφαλίσει την επιστροφή των Αμερικανών στις ΗΠΑ.

Το επίμαχο βίντεο

Στο βίντεο που μεταδόθηκε την Τετάρτη από την κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας, ο 34χρονος Ντένμαν, φέρεται να εξηγεί ότι προσελήφθη για να εκπαιδεύσει Βενεζουελάνους στην Κολομβία πριν επιστρέψει στο Καράκας με σκοπό να αναλάβει τον έλεγχο ενός αεροδρομίου και να απομακρύνει τον Μαδούρο από τη χώρα.

«Βοήθησα Βενεζουελάνους να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας τους», φαίνεται να ισχυρίζεται ο Ντενμαν, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων.

Ο 34χρονος δήλωσε πως αυτός και ο Έριαν Μπέρι, 41 ετών προσελήφθησαν από τον Τζόρνταν Γκοντρό, έναν αμερικανικό βετεράνο που ηγείται της εταιρείας Silvercorp USA με έδρα τη Φλόριντα, για να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση.

Η Βενεζουέλα είπε ότι θα επιδιώξει την έκδοση του Γκοντρό, ο οποίος παραδέχτηκε ότι συμμετείχε στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, η εταιρεία Silvercorp υπέγραψε σύμβαση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό,  που χαίρει της εύνοιας των ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο άμεσος επικεφαλής αυτής της εισβολής», δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη μετάδοση του βίντεο του Ντενμαν.

Τόνισε δε ότι οι Αμερικανοί θα έχουν μια δίκαιη δίκη. Ωστόσο, δεν παρείχε πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται οι υπό κράτηση άντρες ενώ παραμένει ασαφές εάν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο.

Βενεζουέλα: Βίντεο από την ομολογία Αμερικανού μισθοφόρου για αποτυχημένο πραξικόπημα κατά Μαδούρο Facebook Twitter

Ποιοι είναι οι κρατούμενοι

Ελάχιστα είναι γνωστά για τους δύο Αμερικανού που κρατούνται στη Βενεζουέλα. Η στρατιωτική ανώτατη διοίκηση της Βενεζουέλας δήλωσε ότι πρόκειται για μέλη των δυνάμεων ασφαλείας των ΗΠΑ. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πρώην μέλη - αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Το Καράκας λέει ότι 11 ακόμα άνθρωποι συνελήφθησαν και οκτώ ένοπλοι σκοτώθηκαν κατά την υποτιθέμενη απόπειρα πραξικοπήματος.

Από την πλευρά του ο Γκοντρό, που προσέλαβε τους άνδρες, φέρεται σύμφωνα με αναφορές να έχει επανειλημμένα διατυπώσει ισχυρισμούς σχετικά με προηγούμενες σχέσεις με τον Γκουαϊδό, ο οποίος αρνείται την οποιαδήποτε σχέση με τον πρώην στρατιωτικό.

Σε δήλωσή του ανέφερε πως δεν είχε «καμία σχέση ούτε ευθύνη για οποιεσδήποτε ενέργειες» του βετεράνου των ΗΠΑ.

Επίσης κατηγόρησε τον Μαδούρο ότι επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τις πρόσφατες εξάρσεις βίας, συμπεριλαμβανομένης μίας πολύνεκρης εξέγερσης σε φυλακή την Παρασκευή.

Με πληροφορίες του BBC/Guardian

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ