Ανακοινώθηκε η συμφωνία για το Brexit - Οι δηλώσεις από Γιούνκερ και Μπόρις Τζόνσον

Ανακοινώθηκε η συμφωνία για το Brexit - Οι δηλώσεις από Γιούνκερ και Μπόρις Τζόνσον Facebook Twitter
0

Συμφωνία για το Brexit ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον

Έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Όπως είπε χαρακτηριστικά «όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία – έχουμε μια συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Συνιστώ (η σύνοδος της ΕΕ) να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία». 

Έχουμε μια σπουδαία συμφωνία, με τη Βρετανία να αναλαμβάνει και πάλι τον έλεγχο, δήλωσε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το συγκεκριμένο θέμα.

Σε επιστολή του ο Γιούνκερ δήλωσε είναι ώρα να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαζυγίου και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία.

«Έχουμε μια σπουδαία νέα συμφωνία, που φέρει και πάλι πίσω τον έλεγχο», δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Τόσο η Ευρωπαϊκή πλευρά όσο και η Βρετανική εργάζονταν στο νομικό κείμενο της συμφωνίας, ωστόσο η έγκριση του Βρετανικού κοινοβουλίου όσο και της ΕΕ ήταν αναγκαία. Από χθες είχε γίνει γνωστό πως σήμερα θα ανακοινωθεί επισήμως η συμφωνία.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δηλώνει ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο συμφωνίας ισχύει και μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ύστερα από την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας για το Brexit.  «Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε.

Η στερλίνα σημείωσε άλμα άνω του 1%, με τις βρετανικές μετοχές να κάνουν ράλι ύστερα από την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας. Στις 12:45 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα κατέγραψε άνοδο κατά 0,86% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2942 δολάριο και κατά 0,60% έναντι του ενιαίου νομίσματος στις 86,01 πένες.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ