Ο Μπολσονάρου καταθέτει νόμο για εξορύξεις και φράγματα στις περιοχές των αυτοχθόνων

Ο Μπολσονάρου καταθέτει νόμο για εξορύξεις και φράγματα στις περιοχές των αυτοχθόνων Facebook Twitter
EPA - Φωτογραφία Αρχείου
0

Ζαΐχ Μπολσονάρου αποκάλυψε την Τετάρτη ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα επιτραπούν για πρώτη φορά οι εξορύξεις για εμπορικούς σκοπούς στις περιοχές των αυτοχθόνων

To νομοσχέδιο που αφορά εξορύξεις για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, όπως επίσης και τη δημιουργία υδροηλεκτρικών φραγμάτων για πρώτη φορά σε περιοχές αυτοχθόνων, θα σταλεί αυτή την εβδομάδα στο Κογκρέσο. Για να πραγματοποιηθούν εξορύξεις στις περιοχές αυτές, χρειάζεται, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η θέσπιση ενός ρυθμιστικού νόμου. «Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αλλά οι οικολόγοι θα αντιδράσουν», είπε ο Μπολσονάρου σε ομιλία του.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας υποστηρίζει εδώ και καιρό οι αυτόχθονες πληθυσμοί της χώρας καταλαμβάνουν πάρα πολλά εδάφη, το 13% της χώρας,  εμποδίζοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη από την εκμετάλλευση πηγών ορυκτού πλούτου που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, από χρυσό και διαμάντια έως νιόβιο και σπάνιες γαίες. Ωστόσο οι ηγέτες των αυτοχθόνων φυλών της Βραζιλίας, που ξεπερνάνε τις 300, είναι αντίθετοι στις εξορύξεις, αναφέροντας πως οι εμπορική εκμετάλλευση των πηγών θα υπονομεύσει τις κοινότητές τους και θα εξαλείψει τους πολιτισμούς τους που ήδη απειλούνται από την αυξανόμενη δραστηριότητα των παράνομων υλοτόμων και ανθρακωρύχων.

Από την πλευρά τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, που αντιμετωπίζουν τις κοινότητες των αυτοχθόνων ως τους καλύτερους φύλακες των τροπικών δασών της Βραζιλίας, προειδοποιούν ότι οι εξορύξεις θα επιταχύνουν την αποψίλωση των δασών. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για διαβούλευση με τις κοινότητες των αυτοχθόνων και για κάθε έργο, είτε αφορά εξόρυξη είτε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά συστήματα, θα απαιτείται έγκριση από το Κογκρέσο.

Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αυτόχθονες δεν θα έχουν το δικαίωμα να ασκούν βέτο σε σχέδια όταν αυτά έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο. Ο Μπολσονάρου σχεδιάζει επίσης να επιτρέψει τις καλλιέργειες στις περιοχές των αυτοχθόνων κάτι που απαγορεύεται από τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς νόμους.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ