Το Ισραήλ απαγόρευσε σε Χριστιανούς της Γάζας να επισκεφθούν την Βηθλεέμ και την Ιερουσαλήμ για τα Χριστούγεννα

Το Ισραήλ απαγόρευσε σε Χριστιανούς της Γάζας να επισκεφθούν την Βηθλεέμ και την Ιερουσαλήμ για τα Χριστούγεννα Facebook Twitter
0

Οι Χριστιανοί στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα επιτρέπεται να επισκέπτονται ιερές πόλεις, όπως η Βηθλεέμ και η Ιερουσαλήμ, για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα φέτος, δήλωσαν οι αρχές του Ισραήλ.

Μόνο 100 χριστιανοί της Γάζας θα λάβουν άδειες για ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά κανένας δεν θα μπορέσει να μεταβεί στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, όπου βρίσκονται λατρευτικοί τόποι των χριστιανών, δήλωσε εκπρόσωπος της στρατιωτικής αρχής των Ισραηλινών, αρμόδιος για τις υποθέσεις με τους Παλαιστινίους.

Το Ισραήλ περιορίζει αυστηρά την μετακίνηση εκτός της Λωρίδας της Γάζας, περιοχή ελεγχόμενη από τη Χαμάς, μια ισλαμική ομάδα που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ο εκπρόσωπος των αρχών δήλωσε ότι μετά από «εντολές ασφαλείας» κάτοικοι της Γάζας ηλικίας άνω των 45 ετών θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέσω της διέλευσης των συνόρων Allenby Bridge του Ισραήλ με την Ιορδανία αλλά δεν θα μπορούν να επισκέπτονται πόλεις στο Ισραήλ ή τη Δυτική Όχθη.

Η Γάζα, με πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων, έχει μόνο περίπου 1.200 χριστιανούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Έλληνες Ορθόδοξοι. Πάνω από 900 από αυτούς ζήτησαν να εγκαταλείψουν τη Γάζα για τα φετινά Χριστούγεννα.

Η φετινή απόφαση είναι μια εξαίρεση σε σχέση με την μέχρι τώρα πολιτική. Πέρυσι, το Ισραήλ χορήγησε άδειες για περίπου 700 χριστιανούς της Γάζας ώστε να ταξιδέψουν στην Ιερουσαλήμ, στη Βηθλεέμ, στη Ναζαρέτ και σε άλλες ιερές πόλεις που προσελκύουν χιλιάδες προσκυνητές κάθε περίοδο διακοπών. Όμως τον Απρίλιο, 300 Χριστιανοί είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ για το Πάσχα, μόνο μετά από δημόσια πίεση στο Ισραήλ για να αλλάξει την αρχική του απόφαση να τους απαγορευθεί η είσοδος


Μια χριστιανή από τη Γάζα, που μίλησε στο Reuters, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ισραήλ θα αναστρέψει την φετινή πολιτική του, ώστε να μπορέσει να επισκεφτεί την οικογένειά της στην πόλη της Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. «Κάθε χρόνο προσεύχομαι να μου δώσουν άδεια για να γιορτάσω τα Χριστούγεννα και να δω την οικογένειά μου», δήλωσε η 50χρονη γυναίκα.

Οι χριστιανοί ηγέτες στην Ιερουσαλήμ καταδίκασαν την κίνηση, αλλά πρόσθεσαν ότι απευθύνονται στις ισραηλινές αρχές για να αναστρέψουν την απόφαση. «Άλλοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επιτρέπεται να ταξιδεύουν στη Βηθλεέμ. Πιστεύουμε ότι οι Χριστιανοί της Γάζας θα πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα», δήλωσε ο Wadie Abu Nassar, σύμβουλος των τοπικών ηγετών των εκκλησιών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM