Απεργία την Πρωτομαγιά

Κοροναϊός στο Βατικανό: Μέσω διαδικτύου η ευλογία του Πάπα την Κυριακή

Κοροναϊός στο Βατικανό: Μέσω διαδικτύου η ευλογία του Πάπα την Κυριακή Facebook Twitter
ΕΡΑ
3

Το Βατικανό αποφάσισε ότι από σήμερα η γενική ακρόαση των πιστών από τον πάπα Φραγκίσκο κάθε Τετάρτη και η καθιερωμένη ευλογία της Κυριακής θα πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου.

Σημειώνεται ότι το Βατικανό ανακοίνωσε χθες ότι εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στο έδαφός του. Το γεγονός γνωστοποίησε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, Ματέο Μπρούνι προσθέτοντας ότι τα εξωτερικά ιατρεία των κλινικών του Βατικανού έκλεισαν για απολύμανση. 

Στόχος της απόφασης αυτής είναι να μην δημιουργούνται ουρές στην είσοδο της πλατείας του Αγίου Πέτρου και στις πύλες της Αγίας Έδρας εξαιτίας των ελέγχων της αστυνομίας. Παράλληλα προσωρινά απαγορεύεται και η συμμετοχή πιστών στην τέλεση της λειτουργίας από τον λατινοαμερικανό πάπα στο μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Μάρθας, στον ξενώνα όπου διαμένει, μέσα στο παπικό κρατίδιο.

Για λόγους που σχετίζονται, πάντα, με τα μέτρα πρόληψης του κοροναϊού θα κλείσουν, μέχρι νεωτέρας, και τα αρχεία του Βατικανού.  

Συνταξιούχοι γιατροί στη μάχη εναντίον του κοροναϊού 

Η Ιταλία σήμερα ξεκίνησε να επιστρατεύει συνταξιούχους γιατρούς στο πλαίσιο των επειγουσών προσπαθείων της να ενισχύει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με επιπλέον 20.000 προσωπικό και να καταπολεμήσει την επιδημία του κοροναϊου που εξαπλώνεται ραγδαία. Το μέτρο αυτό είναι ένα από τα πολλά που υιοθέτησε η κυβέρνηση στη διάρκεια μιας ολονύχτιας σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου που κρίθηκε αναγκαία έπειτα από τους 49 επιπλέον θανάτους από τον covid-19 που σημειώθηκαν στη χώρα.

Ο χθεσινός απολογισμός των θυμάτων του ιού ήταν ο υψηλότερος στη διάρκεια των δύο εβδομάδων κρίσης στη χώρα που έχει ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 197, τον μεγαλύτερο μετά την Κίνα. Κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή του στην Ιταλία και πρότεινε στην κυβέρνηση να «συνεχίσει να επικεντρώνεται αυστηρά σε μέτρα περιορισμού» του ιού.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η επιστράτευση επιπλέον γιατρών θα βοηθήσει να διπλασιαστεί ο αριθμός του προσωπικού που στελεχώνει τα τμήματα λοιμωδών νόσων και νόσων του αναπνευστικού στα νοσοκομεία της χώρας. Επίσης η κυβέρνηση πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να αυξήσει τον αριθμό των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας από 5.000 σε 7.500.

Ο αριθμός των Ιταλών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με COVID-19 έφθασε χθες τους 462, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε χθες σε 4.636.

Θετικός στον κοροναϊό ο γραμματέας του Partito Democratico

Ο γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό, αλλά ότι είναι καλά και βρίσκεται σε κατ'οίκον περιορισμό μαζί με την οικογένειά του. Παράλληλα, άνδρας της ασφαλείας του γραμματέα της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι φέρεται να είναι θετικός στον ιό. Ο γραμματέας της Λέγκας, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση RAI, δήλωσε έτοιμος να υποβληθεί στις εξετάσεις για την ανίχνευση του ιού.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση Κόντε προσανατολίζεται προς την παράταση της διακοπής λειτουργίας των σχολείων και πανεπιστημίων της χώρας μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Σήμερα, εξάλλου, η ιταλική κυβέρνηση ενδέχεται να επεκτείνει την καραντίνα της «κόκκινης ζώνης» της Λομβαρδίας σε νέες περιοχές της περιφέρειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
3

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Πήρα τηλέφωνο στο 1135 και μετά από αναμονή 15' με μουσική Μότσαρτ μου απάντησε γυναικεία φωνή. Ρώτησα αν επιτρέπεται η θεία κοινωνία. Η απάντηση που πήρα ήταν "είναι στη διακριτική σας ευχέρεια, το υπουργείο δεν έχει επίσημη θέση". Πήγα να ρωτήσω αν είναι επικίνδυνος ο συγχρωτισμός εντός του ναού αλλά πριν ολοκληρώσω την ερώτηση η κλήση διεκόπη απότομα.
Αντίθετα για τα θέατρα και τους κινηματογράφους το Υπουργείο έχει θέσει: στην Πάτρα έχει διαταχτεί το κλείσιμό τους. Εξάλλου, πρόκειται για αντίχριστες διασκεδάσεις: ας μην ξεχνάμε ότι πριν την καταραμένη μεταπολίτευση, στις μικρές επαρχιακές πόλεις όπου εξακολουθούσε να επιβάλλεται με την ράβδο η "χριστιανική ηθική", οι μαθητές που πήγαιναν στον κινηματογράφο τιμωρούνταν με αποβολή.
Τι μου θύμισες; Αυτό δεν το πρόλαβα αλλά θυμάμαι στα πρώτα χρόνια του δημοτικού (χούντα) που τα πέρασα στην επαρχία κάτι πρωινές κυριακάτικες προβολές στο τοπικό σινεμά με πατριωτικές ταινίες Τζέιμς Πάρις. Μετά μεγαλώνοντας στη μεταπολίτευση, θυμάμαι τους ανελέητα συχνούς σχολικούς εκκλησιασμούς που σιχαινόμουν, την καθημερινή πρωινή προσευχή και τις άπειρες ώρες θρησκευτικά. Ακόμα και τα παιδιά μου σε όλα τα σχολικά τους χρόνια μέχρι το '14 είχαν 2 ώρες την εβδομάδα θρησκευτικά ενώ στο γυμνάσιο η χημεία και η βιολογία ήταν μόνο 1 ώρα την εβδομάδα. Και τί ωραία που εκφράζει η εκκλησία την αγάπη της στους αδύναμους, εξαντλημένους που έριξε η μοίρα τους στο κατώφλι μας. Τέσσερις μητροπολίτες πήγαν στον Εβρο για να συμπαρασταθούν στις ένοπλες δυνάμεις που φυλάνε τα σύνορα. Το ότι από την άλλη μεριά ξεροσταλιάζουν απελπισμένοι, εξαπατημένοι άνθρωποι δεν τους απασχόλησε καθόλου. Εισβολείς, απειλή για την πατρίδα, αλλόθρησκοι. Αυτοί πάλι που έκαψαν το σχολείο της Ειρήνης στη Λέσβο θεωρώ βέβαιο ότι είναι θεοσεβούμενοι. ΄Οπως κι αυτοί που έβριζαν χυδαία την έγκυο το περασμένο ΣΚ.Σε παρακολουθώ Μαύρε Γάτε (αγαπώ και τις μαύρες γάτες). Χτές ένα σχόλιό σου γεμάτο εικόνες με συγκίνησε. Αυτό για το άρθρο της Βίβιαν Στεργίου 7.3.2020/17:19