Απεργία την Πρωτομαγιά

Βραζιλία: Καρατομήθηκε ο υπουργός πολιτισμού γιατί χρησιμοποίησε ρήσεις του Γκέμπελς σε ομιλία του

Βραζιλία: Καρατομήθηκε ο υπουργός πολιτισμού γιατί χρησιμοποίησε ρήσεις του Γκέμπελς σε ομιλία του Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Πολιτισμού της Βραζιλίας, Ρομπέρτο Αλβίμ, απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του την Παρασκευή, μια μέρα αφού δημοσίευσε βίντεο με ομιλία του, στην οποία χρησιμοποίησε ρήσεις του επικεφαλής της προπαγάνδας των ναζί, Τζόζεφ Γκέμπελς.

Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα του υπουργείου στο Twitter ο υπουργός πολιτισμού της Βραζιλίας, αναφέρεται σε λεπτομέρειες βραβείων για «ηρωική» και «εθνική» τέχνη. Η μουσική υπόκρουση που συνοδεύει το επίμαχο βίντεο είναι το «Lohengrin» του Βάγκνερ, αγαπημένου συνθέτη του Χίτλερ. 

Το επίμαχο Tweet με το βίντεο διαγράφηκε από τον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε. Αντιδρώντας στο σάλο που προκλήθηκε, ο Ρομπέρτο Αλβίμ είπε ότι η ομιλία του ήταν μία «ρητορική σύμπτωση» ενώ παράλληλα ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας δέχτηκε να τον απομακρύνει από τα καθήκοντά του. 

  

Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ανέφερε ότι ο υπουργός δεν έχει πλέον θέση στην κυβέρνησή του, λόγω των «ατυχών δηλώσεών» του. «Επαναλαμβάνω ότι απορρίπτουμε τις ολοκληρωτικές ιδεολογίες», πρόσθεσε. Ο ίδιος ο Αλβίμ, μέσω του Facebook, επιβεβαίωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο «με σκοπό να τον προστατεύσει».

Ο Αλβίμ ήταν διευθυντής θεάτρου μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε ανέλαβε Γραμματέας Πολιτισμού. Η θέση αυτή είναι αντίστοιχη του υπουργού Πολιτισμού, ενός χαρτοφυλακίου που δεν υπάρχει στην κυβέρνηση του Μπολσονάρου, αφού ενσωματώθηκε, μαζί με το υπουργείο Αθλητισμού, στο υπουργείο Εθνικότητας.


Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, πρώην στρατιωτικός με συντηρητική κοινωνική ατζέντα, έχει κατηγορήσει συχνά τους Βραζιλιάνους καλλιτέχνες και τις πολιτιστικές παραγωγές, στις οποίες συγκαταλέγονται σχολικά βιβλία και ταινίες, για «αριστερή προκατάληψη». Αρχικά δεν είχε προβεί σε κάποιο σχόλιο γα το θέμα.

Ο πρόεδρος της Βουλής και η Ισραηλιτική Συνομοσπονδία της Βραζιλίας, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, ζήτησαν την απόλυσή του υπουργού Πολιτισμού. Η Ισραηλιτική Συνομοσπονδία της Βραζιλίας σε δήλωσή της ανέφερε πως «για να μιμηθεί την άποψη του Γκέμπελς ... είναι ένα τρομακτικό σημάδι του οράματός του για τον πολιτισμό, που πρέπει να καταπολεμηθεί και να περιοριστεί», ζητώντας παράλληλα την άμεση απομάκρυνσή του και προσθέτοντας πως «η Βραζιλία, που έστειλε γενναίους στρατιώτες να πολεμήσουν το ναζισμό στο ευρωπαϊκό έδαφος, δεν το αξίζει».


Στο έξι λεπτών βίντεο στο οποίο αναλύει τις λεπτομέρειες για το Εθνικό Βραβείο Τεχνών, ο υπουργός πολιτισμού αναφέρει: «Η Βραζιλιάνικη τέχνη της επόμενης δεκαετίας θα είναι ηρωική και θα είναι εθνική, θα είναι προικισμένη με μεγάλη ικανότητα συναισθηματικής εμπλοκής... βαθιά συνδεδεμένης με τις επείγουσες φιλοδοξίες των ανθρώπων μας, αλλιώς θα είναι ένα τίποτα».


Μέρη του λόγου του είναι πανομοιότυπα με αποσπάσματα που υπάρχουν στο βιογραφικό βιβλίο για τον Γκέμπελς «Joseph Goebbels: A Biography» του Γερμανού ιστορικού, Πίτερ Λόνγκεριχ ο οποίος έχει συγγράψει πολλά έργα για το Ολοκαύτωμα.


«Η γερμανική τέχνη της επόμενης δεκαετίας θα είναι ηρωική, θα είναι κραταιά-ρομαντική, θα είναι πραγματική και εντελώς απαλλαγμένη από συναισθηματισμό, θα είναι εθνική με μεγάλο Πάθος και θα είναι αγέρωχη, ή δεν θα είναι τίποτα» αναφέρεται στο βιβλίο.


Στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, o Αλβίμ έγραψε αρχικά πως η αριστερά έκανε μία μια παραπλανητική συσχέτιση μεταξύ των δύο ομιλιών, και πως δεν υπήρχε τίποτα κακό σε αυτή τη φράση.

«Ολόκληρη η ομιλία βασίστηκε σε ένα εθνικιστικό ιδεώδες για την βραζιλιάνικη τέχνη και υπήρξε σύμπτωση με ΜΙΑ φράση από μια ομιλία του Γκέμπελς. Δεν τον ανέφερα συγκεκριμένα και δε θα το έκανα ΠΟΤΕ...Αλλά η συγκεκριμένη πρόταση είναι από μόνη της τέλεια» έγραψε χωρίς να σχολιάσει τη μουσική που συνοδεύει το βίντεο.

Ωστόσο αργότερα ζήτησε συγγνώμη για το «λάθος που δεν έγινε σκόπιμα». «Αν γνώριζα την προέλευση της φράσης, δεν θα την χρησιμοποιούσα ποτέ», έγραψε στο Facebook, εξηγώντας ότι η ομιλία του γράφτηκε με βάση διάφορες ιδέες των συμβούλων του. Πρόσθεσε ότι «απορρίπτει όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και το ναζιστικό καθεστώς» και ζήτησε συγγνώμη από την εβραϊκή κοινότητα για την οποία «τρέφει το βαθύτερο σεβασμό».

  

 

Με πληροφορίες από BBC / CNN / Deutsche Welle

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ