BP: Υπάλληλος που είχε απολυθεί για παρωδία με τον Χίτλερ επιστρέφει στη δουλειά

BP: Υπάλληλος που είχε απολυθεί για παρωδία με τον Χίτλερ επιστρέφει στη δουλειά Facebook Twitter
Σκηνή από την ταινία «Η πτώση» (Downfall) του 2004
0

Υπάλληλος της ΒΡ στην Αυστραλία κέρδισε ξανά τη δουλειά του, αφού πρώτα είχε απολυθεί επειδή είχε παρομοιάσει παρωδία του Χίτλερ με την εταιρεία του.

Ο Scott Tracey χρησιμοποίησε ένα δημοφιλές απόσπασμα, από την ταινία του 2004 «Η Πτώση» (Downfall) για να απεικονίζει σκηνές από τις διαπραγματεύσεις για την αύξηση μισθών των εργαζομένων με την εταιρεία του, τη BP.

Ανάρτησε το σχετικό βίντεο σε ένα κλειστό γκρουπ στο Facebook χωρίς μάλλον να περιμένει τη συγκεκριμένη αντίδραση από την εταιρεία.

Η εταιρεία τον απέλυσε. Εκείνος κινήθηκε νομικά αλλά έχασε την υπόθεση καθώς το βίντεο κρίθηκε προσβλητικό.
Έκανε έφεση όμως και το δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή αποφάσισε υπέρ του λέγοντας ότι αναίτια η παρωδία συσχέτισε τους ιθύνοντες της ΒΡ με τους Ναζί.

«Ο οποιοσδήποτε γνωρίζει το συγκεκριμένο meme δεν θα μπορούσε λογικά να θεωρήσει ότι η χρήση του κλιπ είχε σκοπό να εμπλέξει τον Χίτλερ ή τους Ναζί» ανέφερε η απόφαση.

Το meme υπάρχει στη σκηνή της ταινίας «Η Πτώση» (Downfall) για την κλιματική αλλαγή, όπου ο Χίτλερ μιλά στους στρατηγούς του στο κρυσφύγετό του και όλοι οι διάλογοι έχουν αντικατασταθεί με κωμικούς υπότιτλους.

Με αφορμή αυτό η BP απέλυσε τον Tracey το 2008 χαρακτηρίζοντας το βίντεο «απίστευτα προσβλητικό και άκομψο».

Αλλά ο Tracey υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλλει κανέναν και ότι το βίντεο ήταν χιουμοριστικό. Πρόσθεσε δε δεν φωτογράφισε ούτε την εταιρεία ΒΡ ούτε κάποιον άλλον.

Στο πλευρό του βρέθηκε και η Ένωση Εργαζομένων που βρήκε το απόσπασμα «πολιτιστικά άσχετο» από τα πραγματικά γεγονότα.

Η επιτροπή πρόσθεσε δε, ότι έχουν υπάρξει «χιλιάδες ανάλογες περιπτώσεις την τελευταία δεκαετία που υπάρχει σατιρική απεικόνιση».

Αυτό που κάνει το απόσπασμα είναι να συγκρίνει, για σατιρικούς λόγους, τη θέση των διαπραγματεύσεων της ΒΡ το Σεπτέμβρη του 2018 με εκείνη που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Χίτλερ και το ναζιστικό καθεστώς τον Απρίλιο του 1945» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εργαζομένων της Αυστραλίας, Daniel Walton, χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπορούν να σατιρίζουν τους εργοδότες τους στον ελεύθερο χρόνο τους.

«Τη μέρα που αυτό το δικαίωμα θα χαθεί, θα είναι μία μαύρη μέρα για την Αυστραλία» υποστήριξε.

Ο δικηγόρος του Tracey, Kamal Farouque, δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Nine ότι ο πελάτης του είναι πολύ ικανοποιημένος που πήρε τη δουλειά του πίσω και ανυπομονεί να ξαναεργαστεί στα διυλιστήρια της εταιρείας του.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ