Κοροναϊός στην Ελλάδα: 14 νέα κρούσματα - Διασωληνώθηκε ένας ασθενής

Κοροναϊός στην Ελλάδα: 14 νέα κρούσματα - Διασωληνώθηκε ένας ασθενής Facebook Twitter
1

Δεκατέσσερα νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας. Στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον τουλάχιστον 45 ασθενείς με τον καθηγητή να κάνει λόγο για αναμενόμενη διασπορά της νόσου. 

Έντεκα από τους νέους ασθενείς ήταν επίσης ταξιδιώτες που επέστρεψαν από τους Άγιους Τόπους και οι υπόλοιποι τρεις, στενές επαφές τους. Ένας ασθενής διασωληνώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα του COVID-19.  

Όπως ανακοινώθηκε, παρατείνονται τα μέτρα στην Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο. Αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές από και προς τις πληγείσες περιοχές. Οι ομάδες αυτών των περιοχών θα δίνουν αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. «Η μείωση και πρόληψη θα μειώσει την ένταση και την αύξηση της διασποράς της νόσου που είναι απαραίτητη για να ανταποκριθεί επαρκώς το σύστημα Υγείας», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας πως χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν εισαγόμενα κρούσματα από χώρες που δεν ήταν στην λίστα «κινδύνου». «Είναι παρά πολύ εύκολο να περάσει τα σύνορα ο ιός».

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η Πάτρα δημιουργείται νέας Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ θα ανοίξει και το νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος που θα τεθεί σε λειτουργία. 

Όπως έγινε γνωστό, ακόμα 51 Έλληνες είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στους Αγίους Τόπους και επιστρέφουν στα Ιωάννινα όπου θα τεθούν σε περιορισμό. Πρόκειται για εκδρομείς του ΚΑΠΗ Ανατολής που κλείνει για προληπτικούς λόγους. Για τις επόμενες 14 ημέρες, όλοι τους θα παραμείνουν σε κατ' οίκον περιορισμό. 

«Σταδιακά θα το βλέπουμε αυτό, για περιοχές της Ελλάδος, όπως έγινε στην Αμαλιάδα, θα θεωρούνται ότι έχουν περάσει στη φάση 2 από τις 5 φάσεις που ορίζει το ECDC» προειδοποίησε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας κάνοντας λίγο νωρίτερα λόγο για «έξαρση της νόσου η οποία έρχεται [...] Αναμένουμε σημαντική αύξηση των περιπτώσεων στην πατρίδα μας όπως και σε όλο τον κόσμο».

Το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων έχει πέντε φάσεις. Η επικράτεια της Ελλάδας είναι ακόμα στη φάση 1 με τον λοιμωξιολόγο να προειδοποιεί πως όταν περάσει η χώρα στη φάση 2, «θα θέλει λίγη παραπάνω προσοχή στην επαγρύπνηση [...] στην απομόνωσή μας όταν έχουμε συμπτώματα, στην αποφυγή των μαζικών συναθροίσεων- αυτό περιλαμβάνει και τις εκκλησίες φυσικά, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες και πάνε σε αυτούς τους χώρους. Θέλει, λοιπόν, πάρα πολλή προσοχή σε συνεννόηση και με τις τοπικές Μητροπόλεις να δοθούν αντίστοιχες οδηγίες».

Ο κ. Τσιόδρας εκτιμά πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιος και ο ιός μεταδίδεται «κάτω από τη μύτη μας», πιθανολογώντας ότι φέτος θα νοσήσει το 5% με 10% του πληθυσμού της Ελλάδας.  «Ό,τι έγινε στη Δυτική Ελλάδα θα γίνει και σε άλλες περιοχές, και θα ληφθούν τα ίδια μέτρα. Τα ταξίδια δεν εχει νόημα να απαγορευτούν. Τα μέτρα υγιεινής πρέπει να ενταθούν και να συνεχιστούν». 

«Είναι μια γρίπη στην συμπεριφορά της και στον τρόπο που θα συμπεριφερθεί στην κοινότητα», προσθέτει ο κ. Τσιόδρας. Η ομάδα εκδρομέων προσκυνηματικής εκδρομής στο όρος Σινά και στους Αγίους τόπους είναι χαρακτηριστική των προβλημάτων ανίχνευσης. Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα που «δεν υπήρχε» μετάδοση της νόσου. «Αυτό φανερώνει την δυναμική του ίου - μεταδίδεται εύκολα, δεν είναι πιο θανατηφόρος, δεν έχει δύο ποικιλίες και δύο μεταλλάξεις και μεταδίδεται και από άτομα που έχουν ελαφρά συμπτωματολογία».

«Όλη η Ευρώπη είναι σε μία επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών με επακόλουθη μετάδοση στην κοινότητα η οποία φαίνεται να είναι περιορισμένη, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι και γρήγορα προχωρά σε ένα σενάριο όπου εμφανίζεται αυξημένος αριθμός τοπικών εξάρσεων στην κοινότητα.

»Η μείωση και πρόληψη όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς θα μειώσει την ένταση και την αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων, με στόχο να διασπαρεί η μετάδοση της νόσου στον χρόνο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο σύστημα υγείας και τυχόν κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις».

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Για το γεγονός οτι η Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Γιαμαρέλλου λέει στα κανάλια ότι ο ιός δεν κολλάει με την θεία κοινωνία ''αν πιστεύεις στα αλήθεια όταν κοινωνείς'', θα πούμε κάτι; Ή ο θρησκοληπτικός Μεσαίωνας που μας σκέπασε δεν αφήνει χώρο για τέτοιους ορθολογισμούς;(Παρεμπιπτόντως το New England Journal of Medicine, το πιο έγκυρο περιοδικό ιατρικής παγκοσμίως, είναι κατηγορηματικό: ο ιός κολλάει και με το σάλιο).