BP: Υπάλληλος που είχε απολυθεί για παρωδία με τον Χίτλερ επιστρέφει στη δουλειά

BP: Υπάλληλος που είχε απολυθεί για παρωδία με τον Χίτλερ επιστρέφει στη δουλειά Facebook Twitter
Σκηνή από την ταινία «Η πτώση» (Downfall) του 2004
0

Υπάλληλος της ΒΡ στην Αυστραλία κέρδισε ξανά τη δουλειά του, αφού πρώτα είχε απολυθεί επειδή είχε παρομοιάσει παρωδία του Χίτλερ με την εταιρεία του.

Ο Scott Tracey χρησιμοποίησε ένα δημοφιλές απόσπασμα, από την ταινία του 2004 «Η Πτώση» (Downfall) για να απεικονίζει σκηνές από τις διαπραγματεύσεις για την αύξηση μισθών των εργαζομένων με την εταιρεία του, τη BP.

Ανάρτησε το σχετικό βίντεο σε ένα κλειστό γκρουπ στο Facebook χωρίς μάλλον να περιμένει τη συγκεκριμένη αντίδραση από την εταιρεία.

Η εταιρεία τον απέλυσε. Εκείνος κινήθηκε νομικά αλλά έχασε την υπόθεση καθώς το βίντεο κρίθηκε προσβλητικό.
Έκανε έφεση όμως και το δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή αποφάσισε υπέρ του λέγοντας ότι αναίτια η παρωδία συσχέτισε τους ιθύνοντες της ΒΡ με τους Ναζί.

«Ο οποιοσδήποτε γνωρίζει το συγκεκριμένο meme δεν θα μπορούσε λογικά να θεωρήσει ότι η χρήση του κλιπ είχε σκοπό να εμπλέξει τον Χίτλερ ή τους Ναζί» ανέφερε η απόφαση.

Το meme υπάρχει στη σκηνή της ταινίας «Η Πτώση» (Downfall) για την κλιματική αλλαγή, όπου ο Χίτλερ μιλά στους στρατηγούς του στο κρυσφύγετό του και όλοι οι διάλογοι έχουν αντικατασταθεί με κωμικούς υπότιτλους.

Με αφορμή αυτό η BP απέλυσε τον Tracey το 2008 χαρακτηρίζοντας το βίντεο «απίστευτα προσβλητικό και άκομψο».

Αλλά ο Tracey υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλλει κανέναν και ότι το βίντεο ήταν χιουμοριστικό. Πρόσθεσε δε δεν φωτογράφισε ούτε την εταιρεία ΒΡ ούτε κάποιον άλλον.

Στο πλευρό του βρέθηκε και η Ένωση Εργαζομένων που βρήκε το απόσπασμα «πολιτιστικά άσχετο» από τα πραγματικά γεγονότα.

Η επιτροπή πρόσθεσε δε, ότι έχουν υπάρξει «χιλιάδες ανάλογες περιπτώσεις την τελευταία δεκαετία που υπάρχει σατιρική απεικόνιση».

Αυτό που κάνει το απόσπασμα είναι να συγκρίνει, για σατιρικούς λόγους, τη θέση των διαπραγματεύσεων της ΒΡ το Σεπτέμβρη του 2018 με εκείνη που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Χίτλερ και το ναζιστικό καθεστώς τον Απρίλιο του 1945» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εργαζομένων της Αυστραλίας, Daniel Walton, χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπορούν να σατιρίζουν τους εργοδότες τους στον ελεύθερο χρόνο τους.

«Τη μέρα που αυτό το δικαίωμα θα χαθεί, θα είναι μία μαύρη μέρα για την Αυστραλία» υποστήριξε.

Ο δικηγόρος του Tracey, Kamal Farouque, δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Nine ότι ο πελάτης του είναι πολύ ικανοποιημένος που πήρε τη δουλειά του πίσω και ανυπομονεί να ξαναεργαστεί στα διυλιστήρια της εταιρείας του.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Προσφέρεται να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ αν οι ΗΠΑ άρουν τον αποκλεισμό τους

Η πρόταση του Ιράν για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ με αντάλλαγμα την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού και τον τερματισμό του πολέμου εντείνει το γεωπολιτικό αδιέξοδο και προκαλεί νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές ενέργειας
THE LIFO TEAM
Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM