ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Διάγγελμα Σάντσεθ για τον κορωνοϊό: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισπανία

Διάγγελμα Σάντσεθ για τον κορωνοϊό: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισπανία Facebook Twitter
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί η Ισπανία, μετά το διάγγελμα Σάντσεθ. (EPA)
0

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που θα συγκληθεί αύριο, θα εγκριθεί το σχετικό διάταγμα με το οποίο η Ισπανία «θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 15 ημερών», είπε ο Σάντσεθ σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε.

«Δυστυχώς, δε μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 10.000», επισήμανε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

« Η νίκη εξαρτάται από τον καθένα εξ ημών... ο ηρωισμός συνίσταται στο να πλένουμε τα χέρια και να παραμένουμε στα σπίτια μας», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Στο  έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως θα συγκαλέσει το Σάββατο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να τεθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επικαλούμενος το άρθρο 116 του Συντάγματος.

Οι διατάξεις του, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να περιορίσει την κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, να επιτάξει εργοστάσια και επιχειρήσεις, να γίνει καταμερισμός στην κατανάλωση βασικών ειδών και να εκδώσει τις απαραίτητες εντολές για να εξασφαλίσει την παροχή υπηρεσιών.

Τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε το συγκεκριμένο άρθρο, ήταν το 2010, με την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που είχε παραλύσει τη χώρα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αρχικά θα έχει χρονική ισχύ δύο εβδομάδων αλλά μπορεί να παραταθεί με εντολή του κοινοβουλίου.

Η Ισπανία είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον κορωνοϊό, μετά την Ιταλία με 4.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 120 θανάτους.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης προκύπτει αφού και η «γείτονα» Πορτογαλία τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού καθώς τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 78.

Οι αρχές της Μαδρίτης δεν έχουν αποκλείσει ακόμα το ενδεχόμενο για γενικό αποκλεισμό της πρωτεύουσας, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, καθώς ήδη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τα 2.000.

Παράλληλα, ήδη τρεις επαρχίες στην περιοχή των Βάσκων έχουν τεθεί από χθες σε καραντίνα. Η χώρα των Βάσκων μετρά 346 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και 11 θανάτους.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Διεθνή / Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Περίπου 200 νεοφασίστες, ντυμένοι στα μαύρα, ταξίδεψαν στη Λίμνη Κόμο για να γιορτάσουν την επέτειο των 79 χρόνων από την εκτέλεση του Μουσολίνι - Διαδηλωτές απάντησαν με το αντιφασιστικό «Bella Ciao» στους φασιστικούς ύμνους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Διεθνή / Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Ιδιωτικά αναμένεται να γιορτάσουν τα 13 χρόνια του γάμου τους ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Το ζευγάρι ένωσε τις ζωές του στις 29 Απριλίου του 2011 στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ