Παρά τα ολοένα και περισσότερα μέτρα που λαμβάνουν οι κινεζικές αρχές, ο νέος κοροναϊός «καλπάζει».

 

Ο μέχρι τώρα απολογισμός της επιδημίας είναι 106 νεκροί, ενώ επιβεβαιώθηκαν άλλα 1.300 νέα κρούσματα. Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων που επιβεβαιωμένα έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό ξεπερνά τους 4.000 σε όλη την Κίνα.

 

Στη μάχη για να μπει ένα «φρένο» στην εξάπλωση του ιού, οι αρχές της Κίνας αποφάσισαν να αναβάλλουν επ' αόριστον την έναρξη του εαρινού εξαμήνου σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα: σχολεία, πανεπιστήμια και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

 

Παράλληλα, η Εθνική Αρχή Μετανάστευσης προέτρεψε τους πολίτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναβάλλουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό και γενικά να μειώσουν τις διασυνοριακές μετακινήσεις, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

 

Οι μαθητές και φοιτητές είναι σε διακοπές αυτή την περίοδο, με την ευκαιρία του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους. Η επανέναρξη των μαθημάτων θα οριστεί από τις αρχές, ανάλογα με το πού βρίσκεται το κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα, ανέφερε εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, χωρίς να δοθούν άλλες διευκρινήσεις.


«Όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα καλούνται να αναβάλλουν την έναρξη του εαρινού εξαμήνου με τον προσήκοντα τρόπο και οι φοιτητές που θα επιστρέψουν μετά τις διακοπές δεν πρέπει να επιστρέψουν πρόωρα στα [εκπαιδευτικά] ιδρύματά τους χωρίς άδεια», τονίζεται ακόμη στην εγκύκλιο. Όσο για τα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η ημερομηνία επανέναρξης θα προσδιοριστεί από τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές, σε συντονισμό με την κινεζική κυβέρνηση.


Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Γερμανία

 

Την ίδια ώρα, οι βαυαρικές αρχές ανακοίνωσαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στη Γερμανία.

 

 

Ο άνδρας είναι υπό ιατρική παρακολούθηση, σε απομόνωση, και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Παράλληλα, η Γερμανία προέτρεψε τους υπηκόους της να αποφεύγουν τα μη απολύτως απαραίτητα ταξίδια στην Κίνα, ενώ καταστρώνονται πλάνα για την πιθανή κατεπείγουσα απομάκρυνση των περίπου 90 Γερμανών που είναι στη Γουχάν, αν το επιθυμούν.

 

 

Η Γερμανία είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία εντοπίζεται επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού, μετά τη Γαλλία, όπου εντοπίστηκαν τρία κρούσματα.


Άλλα 6 κρούσματα στην Ταϊλάνδη

 

Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκαν άλλα έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού. Πρόκειται για επισκέπτες από την Κίνα και πλέον τα κρούσματα στην Ταϊλάνδη έφτασαν τα 14.

 

Από τα νέα κρούσματα, οι πέντε είναι μέλη της ίδιας οικογένειας. Στο εξής, το τμήμα ελέγχου ασθενειών θα ελέγχει όλους τους επιβάτες που φτάνουν στην Ταϊλάνδη από την Κίνα.

 

Πεκίνο: Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία

 

Πάντως, η Κίνα διαβεβαίωσε τον ΟΗΕ ότι έχει την πλήρη δυνατότητα και πίστη ότι μπορεί να νικήσει τη μάχη εναντίον της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

 

 

Ο Κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Τζανγκ Τζουν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναγνώρισε ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μια κρίσιμη στιγμή. «Με συναίσθηση της ευθύνης της, η Κίνα δεν φείδεται καμιάς προσπάθειας για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού και να σώσει ζωές», επεσήμανε ακόμη.

 

 

Ο Γκουτέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κινεζικής αντιπροσωπείας, δήλωσε πως ο ΟΗΕ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της Κίνας να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία.


Στέλνουν αεροπλάνα Ιαπωνία και Ν. Κορέα

 

Στο μεταξύ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν αεροπλάνα προκειμένου να απομακρύνουν τους πολίτες τους που βρίσκονται στην πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού.

 

Τα αεροπλάνα της Νότιας Κορέας θα φτάσουν στη Γουχάν την Πέμπτη, ενώ της Ιαπωνίας αναμένονται σήμερα.

 

 

Από την άλλη, το Καζακστάν θα ζητά ιατρικές βεβαιώσεις από τους Κινέζους που κάνουν αίτηση για βίζα προκειμένου να επισκεφθούν τη χώρα. Ως προληπτικό μέτρο έχει σταματήσει η έκδοση ηλεκτρονικής βίζας. Επιπλέον, το Καζακστάν έχει ζητήσει από το Πεκίνο να επιτρέψει σε 98 Καζάκους φοιτητές να φύγουν από τη Γουχάν, που βρίσκεται σε καραντίνα.

 

 

Αλλά και οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν προσωρινά τη χορήγηση αδειών εισόδου σε Κινέζους τουρίστες, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP