Αμαζόνιος: Πάνω από 10.000 τ.χλμ. τροπικού δάσους αποψιλώθηκαν μέσα σε 12 μήνες

Αμαζόνιος: Πάνω από 10.000 τ.χλμ. τροπικού δάσους αποψιλώθηκαν μέσα σε 12 μήνες Facebook Twitter
EPA
0

Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία ξεπέρασε το φράγμα των 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, για πρώτη φορά από το 2008 μέσα στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2018 ως τον Ιούλιο του 2019.

Με αυτόν τον τρόπο η αποψίλωση κατέγραψε αύξηση κατά 43% σε σύγκριση με τους 12 αμέσως προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη. Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 74,5%, της αποψίλωσης του δάσους σε περιοχές των ιθαγενών μέσα στη χρονιά, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE). Συνολικά, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου απώλεσε 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα την περασμένη χρονιά, από 7.033 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταξύ του Αυγούστου του 2017 και του Ιουλίου του 2018.

Οι αριθμοί αυτοί αναθεωρούν προς το χειρότερο τον προηγούμενο απολογισμό, που είχε δημοσιοποιηθεί τη 18η Νοεμβρίου και έκανε λόγο για αποψίλωση δασικών εκτάσεων 9.762 τετραγωνικών χιλιομέτρων τη χρονιά που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, μερικούς μήνες μετά την έναρξη της θητείας της κυβέρνησης υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, που είναι μεγάλος υποστηρικτής της ανάπτυξης του Αμαζονίου με την προώθηση μεταλλευτικών και γεωργικών δραστηριοτήτων, κάτι που έχει θορυβήσει τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος.

Στη Βραζιλία βρίσκεται το 60% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Η επιφάνεια του δάσους η οποία αποψιλώθηκε είναι η μεγαλύτερη από το 2008, όταν είχαν χαθεί 12.287 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα σε 12 μήνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ