Πάβελ Ουστίνοφ: Ο φυλακισμένος ηθοποιός που προκάλεσε άνευ προηγουμένου κύμα συμπαράστασης στη Ρωσία

Πάβελ Ουστίνοφ: Ο φυλακισμένος ηθοποιός που προκάλεσε άνευ προηγουμένου κύμα συμπαράστασης στη Ρωσία Facebook Twitter
Ο 24χρονος Πάβελ Ουστίνοφ καταδικάστηκε αλλά όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος τον στηρίζει
0

Ο φυλακισμένος Πάβελ Ουστίνοφ έχει καταφέρει μέσα σε δύο μέρες να είναι ο πρωταγωνιστής μιας διαμάχης που για πρώτη φορά ξεσηκώνει στη Ρωσία ένα τέτοιο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος, διασημότητες και χιλιάδες χρήστες των σοσιαλ μίντια υποστηρίζουν τον ηθοποιό που καταδικάστηκε για αντίσταση στη σύλληψη κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης, παρά το γεγονός πως τα αποδεικτικά στοιχεία υπέρ του είναι αδιάσειστα.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει τη σύλληψη του ηθοποιού είναι αυτό που προκάλεσε τις μαζικές παρεμβάσεις υπέρ του. Ο Πάβελ αρνήθηκε κάθε κατηγορία και ισχυρίζεται πως οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν βίαια στις 3 Αυγούστου, την στιγμή που περίμενε κάποιον φίλο του σε μια πλατεία.

Όσοι το είδαν κατάλαβαν αμέσως πως αυτός ο άνδρας καταδικάστηκε άδικα:

 

Ο Πάβελ Ουστίνοφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 3,5 ετών με την κατηγορία ότι επιτέθηκε σε αστυνομικό, απευθύνθηκε στις Κοινωνικές Εποπτικές Επιτροπές (θεσμός που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κρατουμένων και καταγγέλλει τις παράτυπες συμπεριφορές και πράξεις των εισαγγελικών αρχών και αστυνομικών αρχών), καταγγέλλοντας ότι κακοποιήθηκε από τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, με αποτέλεσμα να έχει πολλαπλά τραύματα. Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο αρμόδιος γραμματέας της Κοινωνικής Εποπτικής Επιτροπής της πρωτεύουσας Ιβάν Μέλνικοφ, ο οποίος επεσήμανε ότι μεταβίβασε την καταγγελία του Ουστίνοφ στην αρμόδια επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Πρωτοφανής υποστήριξη από καλλιτέχνες

Η κρατική τηλεόραση αποσιώπησε σε μεγάλο βαθμό την υπόθεση, αλλά το κύμα συμπαράστασης στο πρόσωπο του 24χρονου ηθοποιού μεγαλώνει. Ωστόσο όπως γράφουν οι New York Times, η δημόσια έκκληση κόντρα στο νομικό σύστημα είναι ασυνήθιστη στη Ρωσία και φέρει πραγματικούς κινδύνους. Οι περισσότεροι από τους ηθοποιούς που μιλάνε υπέρ του Πάβελ, εργάζονται σε θέατρα που λειτουργούν από κυβερνητικές χορηγίες ή είναι κρατικά και εμφανίζονται σε ταινίες που επιχορηγούνται από το κράτος.

Σήμερα, ο γνωστός Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, των ταινιών «Επιστροφή» , «Λεβιάθαν» και «Χωρίς αγάπη», μέσω βίντεο που ανάρτησε στο Telegram , απευθύνει έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο να μελετήσει την υπόθεση του νεαρού ηθοποιού Πάβελ Ουστίνοφ και να παρέμβει. «Απευθύνομαι συγκεκριμένα σε εσάς, επειδή μόνο εσείς φαίνεται ότι είσαστε σε θέση να διορθώσετε αυτή την στρέβλωση. Ως πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είσαστε ο εγγυητής της ζωής και της αξιοπρέπειας των πολιτών. Αυτή τη στιγμή το ζήτημα αφορά την ζωή και την αξιοπρέπεια ενός πολίτη της χώρας μας, ενός νεαρού ανθρώπου που λέγεται Πάβελ Ουστίνοφ», λέει ο Ζβιάγκιντσεφ.

Παράλληλα ζητά από τον Ρώσο πρόεδρο να δει το βίντεο με την σύλληψη του Ουστίνοφ λέγοντας: «και θα δείτε, όπως βλέπει όλη η κοινωνία που δεν αδιαφορεί, ότι αυτός ο νέος άνθρωπος δεν φταίει σε τίποτα» Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην υπόθεση του Ουστίνοφ, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο λαμβάνει υπ όψιν του την κοινωνική διάσταση που πήρε η υπόθεση Ουστίνοφ, αλλά ούτε ο πρόεδρος, ούτε η Διοίκηση του προέδρου μπορούν να επηρεάσουν το δικαστήριο.

Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος της Μόσχας εξέφρασε από χθες τη συμπαράσταση του προς τον 23χρονο Πάβελ. Καλλιτεχνικοί διευθυντές μερικών θεάτρων τη Μόσχας, ηθοποιοί, κινηματογραφιστές και πλήθος καλλιτεχνών τάχθηκαν στο πλευρό του νεαρού Ουστίνοφ, δημοσιεύοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την φράση «Είμαι / Είμαστε ο Πάβελ Ουστίνοφ», η οποία παραπέμπει στην υπόθεση του δημοσιογράφου- ερευνητή Ιβάν Γκολουνόφ, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2019 με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών η οποία εν συνεχεία κατέρρευσε και ο ίδιος αθωώθηκε.

Ένας από του πρώτους που εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς τον Πάβελ, είναι ο διακεκριμένος και δημοφιλής Ρώσος ηθοποιός Κοντσταντίν Ράϊκιν, διευθυντής του θεάτρου «Σατιρικόν» και της Ανώτατης Σχολής σκηνογραφίας, στην οποία φοίτησε ο Πάβελ Ουστίνοφ, ο οποίος ζήτησε την απελευθέρωση του. «Θα ήθελα πολύ, να μην του καταστρέψουν το μέλλον, να μην του καταστρέψουν την ζωή. Τον γνωρίζω καλά και είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν φταίει σε τίποτα. Είναι ένας αξιόπιστος και ήρεμος άνθρωπος», δήλωσε ο Ράικιν. Ο Ουστίνοφ είναι απόφοιτος δραματικής σχολής και έχει παίξει σε μικρούς ρόλους στον κινηματογράφο. Ο Ράικιν, μέσω της ιστοσελίδας του θεάτρου του, απευθύνεται στην κοινή γνώμη και στα ΜΜΕ με την παράκληση να στρέψουν την προσοχή τους στην υπόθεση Ουστίνοφ.

Παρόμοια έκκληση απηύθυνε και ο γνωστός ηθοποιός Αλεξάντρ Παλ, ο οποίος είχε συμμετάσχει στη διαδήλωση της 3ης Αυγούστου, ενώ την έκκληση του προσυπογράφουν πολλοί δημοφιλείς Ρώσοι ηθοποιοί. «Μπορείς να δεις καθαρά στο βίντεο της σύλληψης του Ουστίνοφ, ότι δεν προβάλλει καμία αντίσταση στους αστυνομικούς ... Πρόκειται για μια εντελώς στημένη υπόθεση», έγραψε ο Πάλ στην έκκληση του.

Πάβελ Ουστίνοφ: Ο φυλακισμένος ηθοποιός που προκάλεσε άνευ προηγουμένου κύμα συμπαράστασης στη Ρωσία Facebook Twitter
Διαδηλωτής με πανό που γράφει «Ελευθερώστε τον Πάβελ»

Ένας από τους υποστηρικτές του είναι και ο γνωστός αστέρας της τηλεόρασης Μαξίμ Γκάλκιν και ο δημοφιλής τραγουδιστής Σεργκέι Λάζαρεφ ο οποίος έχει εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram. «Αυτή είναι απλά μια υπερβολική ποινή για έναν νέο άνθρωπο που δεν έκανε τίποτα. Απλώς περίμενε στο μετρό να συναντήσει τον φίλο του...» έγραψε ο Λάζαρεφ στο Instagram απευθυνόμενος στα 4,2 εκατομμύρια ακολούθους του.

Ο ηθοποιός Ντάνια Καζλόφσκι έγραψε ότι «Η εξοργιστική ανομία και ο κυνισμός που φαίνεται πρέπει να ανησυχεί τον καθένα». «Είμαστε πεπεισμένοι για την αθωότητα του. Ας μην γίνουμε νεκρές ψυχές, ας μην σιωπήσουμε για αυτό, ας μιλήσουμε γι αυτό. Ελάτε να υποστηρίξουμε τον Πάβελ Ουστίνοφ», είπε ένας ηθοποιός μετά το τέλος της παράστασης στο θέατρο «Να Στραστνόμ» απευθυνόμενος στο κοινό.

Τη συμπαράσταση τους προς τον Ουστίνοφ εξέφρασαν δεκάδες ηθοποιοί, τραγουδιστές και γνωστοί παρουσιαστές με ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία έχουν εκατομμύρια ακολούθους, κάνοντας έτσι γνωστή την υπόθεση του Ουστίνοφ σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας. Ανάμεσα τους ο παρουσιαστής Μαξίμ Γκάλκιν, ο Μαξίμ Βιτόργκαν, η γνωστή δημοσιογράφος και υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές Ξένια Σαμπτσάκ, η Ελιζαμπέτα Μπογιάρσκαγια, η Κριστίνα Άσμους , η Άννα Μελικιάν , η Ιρίνα Γκορμπατσόβα και πολλοί άλλοι.

Διαδηλώσεις στη Μόσχα

Στη ρωσική πρωτεύουσα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στον Πάβελ Ουστίνοφ. Μερικές δεκάδες Ρώσων πολιτών, μεταξύ των οποίων και Ρώσοι ηθοποιοί, συγκεντρώθηκαν σε μια πικετοφορία στην Παλαιά πλατεία στο κέντρο της Μόσχας και συγκεκριμένα έξω από το κτίριο όπου βρίσκεται η Διοίκηση της ρωσικής προεδρίας για να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους στον Ρώσο ηθοποιό.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ, τα οποία έδιναν ο ένας στον άλλον αφού ο καθένας τους τα κρατούσε μερικά λεπτά. Κατά μήκος του κτιρίου ήσαν παρατεταγμένοι αστυνομικοί οι οποίοι δεν εμπόδιζαν την πικετοφορία.

Ο δικηγόρος του Ουστίνοφ, ο Ντμίτρι Τσεσκόφ, άσκησε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του δικαστηρίου Τβερσκόι της Μόσχας. Ο ίδιος επιβεβαίωσε το γεγονός με δηλώσεις του στο «MBX media», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η συμπαράσταση των Ρώσων ηθοποιών θα επηρεάσει θετικά την πορεία της υπόθεσης, γράφει η εφημερίδα Vedomosti.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ