ΠΟΥ: Πραγματική η απειλή πανδημίας μετά την εξάπλωση του κοροναϊού

ΠΟΥ: Πραγματική η απειλή πανδημίας μετά την εξάπλωση του κοροναϊού Facebook Twitter
Σε τέσσερις χώρες το 93% των κρουσμάτων του κοροναϊού (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι είναι πολύ αληθινή πλέον η απειλή μιας πανδημίας από τον νέο κοροναϊό, ενώ συνεχίζουν να καλπάζουν τα κρούσματα.

Στην Ελλάδα, τα κρούσματα του ιού έχουν φτάσει τα 84. «Τώρα που ο κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, η απειλή μιας πανδημίας είναι πλέον πολύ πραγματική. Όμως, αυτή θα είναι η πρώτη πανδημία στην ιστορία που θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο. Αυτό που μετράει είναι ότι δεν βρισκόμαστε στο έλεος του ιού», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Το 70% και πλέον των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα έχουν θεραπευτεί, σύμφωνα με τον Οργανισμό, που επισήμανε ότι η Κίνα «θέτει υπό έλεγχο την επιδημία». To 93% των περίπου 110.000 κρουσμάτων παγκοσμίως έχουν καταγραφεί σε τέσσερις χώρες. «Είμαστε ενθαρρυμένοι που η Ιταλία λαμβάνει επιθετικά μέτρα για να περιορίσει την επιδημία και ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδειχθούν αποτελεσματικά τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. 

66 νεκροί σε μια μέρα στη Λομβαρδία

Στην Ιταλία, ο κοροναϊός εξακολουθεί να καλπάζει. Την τελευταία ημέρα καταγράφηκαν 66 θάνατοι στη Λομβαρδία. Χθες, σε όλη την Ιταλία είχαν καταγραφεί 366 θάνατοι από τον Covid-19.

Στο μεταξύ, ένα ζευγάρι Ιταλών που επιχείρησε να επιβιβαστεί σε πτήση προς τη Μαδρίτη πιθανόν να αντιμετωπίσει κυρώσεις.

Οι δύο τους πήγαν στο αεροδρόμιο της Μπολόνια, με σκοπό να ταξιδέψουν στην Ισπανία. Όταν απάντησαν στους αστυνομικούς- στο γκισέ της εταιρείας- ότι επρόκειτο για ταξίδι αναψυχής και πως προέρχονταν από την Πάρμα, που είναι σε απομόνωση, τους απαγορεύτηκε η επιβίβαση.

Τώρα, το ζευγάρι θα αντιμετωπίσει, πιθανότατα, ποινικές συνέπειες. Η πιο «ήπια» και πιθανή τιμωρία είναι η καταδίκη σε φυλάκιση τριών μηνών ή σε πρόστιμο 206 ευρώ. Αν ο δικαστής, όμως, κρίνει ότι με την συμπεριφορά τους έθεσαν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια, η καταδίκη μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δώδεκα χρόνια φυλάκισης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Δύο κρούσματα στην Κύπρο

Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανακοίνωσε τον εντοπισμό δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού.

Πρόκειται για έναν 25χρονο και έναν 64χρονο. Ο πρώτος επέστρεψε από το Μιλάνο στην Κύπρο στις 26 Φεβρουαρίου. Είχε εξεταστεί κατά την άφιξή του, του ζητήθηκε να μπει σε αυτοπεριορισμό ενώ τώρα, σε νέες εξετάσεις, βρέθηκε θετικός. Ο 64χρονος είναι επαγγελματίας υγείας, που επέστρεψε από τη Βρετανία στις 3 Μαρτίου, όμως καθυστέρησε να ενημερώσει για τα συμπτώματα, ενώ εργάζεται σε δημόσιο νοσηλευτήριο της Λευκωσίας.

Βρετανία: 4 νεκροί, 319 κρούσματα

Στη Βρετανία καταγράφηκε ο τέταρτος θάνατος από τον νέο κοροναϊό, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 319.

Το τελευταίο θύμα ήταν ένας άνδρας 70-80 ετών, που είχε άλλα προβλήματα υγείας και θεωρείται ότι προσβλήθηκε από τον ιό στη Βρετανία. Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, είπε στη Βουλή ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν προτείνει την ακύρωση μεγάλων εκδηλώσεων λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Στα 321 τα κρούσματα στην Ολλανδία

Τα 321 έφτασαν τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Ολλανδία, από 264 που ήταν χθες. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα έχουν καταγραφεί 3 θάνατοι.

Στη Σουηδία, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 200. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι έχει μολυνθεί από τον ιό και ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Μάρτιν Φόλντεν. Στη Ρωσία, το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα έφτασαν τα 20. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 17 είναι Ρώσοι που είχαν επισκεφθεί την Ιταλία, ο ένας Ιταλός και οι δύο Κινέζοι.

142 κρούσματα στη Νέα Υόρκη

Σε μία ημέρα, τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη Νέα Υόρκη ανέβηκε από 105 σε 142. Τα περισσότερα είναι στην κοινότητα Ουεστσέστερ, όπου μένει δικηγόρος ο οποίος πιστεύεται ότι είναι στο επίκεντρο της εξάπλωσης της επιδημίας στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών κάλεσαν τα κολέγια και τα πανεπιστήμια να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από τους φοιτητές τους που σπουδάζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στις ΗΠΑ ή να ακυρώσουν επικείμενα ταξίδια τους.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτηση στο Twitter έγραψε για τον νέο κοροναϊό. «Τίποτα δεν έχει σταματήσει, η ζωή και η οικονομία προχωρούν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM