Β. Κορέα - ΗΠΑ: Αντικρουόμενες αξιολογήσεις για τις συνομιλίες για τα πυρηνικά στη Στοκχόλμη

Β. Κορέα - ΗΠΑ: Αντικρουόμενες αξιολογήσεις για τις συνομιλίες για τα πυρηνικά στη Στοκχόλμη Facebook Twitter
EPA
0

Διαφορετική εικόνα έδωσαν ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα για τις συνομιλίες που είχαν χθες στη Στοκχόλμη Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

Μετά από οκτώμισι ώρες συζητήσεων των δύο αντιπροσωπειών, στην πρώτη επίσημη συνάντηση σε επίπεδο ομάδων εργασίας από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν τον Ιούνιο και συμφώνησαν να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις, η βορειοκορεατική πλευρά κατηγόρησε ευθέως την Ουάσινγκτον για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει λόγο για «καλές συνομιλίες».

«Οι διαπραγματεύσεις δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας και τελικά διακόπηκαν», είπε ο Βορειοκορεάτης επικεφαλής διαπραγματευτής Κιμ Μιονγκ Γκιλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από την πρεσβεία της χώρας του στη Στοκχόλμη. «Είμαστε απογοητευμένοι επειδή οι ΗΠΑ δεν έβαλαν τίποτα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τώρα την ευθύνη για τη συνέχιση των συνομιλιών την έχουν οι ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι αυτά τα σχόλια «δεν αντικατοπτρίζουν ούτε το περιεχόμενο ούτε το πνεύμα της σημερινής συζήτησης. Οι ΗΠΑ παρουσίασαν καινοτόμες ιδέες και είχαν καλές συνομιλίες με τους Βορειοκορεάτες ομολόγους τους», υπογράμμισε ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Όρταγκους.

Παράλληλα τόνισε ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ αποδέχθηκε την πρόσκληση της Σουηδίας να επιστρέψει στην Στοκχόλμη έπειτα από δύο εβδομάδες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας.

«Στο τέλος των συζητήσεων μας οι Ηνωμένες Πολιτείες προσκλήθηκαν από τους Σουηδούς οικοδεσπότες μας να επιστρέψουμε στη Στοκχόλμη για μια νέα συνάντηση σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις για όλα τα θέματα. Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ δέχθηκε την πρόσκληση», τόνισε η Όρταγκους.

Δεν ανέφερε την απάντηση της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας σε αυτή την πρόταση. Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την πρόσκληση για νέες συνομιλίες ή αν η Πιονγιάνγκ αποδέχθηκε αυτήν.

Πομπέο: Είναι νωρίς για να αξιολογηθεί η πρόοδος των συνομιλιών

Από την Αθήνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί η πρόοδος των χθεσινών συνομιλιών, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του. «Εκθέσαμε μια σειρά ιδεών. Ελπίζουμε ότι οι Βορειοκορεάτες προσήλθαν με καλό πνεύμα και βούληση να προσπαθήσουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή όσων ο πρόεδρος Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν συμφώνησαν στην Σιγκαπούρη», τόνισε ο Πομπέο, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένο κείμενο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι συνομιλίες της Στοκχόλμης είναι οι πρώτες συζητήσεις που έγιναν μετά από αρκετό καιρό και χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά να γίνει, πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Ελπίζουμε ότι αυτές οι αρχικές συναντήσεις θα μπορέσουν να καθορίσουν την πορεία για μια σειρά διαλόγων που θα γίνουν στις επόμενες εβδομάδες και μήνες που θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στη Σιγκαπούρη», συμπλήρωσε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε τόνισε με ανάρτηση στο twitter νωρίτερα το Σάββατο ότι ήταν ενθαρρυντικό να βλέπει τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών στη Σουηδία να πραγματοποιούν συνομιλίες σε επίπεδο εργασίας. «Χρειάζεται ο διάλογος για να βρεθεί μια ειρηνική λύση για την αποπυρηνικοποίηση», σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Tass/dpa/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών μετά τις σφοδρές επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Διεθνή / Ιράν: Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών μετά τις σφοδρές επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Η Ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος προειδοποιεί για τοξικούς ρύπους και όξινη βροχή, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία
THE LIFO TEAM
«Τέλος μιας εποχής»: Ο θάνατος Χαμενεΐ θεωρείται για το Ιράν μια στιγμή αντίστοιχη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Διεθνή / «Τέλος μιας εποχής»: Ο θάνατος Χαμενεΐ θεωρείται για το Ιράν μια στιγμή αντίστοιχη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Την ώρα που η Συνέλευση των Ειδικών φέρεται να έχει ήδη ορίσει το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Χαμενεΐ, αναλυτές εκτιμούν ότι η απώλεια της πιο ισχυρής προσωπικότητας του ιρανικού καθεστώτος, ενδέχεται να σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για την Ισλαμική Δημοκρατία
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Τουλάχιστον 400 νεκροί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Τουλάχιστον 400 νεκροί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο

Μάρτυρες περιγράφουν εικόνες βιβλικής καταστροφής - Σπίτια γκρεμισμένα, τεράστιες τρύπες στο έδαφος, προσωπικά αντικείμενα των πολιτών διάσπαρτα στα συντρίμμια
THE LIFO TEAM
Τελ Αβίβ: Πύραυλος χτυπά την πόλη εν μέσω ζωντανής μετάδοσης – Σχεδόν 2.000 τραυματίες σε νοσοκομεία

Διεθνή / Τελ Αβίβ: Πύραυλος χτυπά την πόλη εν μέσω ζωντανής μετάδοσης – Σχεδόν 2.000 τραυματίες σε νοσοκομεία

Το σοβαρό περιστατικό καταγράφηκε πριν προλάβει να διακοπεί η σύνδεση - Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς η σύγκρουση δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης
THE LIFO TEAM
Guardian: «Ένα πολύ επικίνδυνο άτομο» - Ο Πιτ Χέγκσεθ φαίνεται να πανηγυρίζει τη σφαγή στον πόλεμο με το Ιράν

Διεθνή / Guardian: «Ένα πολύ επικίνδυνο άτομο» - Ο Πιτ Χέγκσεθ φαίνεται να πανηγυρίζει τη σφαγή στον πόλεμο με το Ιράν

Αναλυτές εξηγούν μεταξύ άλλων ότι η ρητορική και η ιδεολογία του, μετατρέπουν έναν πολιτικό πόλεμο σε σχεδόν «ιερό πόλεμο» χριστιανικής προπαγάνδας ενάντια στο Ιράν
THE LIFO TEAM
OXI - Κέιτ Μίντλετον: Η φήμη που είχε διαψεύσει για τη σχέση της με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ στην πρώτη τους συνέντευξη

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η φήμη που διέψευσε για τη σχέση της με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ στην πρώτη τους συνέντευξη

Στη συνέντευξη τους με αφορμή τον αρραβώνα τους το 2010, είχαν μιλήσει για τις φήμες που υπήρχαν τότε για τη σχέση τους, για την πρόταση γάμου, αλλά και για τον σύντομο χωρισμό τους το 2007
THE LIFO TEAM