Εκατοντάδες νέες φωτιές στη Βραζιλία ενώ η οργή για τον Αμαζόνιο μεγαλώνει

Εκατοντάδες νέες φωτιές στη Βραζιλία ενώ η οργή για τον Αμαζόνιο μεγαλώνει Facebook Twitter
Φωτογραφία από την πυρκαγιά στην περιοχή Novo Progresso που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Greenpeace Brazil
6

Εκατοντάδες νέες δασικές πυρκαγιές σαρώνουν τo δάσος του Αμαζόνιου στη βόρεια Βραζιλία και η διεθνής πίεση αυξήθηκε σήμερα ώστε να παρακινηθεί ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μποσονάρου να δράσει για να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη πύρινη καταστροφή εδώ και χρόνια.

Ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που πέταξε χθες, Παρασκευή, πάνω από την πολιτεία Ροντόνια (βορειοδυτικά) διαπίστωσε την παρουσία πολλαπλών πυρκαγιών. Οι κάτοικοι του Πόρτο Βέλο εξέφρασαν σήμερα φόβους για το σύννεφο του καπνού που καλύπτει την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής.

«Ανησυχώ πολύ για το περιβάλλον και την υγεία μας», δήλωσε η Ντελμάρα Σίλβα στο AFP. «Έχω μια κόρη που έχει αναπνευστικά προβλήματα και με τις πυρκαγιές υποφέρει περισσότερο».

Η τύχη του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον πλανήτη βρίσκεται στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της G7 που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μπιαρίτς, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι 78.383 πυρκαγιές έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο, ένα ρεκόρ από το 2013.

Στην Αμαζονία, όταν μια δασική έκταση εκχερσώνεται, οι κορμοί των δέντρων μεταφέρονται αλλού, αλλά η υπόλοιπη βλάστηση καίγεται επί τόπου κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, η οποία διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο. Στις γεωργικές εκτάσεις ή στα λιβάδια, η βλάστηση και τα ζιζάνια επίσης στοιβάζονται εκεί, περιμένοντας την ξηρή περίοδο. Αυτά καίγονται τώρα, λένε οι ειδικοί.

Περισσότερες από τις μισές αυτές πυρκαγιές μαίνονται στην Αμαζονία, όπου ζουν περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι. 'Αλλες 1.663 νέες φωτιές καταγράφηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας (INPE).

Ο επικεφαλής του INPE αποπέμφθηκε στις αρχές Αυγούστου γιατί έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με την αποψίλωση των δασών, τα οποία κρίθηκαν ψευδή από τον πρόεδρο Μπολσονάρου: τα στοιχεία έδειχναν ότι η αποψίλωση των δασών τον Ιούλιο ήταν σχεδόν τετραπλάσια από εκείνη που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα του 2018.

Αυτά τα νέα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν την ημέρα που ο Μπολσονάρου ανακοίνωσε την ανάπτυξη του στρατού για την κατάσβεση των φωτιών και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στην περιοχή.

Εκατοντάδες νέες φωτιές στη Βραζιλία ενώ η οργή για τον Αμαζόνιο μεγαλώνει Facebook Twitter
Ένα φίδι σε καμένη έκταση (EPA)

Ευπρόσδεκτη βοήθεια

 

Ο Αμερικανός Ντόναλντ Τραμπ και ο Βρετανός Μπόρις Τζόνσον προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. «Οποιαδήποτε βοήθεια όσον αφορά τις πυρκαγιές είναι ευπρόσδεκτη», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας σήμερα στους δημοσιογράφους.

Οι εικόνες του φλεγόμενου πνεύμονα του πλανήτη προκάλεσαν παγκόσμια αγωνία.

Φωνάζοντας «Σώστε την Αμαζονία», χιλιάδες διαδηλωτές που μετείχαν σε διάφορες κινητοποιήσεις συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στο Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Ζανέιρο. 'Αλλες διαδηλώσεις έγιναν έξω από τις πρεσβείες και τα προξενεία της Βραζιλίας ανά τον κόσμο, έπειτα από το προσκλητήριο πολλών ΜΚΟ.

Η περιβαλλοντική κρίση είναι τέτοια που απειλεί να τορπιλίσει την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) που υπογράφηκε στα τέλη Ιουνίου έπειτα από 20 χρόνια διαπραγματεύσεων.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε μια ομαλή διαδικασία επικύρωσης από τις ευρωπαϊκές χώρες, όσο η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα επιτρέπει την καταστροφή του πράσινου πνεύμονα της Γης», προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου της G7.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την Παρασκευή τον πρόεδρο Μπολσονάρου ότι είπε ψέματα όταν δεσμεύτηκε για την προστασία του περιβάλλοντος και ανακοίνωσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες η Γαλλία αντιτίθεται στη συνθήκη ΕΕ-Mercosur.

«Υπάρχουν δασικές πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο και αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας σε σύντομη τηλεοπτική του ομιλία. Κατηγόρησε επίσης μέσω Twitter τον ομόλογό του της Γαλλίας ότι θέλει να υποκινεί το μίσος εναντίον της Βραζιλίας από απλή ματαιοδοξία. Λίγο νωρίτερα, είχε γράψει στο Twitter: «Η πιο έντονη φωτιά είναι αυτή της κυριαρχίας μας επί της Αμαζονίας», της οποίας το 60% βρίσκεται στο έδαφος της Βραζιλίας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπολσονάρου είχε δείξει με το δάκτυλο τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ αναφερόμενος σε εμπρησμούς. «Οι ΜΚΟ χάνουν χρήματα που προέρχονται από τη Νορβηγία και τη Γερμανία. Δεν έχουν πια θέσεις εργασίας, προσπαθούν να με ανατρέψουν», δήλωσε αναφερόμενος στην αναστολή από τις δύο χώρες των επιδοτήσεών τους στο Ταμείο Αμαζονία για την προστασία του τεράστιου τροπικού δάσους.

Διεθνή
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Διεθνή / Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλυτέρευση των σχέσεων με τη Δύση τα τελευταία χρόνια για να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon, για τα οποία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο, και μελλοντικά αμερικανικά F-35
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Διεθνή / Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεταφορά μίας εγκύου, όπως και εκείνες όπου πυροσβέστες αναγκάζονται να αναλάβουν τον ρόλο του μαιευτήρα
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM