Ματέο Σαλβίνι: Υπέρ της παραπομπής του σε δίκη ψήφισε η ιταλική Γερουσία

Ματέο Σαλβίνι: Υπέρ της παραπομπής του σε δίκη ψήφισε η ιταλική Γερουσία Facebook Twitter
Σε δίκη παραπέμπεται ο Ματέο Σαλβίνι - ΕΡΑ
0

Υπέρ της παραπομπής σε δίκη του Ματέο Σαλβίνι ψήφισε σήμερα η ιταλική Γερουσία.

Ο Σαλβίνι, πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, κατηγορείται για παράνομη κράτηση και στέρηση της ατομικής ελευθερίας των δεκάδων μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν στο πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού Γκρεγκορέτι τον περασμένο Αύγουστο.

Σήμερα, η πλειοψηφία των Γερουσιαστών ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του γραμματέα της Λέγκας που, η περίπτωση καταδίκης του, επισείει ποινή κάθειρξης άνω των δέκα ετών.

Ο ίδιος ο Σαλβἰνι έχει επανειλημμένως διαμηνύσει πως θέλει να πάει σε δίκη. Όπως είπε στην Γερουσία, θέλει να «μάθει ο κόσμος πως η μεταναστευτική πολιτική του έσωσε δεκάδες χιλιάδες ζωές».

«Είμαι απολύτως ήρεμος και υπερήφανος για ό,τι έχω κάνει. Και θα το κάνω ξανά όταν γίνω πάλι μέλος της κυβέρνησης» έχει πει χαρακτηριστικά.

Τον περασμένο μήνα, επιτροπή της ιταλικής βουλής ψήφισε υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Σαλβίνι, παραπέμποντας την τελική απόφαση για την παραπομπή του ή μη σε δίκη στη Γερουσία.

Τα προβλήματα του Σαλβίνι δεν τελειώνουν με την υπόθεση Gregoretti. Μια επιτροπή της Γερουσίας θα αποφανθεί στις 27 Φεβρουαρίου όσον αφορά άλλο αίτημα για παραπομπή του στη δικαιοσύνη, αυτήν τη φορά όσον αφορά το ανθρωπιστικό πλοίο Open Arms, το οποίο αποκλείστηκε στα μέσα Αυγούστου του 2019 για μέρες μπροστά από τη νήσο Λαμπεντούζα, βάσει εντολής του Σαλβίνι.

Ακόμη όμως και μετά την πιθανή παραπομπή του στη δικαιοσύνη, ενώπιον ειδικού δικαστηρίου που απαρτίζεται από τρεις πεπειραμένους δικαστές της Κατάνης, ο Σαλβίνι θα πρέπει ίσως να περιμένει χρόνια για να κριθεί η τύχη του, λαμβάνοντας υπόψη τη βραδύτητα της ιταλικής δικαιοσύνης και των δυνατοτήτων προσφυγής.

Στην περίπτωση τελεσίδικης καταδίκης του, δηλαδή από την ανώτατη δικαστική αρχή, το Ακυρωτικό Δικαστήριο, ο επικεφαλής της Λέγκα διατρέχει επίσης τον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για έξι ως οκτώ χρόνια.

Με πληροφορίες από BBC-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ