Ο Τραμπ ξεκινά συνομιλίες για εμπορική συμφωνία με την ΕΕ - Πρώτη συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο Τραμπ ξεκινά συνομιλίες για εμπορική συμφωνία με την ΕΕ - Πρώτη συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Facebook Twitter
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν συνομιλίες με στόχο την υπογραφή μιας «εμπορικής συμφωνίας» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα συζητήσουμε για μια καλή εμπορική συμφωνία με τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο περιθώριο μιας διμερούς συνάντησης που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής κυβέρνησης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέροντας ότι άκουσε πως η πρόεδρος της Κομισιόν είναι «σκληρή στις διαπραγματεύσεις».

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του Ντόλαλντ Τραμπ με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Σε ανακοίνωση, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι στο εξής αναμένει «χειροπιαστή πρόοδο».

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε «πεπεισμένη» ότι μπορεί να ορίσει με τους Αμερικανούς «καλούς φίλους» της Ευρώπης μια θετική ατζέντα για το εμπόριο, την τεχνολογία, την ενέργεια και άλλα θέματα.

Μπορεί οι ΗΠΑ να κατέληξαν μόλις σε μια εμπορική εκεχειρία με την Κίνα, οι σχέσεις τους όμως με την ΕΕ παραμένουν ψυχρές, κυρίως από τότε που η Ουάσινγκτον απείλησε ότι θα φορολογήσει τις εισαγωγές αυτοκινήτων -μια απειλή που τρομάζει κυρίως τους Γερμανούς βιομήχανους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ωστόσο σήμερα ότι «θα εξετάσει πολύ σοβαρά» αυτή την πιθανότητα, στην περίπτωση που οι συνομιλίες για μια διατλαντική εμπορική συμφωνία δεν οδηγήσουν πουθενά. «Ελπίζουμε να βρούμε μια συμφωνία», αν οι Ευρωπαίοι «είναι δίκαιοι, δεν θα έχουμε πρόβλημα», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον και το Παρίσι συμφώνησαν ήδη σήμερα να αποφύγουν οποιαδήποτε «κλιμάκωση» στη μεταξύ τους σύγκρουση λόγω μιας γαλλικής απόφασης να φορολογούνται τεχνολογικές εταιρίες, ανάμεσά τους οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί.

Οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει να απαντήσουν με την επιβολή πρόσθετων δασμών, που μπορεί να οδηγήσουν όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύγκρουση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσει μια εμπορική συμφωνία με την Ελβετία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ. «Θέλουν μια συμφωνία και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», είπε ο Τραμπ έπειτα από μια συνάντηση με την Σοσιαλίστρια Σιμονέτα Σομαρούγκα, η οποία ασκεί την ετήσια προεδρία της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM