Ξεκίνησε στο Αμβούργο η δίκη ενός πρώην δεσμοφύλακα των Ναζί που κατηγορείται για συνέργεια σε 5.230 περιπτώσεις ανθρωποκτονιών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ στην Πολωνία. 

 

Ο άνδρας, γνωστός ο Μπρούνο Ντ, που σήμερα είναι 93 ετών, επόπτευε το στρατόπεδο από το καλοκαίρι του 1944 μέχρι την άνοιξη του 1945. Καθώς ο Μπρούνο Ντ. δεν είχε ακόμη ενηλικιωθεί κατά την τέλεση των πράξεων, ένα μεικτό ορκωτό δικαστήριο ανηλίκων καλείται να αποφασίσει εάν ο κατηγορούμενος, ως δεσμοφύλακας, δεν εμπόδιζε μόνο τους κρατούμενους από το να διαφύγουν αλλά παρεμπόδιζε επίσης εξεγέρσεις και την απελευθέρωση κρατουμένων.

 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle η εισαγγελία είναι βέβαιη ότι «συμμετείχε γνωρίζοντας τις ύπουλες και φρικτές ανθρωποκτονίες ιδιαιτέρως των Εβραίων κρατουμένων» και ότι «ήταν μέρος της μηχανής εξοντώσεων» ενώ ήταν «και πρόθυμος να εκτελέσει τις διαταγές για εξοντώσεις». Ο Μπρούνο Ντ. θα παρίσταται στη δίκη για δύο ώρες κάθε μέρα εξαιτίας της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle o Μπρούνο Ντ. έχει παραδεχθεί το ότι ήταν δεσμοφύλακας στο Στούτχοφ, ωστόσο δεν αποδέχεται τις κατηγορίες για συνέργεια σε ανθρωποκτονίες.

 

«Ο λόγος που δεν έγινε νωρίτερα η δίκη είναι ότι άλλαξε το νομικό πλαίσιο», αναφέρει η Deutsche Welle. Παλαιότερα οι δίκες επικεντρώνονταν περισσότερο σε ανώτερα στελέχη ενώ τα τελευταία χρόνια διατυπώνεται ολοένα και συχνότερα η άποψη ότι και κατώτερα στελέχη πρέπει να εκδιώκονται. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται τα δέκα τελευταία χρόνια και οι δίκες στέφονται εναντίον γραμματέων, φυλάκων και άλλων. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν ακόμα 23 δίκες εναντίον δεσμοφυλάκων.

 

Δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι οι κρατούμενοι του Στούτχοφ δολοφονούνταν είτε με μία σφαίρα στον αυχένα, είναι με το δηλητηριώδες αέριο Zyklon B, ενώ το στρατόπεδο τους καταδίκαζε σε πείνα και τους στερούσε την φαρμακευτική αγωγή. Το Στούτχοφ ήταν το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι Ναζί εκτός Γερμανίας. Βρίσκεται περίπου 22 μίλια ανατολικά του Γκντανσκ. Άνοιξε το 1939. Ως τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Στούτχοφ κρατήθηκαν περίπου 115.000 άτομα. Περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο εκεί. 

 

Με πληροφορίες από CNN/Deutsche Welle