Unesco: Εκτός λίστας της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το «ρατσιστικό» καρναβάλι του Βελγίου

Unesco: Εκτός λίστας της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το «ρατσιστικό» καρναβάλι του Βελγίου Facebook Twitter
0

Από τον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αφαίρεσε η Unesco το καρναβάλι βελγικής πόλης, λόγω «επίμονων αντισημιτικών αναφορών».

Σε μία άνευ προηγουμένη κίνηση, η διακυβερνητική επιτροπή για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ανακοίνωσε πως αποσύρει από τον σχετικό κατάλογο το ετήσιο καρναβάλι της βελγικής πόλης Άαλστ καθώς «επιμένει στην επανάληψη ρατσιστικών και αντισημιτικών αναπαραστάσεων».

Το καρναβάλι της Άαλστ, που βρίσκεται στις γερμανόφωνες περιοχές της Φλάνδρας, είχε περιληφθεί στη λίστα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Unesco το 2010. Ωστόσο, η παρουσία κατά την παρέλαση του καρναβαλιού άρματα που παρουσίαζαν τους εβραίους σαν καρικατούρες με γαμψή μύτη και καθήμενους σε τσουβάλια με χρυσό εξόργισε την ισχυρή εβραϊκή κοινότητα της περιοχής -που μετρά πάνω από 40.000 άτομα.

«Οι πολίτες της Άαλστ υφίστανται χονδροειδείς κατηγορίες» τόνισε ο δήμαρχος της πόλης, Christoph D'Haese - ο οποίος αναμένοντας τη σχετική απόφαση της Επιτροπής, είχε προλάβει να αφαιρέσει ήδη τον τίτλο από την πόλη του - προσθέτοντας: «Δεν είμαστε ούτε αντισημίτες ούτε ρατσιστές. Όσοι υποστηρίζουν όλα αυτά, είναι κακόβουλοι. Το Άαλστ παραμένει πάντα η πρωτεύουσα της διακωμώδησης και της σάτιρας».

«Παρά τις επικρίσεις, παρά τις σαφείς αποκρουστικές αντισημιτικές εικόνες, παρά την ευκαιρία που του δόθηκε τουλάχιστον να αναγνωρίσει το λάθος, ο δήμαρχος της Άαλστ επιμένει να περιφρονεί και να εμπαίζει» αντέτεινε ο Menachem Margolin, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Ένωσης με έδρα τις Βρυξέλλες.

Τον περασμένο Μάρτιο η Unesco είχε τονίσει πως θα ήταν «σε εγρήγορση και αδέκαστη σχετικά με τέτοια περιστατικά». «Η Unesco, πιστή στις ιδρυτικές της αξίες για αξιοπρέπεια, ισότητα και αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των ανθρώπων, καταδικάζει κάθε μορφή ρατσισμού, αντισημιτισμού και ξενοφοβίας» διεμήνυε η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Με πληροφορίες από τη Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ