Ο Τραμπ ξεκινά συνομιλίες για εμπορική συμφωνία με την ΕΕ - Πρώτη συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο Τραμπ ξεκινά συνομιλίες για εμπορική συμφωνία με την ΕΕ - Πρώτη συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Facebook Twitter
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν συνομιλίες με στόχο την υπογραφή μιας «εμπορικής συμφωνίας» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα συζητήσουμε για μια καλή εμπορική συμφωνία με τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο περιθώριο μιας διμερούς συνάντησης που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής κυβέρνησης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέροντας ότι άκουσε πως η πρόεδρος της Κομισιόν είναι «σκληρή στις διαπραγματεύσεις».

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του Ντόλαλντ Τραμπ με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Σε ανακοίνωση, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι στο εξής αναμένει «χειροπιαστή πρόοδο».

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε «πεπεισμένη» ότι μπορεί να ορίσει με τους Αμερικανούς «καλούς φίλους» της Ευρώπης μια θετική ατζέντα για το εμπόριο, την τεχνολογία, την ενέργεια και άλλα θέματα.

Μπορεί οι ΗΠΑ να κατέληξαν μόλις σε μια εμπορική εκεχειρία με την Κίνα, οι σχέσεις τους όμως με την ΕΕ παραμένουν ψυχρές, κυρίως από τότε που η Ουάσινγκτον απείλησε ότι θα φορολογήσει τις εισαγωγές αυτοκινήτων -μια απειλή που τρομάζει κυρίως τους Γερμανούς βιομήχανους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ωστόσο σήμερα ότι «θα εξετάσει πολύ σοβαρά» αυτή την πιθανότητα, στην περίπτωση που οι συνομιλίες για μια διατλαντική εμπορική συμφωνία δεν οδηγήσουν πουθενά. «Ελπίζουμε να βρούμε μια συμφωνία», αν οι Ευρωπαίοι «είναι δίκαιοι, δεν θα έχουμε πρόβλημα», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον και το Παρίσι συμφώνησαν ήδη σήμερα να αποφύγουν οποιαδήποτε «κλιμάκωση» στη μεταξύ τους σύγκρουση λόγω μιας γαλλικής απόφασης να φορολογούνται τεχνολογικές εταιρίες, ανάμεσά τους οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί.

Οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει να απαντήσουν με την επιβολή πρόσθετων δασμών, που μπορεί να οδηγήσουν όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύγκρουση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσει μια εμπορική συμφωνία με την Ελβετία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ. «Θέλουν μια συμφωνία και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», είπε ο Τραμπ έπειτα από μια συνάντηση με την Σοσιαλίστρια Σιμονέτα Σομαρούγκα, η οποία ασκεί την ετήσια προεδρία της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ FAST FOOD ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Διεθνή / Γαλλία: Το fast food εκτοξεύεται στη «γενέτειρα» της haute cuisine, προκαλώντας ανησυχία στον κλάδο

Πλέον περισσότερο από το μισό της αγοράς προέρχεται από fast food και fast casual επιχειρήσεις, σε μία τάση που στηρίζεται κυρίως στους νεότερους καταναλωτές και στα social media
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

Διεθνή / Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social βίντεο «με ωμές εικόνες βίας» από τη δολοφονία γυναίκας

O Αμερικανός πρόεδρος για άλλη μία φορά χρησιμοποιεί τον θάνατο μίας γυναίκας για να ενισχύσει το αίσθημα φόβου γύρω από τη μετανάστευση και να στηρίξει πολιτικές μαζικών απελάσεων
THE LIFO TEAM