Ισπανία: Θεσπίζει αυστηρότερους νόμους για τη σεξουαλική επίθεση

Ισπανία: Θεσπίζει αυστηρότερους νόμους για τη σεξουαλική επίθεση Facebook Twitter
0

Αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τις σεξουαλικές επιθέσεις πρόκειται να θεσπίσει η Ισπανία.


Ειδικότερα, η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία σχετικά με τη σεξουαλική βία προκειμένου να ενισχύσει τα δικαιώματα των θυμάτων και να βελτιώσει την ανταπόκριση του κράτους απέναντι σε τέτοιου είδους εγκλήματα, ανέφεραν σήμερα κυβερνητικές πηγές.

Οι εκκλήσεις για τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα επί του θέματος εντάθηκαν στον απόηχο πολύκροτων δικαστικών υποθέσεων, όπως της επονομαζόμενης «Αγέλης των Λύκων», όπου μια 18χρονη βιάστηκε ομαδικά κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ ταυροδρομιών της Παμπλόνα.

Η βασική αλλαγή που προτείνεται, βάσει του νέου νόμου, είναι να κατατάσσεται κάθε περιστατικό μη συναινετικής ερωτικής συνεύρεσης ως βιασμός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ισπανικός ενημερωτικός ιστότοπος eldiario.es, που επικαλείται το προσχέδιο του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Κυβερνητικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το Reuters και μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ της eldiario.es, επέμειναν, ωστόσο, στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα προσχέδιο.

Παράγοντες, όπως η άσκηση σωματικής βίας ή η χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ προκειμένου να αποδυναμωθεί το θύμα, θα επισύρουν βαρύτερες ποινές, την ώρα που τέτοιου είδους υποθέσεις θα δικάζονται από ειδικούς δικαστές σε δικαστήρια που θα είναι αφιερωμένα στα σεξουαλικά εγκλήματα.

Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, ο δράστης θα πρέπει να έχει χρησιμοποιήσει σωματική βία ή εκφοβισμό προκειμένου μια επίθεση να θεωρηθεί βιασμός.

Ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει, επίσης, διαδικασίες για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο και μέτρα που θα στοχεύουν στην πρόληψη των σεξουαλικών εγκλημάτων και την αύξηση της επαγρύπνησης, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Την κατακραυγή της κοινής γνώμης έχει προκαλέσει σειρά υποθέσεων, έπειτα από εκείνη της «αγέλης», όπου το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη πως οι πέντε άνδρες, που επιτέθηκαν εναντίον της 18χρονης, ήταν ένοχοι για βιασμό, ανατρέποντας την προηγούμενη ετυμηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν τον Νοέμβριο, αφού δικαστήριο στη Βαρκελώνη απήλλαξε 5 άνδρες από τις κατηγορίες βιασμού ενός 14χρονου κοριτσιού και τους επέβαλε ποινές κάθειρξης για τη μικρότερη κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ