LIVE!

BP: Υπάλληλος που είχε απολυθεί για παρωδία με τον Χίτλερ επιστρέφει στη δουλειά

BP: Υπάλληλος που είχε απολυθεί για παρωδία με τον Χίτλερ επιστρέφει στη δουλειά Facebook Twitter
Σκηνή από την ταινία «Η πτώση» (Downfall) του 2004
0

Υπάλληλος της ΒΡ στην Αυστραλία κέρδισε ξανά τη δουλειά του, αφού πρώτα είχε απολυθεί επειδή είχε παρομοιάσει παρωδία του Χίτλερ με την εταιρεία του.

Ο Scott Tracey χρησιμοποίησε ένα δημοφιλές απόσπασμα, από την ταινία του 2004 «Η Πτώση» (Downfall) για να απεικονίζει σκηνές από τις διαπραγματεύσεις για την αύξηση μισθών των εργαζομένων με την εταιρεία του, τη BP.

Ανάρτησε το σχετικό βίντεο σε ένα κλειστό γκρουπ στο Facebook χωρίς μάλλον να περιμένει τη συγκεκριμένη αντίδραση από την εταιρεία.

Η εταιρεία τον απέλυσε. Εκείνος κινήθηκε νομικά αλλά έχασε την υπόθεση καθώς το βίντεο κρίθηκε προσβλητικό.
Έκανε έφεση όμως και το δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή αποφάσισε υπέρ του λέγοντας ότι αναίτια η παρωδία συσχέτισε τους ιθύνοντες της ΒΡ με τους Ναζί.

«Ο οποιοσδήποτε γνωρίζει το συγκεκριμένο meme δεν θα μπορούσε λογικά να θεωρήσει ότι η χρήση του κλιπ είχε σκοπό να εμπλέξει τον Χίτλερ ή τους Ναζί» ανέφερε η απόφαση.

Το meme υπάρχει στη σκηνή της ταινίας «Η Πτώση» (Downfall) για την κλιματική αλλαγή, όπου ο Χίτλερ μιλά στους στρατηγούς του στο κρυσφύγετό του και όλοι οι διάλογοι έχουν αντικατασταθεί με κωμικούς υπότιτλους.

Με αφορμή αυτό η BP απέλυσε τον Tracey το 2008 χαρακτηρίζοντας το βίντεο «απίστευτα προσβλητικό και άκομψο».

Αλλά ο Tracey υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλλει κανέναν και ότι το βίντεο ήταν χιουμοριστικό. Πρόσθεσε δε δεν φωτογράφισε ούτε την εταιρεία ΒΡ ούτε κάποιον άλλον.

Στο πλευρό του βρέθηκε και η Ένωση Εργαζομένων που βρήκε το απόσπασμα «πολιτιστικά άσχετο» από τα πραγματικά γεγονότα.

Η επιτροπή πρόσθεσε δε, ότι έχουν υπάρξει «χιλιάδες ανάλογες περιπτώσεις την τελευταία δεκαετία που υπάρχει σατιρική απεικόνιση».

Αυτό που κάνει το απόσπασμα είναι να συγκρίνει, για σατιρικούς λόγους, τη θέση των διαπραγματεύσεων της ΒΡ το Σεπτέμβρη του 2018 με εκείνη που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Χίτλερ και το ναζιστικό καθεστώς τον Απρίλιο του 1945» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εργαζομένων της Αυστραλίας, Daniel Walton, χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπορούν να σατιρίζουν τους εργοδότες τους στον ελεύθερο χρόνο τους.

«Τη μέρα που αυτό το δικαίωμα θα χαθεί, θα είναι μία μαύρη μέρα για την Αυστραλία» υποστήριξε.

Ο δικηγόρος του Tracey, Kamal Farouque, δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Nine ότι ο πελάτης του είναι πολύ ικανοποιημένος που πήρε τη δουλειά του πίσω και ανυπομονεί να ξαναεργαστεί στα διυλιστήρια της εταιρείας του.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Διεθνή / «Σοφία από τον ουρανό»: Ευαγγελικοί πάστορες προσεύχονται για τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο επικεφαλής πάστορας ακούγεται να λέει: «Προσευχόμαστε να πλημμυρίσουν η καρδιά και το μυαλό του με σοφία από τον ουρανό και ο Κύριος να τον καθοδηγήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε σήμερα»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ιράν και Ισραήλ ανταλλάσσουν πλήγματα - Η Τεχεράνη συνεχίζει τις επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, καθώς Ιράν και Ισραήλ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν σφοδρά πλήγματα μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, με επιθέσεις να σημειώνονται και σε χώρες του Κόλπου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM