Μια ράπερ στη Σαουδική Αραβία αντιμέτωπη με φυλάκιση λόγω του τραγουδιού της «Το κορίτσι της Μέκκας»

Μια ράπερ στη Σαουδική Αραβία αντιμέτωπη με φυλάκιση λόγω του τραγουδιού της «Το κορίτσι της Μέκκας» Facebook Twitter
0

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ζήτησαν τη σύλληψη μιας ράπερ που κυκλοφόρησε ένα μουσικό βίντεο για το τραγούδι της Mecca Girl στο οποίο επαινεί τις γυναίκες από την ιερή πόλη ως «ισχυρές και όμορφες».

Οι χρήστες των social media αντέδρασαν έντονα, αποκαλώντας τις αρχές «υποκριτικές». Το 2018, ο ηγέτης της συντηρητικής χώρας ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων, αλλά οι ακτιβιστές λένε ότι η καταστολή έχει αυξηθεί και πως πλήττει και την ελευθερία της έκφρασης.

Το βίντεο κυκλοφόρησε στο YouTube την περασμένη εβδομάδα από την ράπερ Asayel Slay. Η ράπερ μιλά για τις γυναίκες στην πόλη της Μέκκας, η οποία είναι η πιο ιερή περιοχή του Ισλάμ, όπου εκατομμύρια μουσουλμάνοι προσκυνούν ετησίως. Το βίντεο έγινε δημοφιλές στα social media και οι χρήστες χρησιμοποίησαν το hashtag #Mecca_Girl_Represents_Me για να δείξουν πόσο το στηρίζουν.

 

Την Πέμπτη, ο κυβερνήτης της Μέκκας Khaled al-Faisal διέταξε τη σύλληψη των ανθρώπων πίσω από το βίντεο, γράφοντας στο Twitter ότι «προσβάλλει τη Μέκκα» χρησιμοποιώντας το hashtag «Δεν είναι τα κορίτσια της Μέκκας». Το tweet ισχυρίζεται ότι το τραγούδι προσβάλλει τα έθιμα και τις παραδόσεις του λαού και αντιφάσκει με την ταυτότητα των παιδιών του.

Ο λογαριασμός της Asayel Slay έχει ανασταλεί και το βίντεο δεν είναι πλέον διαθέσιμο στο YouTube, αλλά έχει αναπαραχθεί από άλλους λογαριασμούς. «Είναι το μοναδικό τραγούδι ραπ που δεν περιέχει κάτι απρεπές, κάποια προσβολή, πορνογραφική σκηνή, γυμνότητα, χασίς ή κάπνισμα και η ράπερ φοράει ακόμη και χιτζάμπ», αναφέρει ένα από τα πιο δημοφιλή σχόλια.

Άλλοι χρήστες υπογραμμίζουν την εφαρμογή διαφορετικών στάνταρτς για άνδρες και γυναίκες. Επέστησαν την προσοχή στην περίπτωση του μαροκινού τραγουδιστή Saad Lmjarred που έλαβε άδεια να τραγουδήσει στο Ριάντ μετά από τρεις κατηγορίες βιασμού. Οι χρήστες των κατηγόρησαν τις αρχές ότι προβάλλουν μια εικόνα εκσυγχρονισμού στο εξωτερικό, ενώ στη χώρα υπάρχει ακραίος συντηρητισμός.

Ο πρίγκιπας Mohammed Bin Salman προωθεί μια πιο σύγχρονη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος Vision 2030. Καλλιτέχνες όπως η Mariah Carey και η Nicki Minaj έχουν προσκληθεί να εμφανιστούν στο βασίλειο. Η Nicki Minaj αρνήθηκε τελικά να δώσει συναυλία μετά από αντιδράσεις, αναφέροντας την υποστήριξή της για τα δικαιώματα των γυναικών και της κοινότητας LGBT.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ